Arest preventiv pentru două experte contabile din dosarul lui Marian Oprişan

C.P.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 ianuarie 2015

Arest preventiv pentru două experte contabile din dosarul lui Marian Oprişan

Actualizare 14:49 Oprişan: "Prejudiciul a fost inventat la ordinul procurorului Baias"

Prejudiciul din dosarul "Căprioara", în care Marian Oprişan este urmărit penal de DNA, a fost inventat la ordinul procurorului Horaţiu Baias, în 2005, a declarat astăzi preşedintele CJ Vrancea, înainte să intre la audierile Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Edilul a afirmat: "Dacă mai vin 5 milioane de experţi şi se uită în documentele contabile aflate la notar, toţi vor spune acelaşi lucru: că nu există niciun prejudiciu. Prejudiciul a fost inventat de către nespecialistul DNA, în anul 2005, la ordinul procurorului Horaţiu Ovidiu Baias".

Marian Oprişan a mai spus că pe experta-parte din dosar a văzut-o prima dată când a fost numită de instanţă.

(Valentin Busuioc)

---

Tribunalul Bucureşti a decis, ieri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a două experte contabile din dosarul lui Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, cele două fiind acuzate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) că ar fi stabilit împreună cum vor aborda expertiza, astfel încât să îi favorizeze pe inculpaţi.

Expertele Ileana Roxana Cernea (Pintea) şi Elena-Valentina Muşuroiu au fost reţinute sâmbătă, de DNA, pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv complicitate la favorizarea făptuitorului şi complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit unui comunicat DNA, procurorii au cerut Tribunalului Capitalei arestarea preventivă a celor două experte, solicitarea fiind admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Ileana Cernea a fost desemnată de către instanţa de judecată, în 10 iulie 2014, să efectueze expertiza financiar-contabilă în dosarul de corupţie al preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, Marian Oprişan, conform DNA. Dosarul a fost strămutat de mai multe ori, în prezent fiind în curs de judecare, în primă instanţă, la Judecătoria Cluj-Napoca.

Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată în dosar a cerut şi a obţinut numirea Elenei Muşuroiu ca expert recomandat să participe la efectuarea expertizei financiar-contabile.

Conform atribuţiilor stabilite de instanţa de judecată, expertul desemnat Ileana Cernea trebuia să răspundă la obiectivele expertizei, stabilite de magistratul care a dispus administrarea acestei probe. La rândul lor, experţii parte (recomandaţi de inculpaţii din dosar) urmau să-şi exprime şi ei opiniile cu privire la obiective, menţionează anchetatorii.

"Încălcând sarcinile ce-i reveneau cu privire la întocmirea raportului de expertiză financiar-contabilă, respectiv acelea de a fi independent faţă de orice intruziune, corect şi imparţial, Cernea (Pintea) Ileana Roxana (experta desemnată de instanţă) a stabilit împreună cu Muşuroiu Elena Valentina (experta parte recomandată de unul din inculpaţi) modul în care vor aborda expertiza, aşa încât să servească intereselor inculpaţilor judecaţi şi, de asemenea, strategia de urmat pentru atingerea scopului. Mai mult decât atât, cele două au convenit ca expertiza să fie realizată de către Muşuroiu Elena Valentina, fără ca expertul judiciar numit de instanţă să analizeze documentele puse la dispoziţie şi să tragă propriile concluzii care se impun, în mod obiectiv", acuză procurorii anticorupţie.

Astfel, Cernea a acceptat ca Muşuroiu să fie cea care să elaboreze expertiza pentru ea, "fără a avea nicio contribuţie, rezumându-se doar la a-şi însuşi expunerea, argumentaţia şi concluziile redactate în numele său de expertul parte al inculpatului judecat în dosarul sus-menţionat, prin semnarea documentului".

În aceeaşi cauză, DNA a început urmărirea penală faţă de expertul Liviu Macovei, pentru complicitate la abuz în serviciu.

La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprişan (PSD) a fost trimis în judecată de DNA pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi uz de fals. În acelaşi dosar, au mai fost inculpaţi vicepreşedintele CJ Vrancea, Mircea Diaconu, şi alţi oficiali ai instituţiei.

Procurorii susţin că o comisie de licitaţie de la Consiliul Judeţean, numită de Oprişan, ar fi încredinţat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, viraţi de Ministerul Transporturilor unor firme neeligibile. Alte acuzaţii au în vedere achiziţia corpului de clădiri de la Complexul "Căprioara" şi la sumele cheltuite pentru întreţinerea unităţilor de protocol Vila "Rucăr" şi "Hanul dintre Vii", imobile pentru întreţinerea cărora CJ ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

Dosarul a fost strămutat de mai multe ori la diferite instanţe, iar din 7 iulie 2010 se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb