"ArcelorMittal", cel mai mare producător mondial de oţel, a lansat negocierile cu sindicatele în vederea restructurării operaţiunilor sale din SUA şi Africa de Sud, care au fost afectate de cererea slabă, de preţurile scăzute şi de concurenţa importurilor siderurgice, în special a celor din China.
Discuţiile sunt concentrate pe potenţiala închidere a "mini-topitoriei" Vereeniging, din Africa de Sud, şi pe consolidarea productivităţii în SUA.
"În mod cert, oamenii vor fi afectaţi", a declarat directorul financiar al companiei, Aditya Mittal, referindu-se la restructurare.
"ArcelorMittal", care realizează circa 6% din producţia mondială de oţel, a obţinut un profit net de 179 milioane de dolari în trimestrul al doilea din 2015, comparativ cu o pierdere de 728 milioane de dolari în trimestrul anterior.
Profitul operaţional a înregistrat un declin de 21% în perioada aprilie - iunie 2015, la 1,4 miliarde de dolari, de la 1,76 miliarde de dolari în trimestrul al doilea din 2014. Analiştii aşteptau 1,34 miliarde de dolari.
Compania şi-a menţinut estimarea de profit pentru anul curent la 6 - 7 miliarde de dolari.
Livrările de oţel ale "ArcelorMittal" au crescut cu 2,8% în trimestrul al doilea din 2015, la 22,2 milioane de tone.
În perioada analizată, datoria netă s-a menţinut la 16,6 miliarde de dolari, nivel similar cu cel înregistrat la sfârşitul primului trimestru din acest an. Datoria producătorului de oţel a atins un nivel minim record de 15,8 miliarde dolari la finele lui 2014.
Compania şi-a revizuit în scădere estimările privind consumul mondial de oţel în 2015, în special în SUA, China, Brazilia, Rusia şi statele vecine.
"ArcelorMittal" aşteaptă un consum stabil de oţel în acest an, după ce anterior previzionase o creştere de 0,5 - 1,5%.
Compania se bazează pe cererea din Europa, cea mai mare piaţă a sa, pentru compensarea reducerii cererii în SUA, China, Brazilia, Rusia şi ţările vecine. Oficialii companiei preconizează că, anul acesta, piaţa oţelului din China va scădea cu până la 1%, după ce, anterior, anticipau un avans de 0,5-1%.