Donald Trump este pregătit să impună noi tarife vamale pentru importuri din China în valoare de 500 de miliarde de dolari, ameninţând să escaladeze actualul conflict comercial cu statul asiatic, transmite Reuters.
"Suntem decişi la o sumă colosală. Sunt pregătit să ajung la 500", a afirmat Trump, într-un interviu dedicat dezechilibrelor comerciale cu China, prezentat vineri la CNBC, potrivit Agerpres.
Declaraţia vine după ce, în prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.
Întrebat despre posibilul declin al pieţelor bursiere în urma introducerii noilor taxe, Trump a răspuns: "Dacă se întâmplă, asta e! Nu fac asta din raţiuni politice. Fac asta pentru că este cel mai bun lucru pentru ţara noastră. Am fost jumuliţi de China mult timp".
Oficialul american doreşte ca autorităţile de la Beijing să adopte măsuri pentru reducerea deficitului comercial de 375 de miliarde de dolari al SUA pe relaţia cu China.
În urmă cu două săptămâni, Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care ameninţă să le taxeze din septembrie. Noua listă de produse include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice, produse de papetărie.
• Trump acuză China şi UE că îşi devalorizează monedele
Preşedintele Donald Trump a acuzat, vineri, China şi Uniunea Europeană că îşi devalorizează monedele şi a criticat din nou Rezerva Federală americană (Fed) pentru majorarea dobânzilor, considerând că aprecierea dolarului afectează economia ţării, potrivit Bloomberg.
"China, Uniunea Europeană şi alţii şi-au manipulat monedele şi şi-au redus ratele dobânzilor, în timp ce SUA majorează dobânzile, deşi dolarul devine din ce în ce mai puternic cu fiecare zi care trece, înlăturând marele nostru avantaj competitiv", a scris Trump pe Twitter vineri.
"SUA nu ar trebui penalizate pentru că o duc atât de bine. Înăsprirea (n.r. a politicii monetare) de acum afectează tot ce am făcut. Statelor Unite ar trebui să li se permită să recupereze ce au pierdut din cauza manipulării valutare ilegale şi a acordurilor comerciale proaste", susţine preşedintele SUA.
Comentariile sale privind manipularea valutară de către China şi Uniunea Europeană contrazic un raport al Trezoreriei SUA publicat în aprilie în care nu se specifică numele niciunei ţări care ar manipula valuta pe baza unor criterii specifice.
Joia trecută, Trump a criticat Rezerva Federală a SUA pentru majorarea dobânzilor, încălcând astfel o tradiţie de peste 20 de ani a Casei Albe de a evita comentariile privind politica monetară, din respect pentru independenţa Fed.
Preşedintele Rezervei Federale a SUA, Jerome Powell, a indicat, săptămâna trecută, că Fed este în grafic pentru a majora de încă două ori ratele dobânzilor în 2018, ţinând cont de piaţa robustă a forţei de muncă şi de soliditatea cererii pe plan intern şi extern.
"Cu o piaţă robustă a forţei de muncă şi o rată a inflaţiei aproape de ţinta noastră, riscurile la adresa perspectivei economiei sunt în mare echilibrate, iar Comitetul de politică monetară al Fed (FOMC) crede că, deocamdată, cea mai bună soluţie o reprezintă majorarea graduală a costului creditului", a explicat Powell.
În iunie, Fed a majorat la un interval cuprins între 1,75% şi 2% dobânda de politică monetară, cel mai ridicat nivel de după 2008. Decizia a reprezentat a şaptea majorare a costului creditului din 2015.