ArcelorMittal Galaţi închide Uzina Cocso Chimică

Marilena DINU, Galaţi
Ziarul BURSA #Companii / 9 aprilie 2009

Cu producţia deja redusă pe fondul crizei economice şi cu circa 1600 de siderurgişti gălăţeni autodisponibilizaţi, "ArcelorMittal" Galaţi va închide şi Uzina Cocso Chimică. Anunţul a fost făcut de Adrian Adăscăliţei, preşedintele FSS Metarom Galaţi, care a fost prezent la întâlnirea Comitetului Restrâns al Comitetului European al Întreprinderii ArcelorMittal de la Luxembourg unde de altfel oficialii companiei le-a adus la cunoştinţă sindicaliştilor că cele trei baterii de cocsificare din combinatul gălăţean se vor închide până la începutul lunii mai. Adrian Adăscăliţei a declarat: "Capacitatea de producţie de cocs a întregului grup ArcelorMittal este dublă faţă de cerere şi au hotărât închiderea cocseriei de la Galaţi. Decizia este definitivă şi nu se pune problema repornirii lor după criză, doar ipoteza unor investiţii într-o baterie nouă".

La rândul lui Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea, a afirmat că Grupul ArcelorMittal are în plan închiderea mai multor combinate şi capacităţi de producţie până la sfârşitul lunii aprilie. "La Galaţi, va fi închisă Uzina Cocso Chimică şi, posibil, un furnal şi câteva laminoare. Situaţia este foarte dificilă. Practic, în prezent din cele şase baterii mai funcţioneză trei dar şi acestea vor fi închise până la sfârşitul lunii aprilie. În cele trei baterii de cocsificare care vor fi închise lucrează circa 1400 de oameni", a spus Gheorghe Tiber, liderul sindicatului Solidaritatea .

Oficialii companiei ArcelorMittal Galaţi au precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că motivul închiderii Uzinei Cocso Chimice este costul ridicat de producţie al cocsului şi au decis importarea cocsului din Polonia.

În ceea ce-i priveşte pe cei 1400 de siderurgişti care lucrează în prezent în cele trei baterii care formează Uzina Cocso Chimică, tot oficialii ArcelorMittal Galaţi au anunţat că se vor iniţia scheme de plecări voluntare sau se va decide redistribuirea celor care prin desfiinţarea Cocseriei se află în pericol de a-şi pierde locurile de muncă.

În prezent, la Galaţi, siderurgiştii se pregătesc să intre în şomaj tehnic, prin rotaţie, câte zece zile, pe toată durata trimestrului al doilea, timp în care vor fi plătiţi cu 85% din salariul de bază şi cu sporul de vechime. În acelaşi timp, este în derulare o schemă de plecări voluntare, deschisă în decembrie 2008, când în combinat lucrau 13.600 de oameni. De la 1 ianuarie şi până la 1 aprilie, au renunţat în acest fel la locul de muncă circa 1.600 de oameni. Ceilalţi mai pot depune cereri de autodisponibilizare până la 30 aprilie. Cei care primesc undă verde pleacă acasă cu bonificaţii consistente: plăţi compensatorii cuprinse între 10.000 şi 25.000 de lei, la care se adaugă 6 până la 24 de salarii lunare, plus un ajutor de 5.000 de lei pentru bolnavii cronic.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de oţel din lume, având peste 300.000 de angajaţi în peste 60 de ţări. În România, compania controlează combinatele de la Hunedoara şi Galaţi, producătorii de ţevi din Roman şi Iaşi, operatorul portuar Romportmet Galaţi şi filiala locală a companiei de construcţii ArcelorMittal Construction.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb