Manfred Weber, liderul grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, a subliniat că relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Turcia riscă să fie afectate grav după arestarea politicianului turc Ekrem Imamoglu, lider al opoziţiei, conform dpa, sursa informaţiilor următoare.
Weber a declarat că, în ciuda dorinţei UE de a menţine un parteneriat strâns cu Turcia, acesta poate funcţiona doar pe baza unor valori comune, iar folosirea justiţiei ca instrument politic este incompatibilă cu aceste principii fundamentale.
Liderul PPE l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de a conduce Turcia într-o direcţie greşită, punând în pericol statul de drept şi democraţia în ţară. Imamoglu, principalul rival politic al lui Erdogan, a fost încarcerat duminică sub acuzaţii de corupţie şi se confruntă cu o anchetă separată legată de terorism, acuzaţii pe care le respinge. De asemenea, el a fost suspendat temporar din funcţia de primar al Istanbulului.
În ciuda arestării sale, Partidul Republican al Poporului (CHP), partidul său de opoziţie, l-a desemnat pe Imamoglu drept candidat la preşedinţia Turcie, precizează sursa.
În Uniunea Europeană, au fost discutate posibile modificări ale planurilor de cooperare cu Turcia, având în vedere evoluţiile recente. Aceste discuţii fuseseră iniţiate de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cu câteva zile înainte de arestarea lui Imamoglu. Au fost pregătite întâlniri pentru dialoguri economice şi pe teme de migraţie şi securitate între UE şi Turcia, care urmau să aibă loc în aprilie.
Aceste discuţii se bazau pe un mandat acordat de liderii UE în cadrul summitului din aprilie 2024, care sublinia importanţa unei relaţii mai strânse cu Turcia, având în vedere rolul crucial al ţării în stabilizarea regiunii Mediteranei de Est şi în gestionarea provocărilor legate de migraţie. Totuşi, iniţiative anterioare de cooperare, cum ar fi modernizarea uniunii vamale şi liberalizarea vizelor, au fost suspendate din cauza preocupărilor legate de respectarea statului de drept, drepturile fundamentale şi libertatea de exprimare în Turcia.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2025, 09:59)
Ce misto,ca eliminarea lui Georgescu,
NU riscă să afecteze relaţiile UE-Romania,
slava Ursula
1.1. Schimbare de atitudine (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de George Melinte în data de 26.03.2025, 10:40)
După WW2 Turcia a ajutat la reconstrucția Germaniei și si-a dorit să fie acceptată în UE dar a fost refuzată sistematic. Deasemenea a fost încercată o lovitură de stat și schimbarea regimului de la Ankara, fără succes. Interesul a fost să dezmembreze și să inventeze un război intern pentru a împărți Turcia și a o slăbi economic, politic și militar. Acum UE joacă un rol fățarnic în persoana Ursulei pe care toată lumea o știe cât de periculoasă este și pe cine reprezintă. Turcia este o forță militară și un factor de stabilitate între cele două continente Asia și Europa.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.03.2025, 11:00)
Cu România nu rupe relațiile,la noi a fost si mai grav