ARB: Creditele noi acordate de bănci populaţiei şi companiilor au ajuns la 461 miliarde lei

F.D.
Bănci-Asigurări / 13 martie

ARB: Creditele noi acordate de bănci populaţiei şi companiilor au ajuns la 461 miliarde lei

Băncile din România au acordat anul trecut credite noi populaţiei şi companiilor în valoare de 140 miliarde lei, în creştere cu 10,41% comparativ cu volumul împrumuturilor noi accesate în 2022, conform unui comunicat de presă al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Potrivit sursei citate, volumul creditelor noi accesate de populaţie şi companii, anul trecut, reprezintă echivalentul a 36% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii decembrie 2023. Soldul creditului neguvernamental, care totaliza 387 miliarde lei la finele anului trecut, este calculat ca diferenţa dintre totalul creditelor noi acordate populaţiei şi companiilor şi rambursările parţiale şi totale, precum şi vânzările de credite. Viteza de reînnoire a creditelor este accelerată de impulsionarea finanţării companiilor, în volum de 77,3 miliarde lei, o pondere importantă dintre acestea accesând împrumuturi cu scadenţă scurtă, de sub un an. Repartiţia pe monede relevă că anul trecut 74,56% din credite au fost acordate în moneda naţională, 22,44% în euro şi 3% în dolari, ceea ce arată încrederea în moneda naţională şi contribuie la reducerea riscului valutar.

Volumul creditelor noi acordate de instituţiile de credit din România, în perioada ianuarie 2020 - decembrie 2023, marcată de pandemia de coronavirus şi efectele războiului din Ucraina, se ridică la 461 miliarde lei. Creditele noi, acordate în cei patru ani, depăşesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii decembrie 2023 şi reprezintă echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al României. Statistica confirmă apetitul pentru creditele neguvernamentale şi sprijinul din ce în ce mai mare al băncilor din România pentru populaţie şi companii, cu toate că viteza privind creşterea creditării la nivel de sold este mai temperată în ultimii ani.

Sistemul bancar este parte din soluţie la crizele suprapuse, asigurând finanţare în ritm susţinut şi pe baze sustenabile, economisire la dobânzi competitive în raport cu alte state şi produse şi servicii digitale. Băncile contribuie la finanţarea afacerilor, a proiectelor de investiţii şi a locuinţelor pentru 2,3 milioane debitori, stimulând astfel creşterea economică şi crearea de locuri de muncă.

Sectorul bancar facilitează economisirea, la dobânzi competitive, pentru atingerea obiectivelor financiare pe termen lung ale clienţilor. Astfel, 15,89 milioane deponenţi persoane fizice şi juridice deţin depozite ce se ridică la aproape 574 miliarde lei în luna decembrie 2023, în creştere cu 11,8% în ritm anual. Băncile sunt strict reglementate, asigurând siguranţa depozitelor clienţilor şi stabilitatea sistemului financiar.

Instituţiile de credit investesc miliarde de lei în tehnologie şi inovaţie, oferta de produse şi servicii online cunoscând o creştere semnificativă de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienţei şi accesibilităţii. Băncile rămân preocupate de intensificarea digitalizării cu asigurarea securităţii cibernetice pentru eficientizarea costurilor şi creşterea satisfacţiei clienţilor.

În pofida rezultatelor bune, rentabilitatea industriei bancare s-a menţinut inferioară ratei profitabilităţii companiilor nefinanciare în 2023, continuând evoluţia din ultimul deceniu. Rezultatele înregistrate anul trecut privind profitabilitatea se datorează avansului creditării, reversării unor provizioane constituite în anii pandemiei şi eficienţei sporite pe fondul intensificării digitalizării. La nivel naţional, peste 60% din profiturile obţinute de bănci au fost capitalizate ceea ce sporeşte capacitatea instituţiilor de credit de finanţare a nevoilor companiilor, populaţiei şi statului.

În anul 2022, sectorul bancar se situa la finele clasamentului rentabilităţii sectoarelor economice din România. Industria bancară se poziţiona pe locul 20 din 24 în topul sectoarelor economice din perspectiva rentabilităţii capitalurilor şi pe locul 24 din 24 în ceea ce priveşte rentabilitatea activelor.

Băncile contribuie la dezvoltarea economică şi la creşterea bunăstării economice prin finanţarea proiectelor de infrastructură, educaţie, sănătate şi altele care au un impact pozitiv asupra societăţii. Industria bancară din România asigură, datorită specificului activităţii sale, un rol cheie în buna funcţionare a mecanismelor economice şi financiare, cu impact asupra evoluţiilor macroeconomice, a dinamicii mediului de afaceri şi a îmbunătăţirii gradului de prosperitate economică din România.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. in procente sunt in cadere!

    s c c r e r 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb