Armata israeliană îşi intensifică loviturile în Liban

S.B.
Internaţional / 13 octombrie

Armata israeliană îşi intensifică loviturile în Liban

Israelul şi-a intensificat duminică loviturile în Liban, în şi în afara fiefurilor grupării şiite Hezbollah şi desfăşoară lupte la sol împotriva acestei grupări proiraniene în sectoare de lângă frontieră în sudul ţării, bombardat neîncetat de armata sa, informează Agerpres.

Gruparea Hezbollah a indicat că a respins duminică dimineaţa două tentative de infiltrare a trupelor israeliene, afirmând că a declanşat dispozitive explozive împotriva soldaţilor cu care "s-au ciocnit în timp ce aceştia încercau să se infiltreze" în apropiere de Ramia şi au luat drept ţintă forţele israeliene la Maroun al-Ras, cu câţiva kilometri mai la est.

La rândul său, armata israeliană a informat despre o "activitate operaţională ţintită şi limitată" în sudul Libanului, evocând "lupte faţă în faţă" cu Hezbollah şi afirmând că "i-a distrus infrastructura de-a lungul frontierei", ucigând "zeci" de combatanţi, a "destructurat galerii de tuneluri şi a localizat numeroase arme".

După ce a slăbit gruparea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, Israelul a deplasat în septembrie frontul de luptă în Liban, cu obiectivul de a îndepărta Hezbollah de frontieră şi a permite revenirea în nordul Israelului a circa 60.000 de locuitori alungaţi de tirurile cu rachete ale grupării înarmate libaneze începând cu 8 octombrie 2023. Hezbollah afirmă că acţionează în sprijinul grupării islamiste palestiniene Hamas.

Armata israeliană a indicat duminică interceptarea a cinci proiectile lansate dinspre Liban.

Războiul din Liban şi cel din Fâşia Gaza, declanşat în urma atacului fără precedent al Hamas în 7 octombrie 2023 pe teritoriul Israelului, este însoţit de o escaladare a tensiunilor între Israel şi Iran, liderii israelieni ameninţând să riposteze atacului cu rachete balistice iranian de la 1 octombrie.

Potrivit agenţiei de presă oficiale libaneze ANI, Israelul şi-a intensificat de la miezul nopţii loviturile aeriene şi tirurile cu armament greu asupra satelor din sudul ţării, bastion tradiţional al Hezbollah. O lovitură lansată "în jurul orei 03:45" (00:45 GMT) a distrus "complet" o veche moschee în centrul satului Kfar Tebnit.

Crucea Roşie libaneză raportează că mai mulţi salvatori ai săi au fost răniţi duminică într-o lovitură asupra unei case în sudul Libanului, unde fuseseră trimişi "în coordonare" cu Forţa interimară a Naţiunilor Unite desfăşurată în sudul Libanului (UNIFIL), care are rol de tampon între Israel şi Liban.

Într-un interviu acordat AFP, purtătorul de cuvânt al UNIFIL, Andrea Tenenti, a avertizat împotriva "unui impact catastrofal pentru toţi".

Israelul s-a aflat vineri sub tirul criticilor după ce UNIFIL a acuzat trupele israeliene că au tras "în mod repetat şi deliberat" asupra poziţiilor sale.

Cinci militari din cadrul UNIFIL au fost răniţi în 48 de ore, potrivit 'căştilor albastre'.

Israelul a indicat că a tras în direcţia unei "ameninţări", iar duminică a asigurat Washingtonul că va "continua" să lucreze pentru a evita să afecteze forţele UNIFIL.

Din octombrie 2023, peste 2.100 de persoane au fost ucise în Liban, dintre care peste 1.200 după 23 septembrie, când Israelul a început să bombardeze intens structurile Hezbollah, potrivit unui bilanţ al AFP în baza unor cifre oficiale. ONU a raportat aproape 700.000 de refugiaţi.

Ministerul Sănătăţii libanez a indicat că nouă persoane au fost ucise sâmbătă în raiduri israeliene care au vizat satele Maaysra şi Barja, la nord, respectiv la sud de Beirut, în afara fiefurilor Hezbollah.

În cursul serii, o lovitură a ţintit o piaţă în Nabatiyeh, în sudul Libanului, potrivit ANI. Armata israeliană recomandase recent locuitorilor din 25 de localităţi, între care şi acest mare oraş, să plece spre nord.

După intensificarea la 23 septembrie a loviturilor israeliene asupra sudului Libanului, zeci de mii de familii au părăsit această regiune, conform ONU.

Armata israeliană a anunţat la rândul său că Hezbollah a tras circa 320 de proiectile spre Israel în timpul sărbătorii de Yom Kippur, ziua cea mai sacră în iudaism, de vineri seara până la apusul soarelui sâmbătă.

În aceeaşi perioadă, armata israeliană a indicat că a lovit 280 de "ţinte teroriste" în Liban şi în Fâşia Gaza.

În Fâşia Gaza, devastată şi asediată, armata israeliană şi-a continuat ofensiva,bombardând în special regiunea Jabalia, în nord, unde - potrivit ei - Hamas încearcă să-şi refacă forţele.

Duminică, trupele israeliene au raportat că au eliminat "zeci de terorişti" în sectorul Jabalia şi au lovit "40 de ţinte teroriste".

Opinia Cititorului ( 2 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Saptamana intre Anul nou evreiesc si Yom Kippur ar fi trebuit sa fie cea a introspectiei individuale pt pacate , a caintei . De fapt a fost a unei bai de sange omenesc !

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. O baie de sange pentru Bibi! Mor atatia oameni, din toate partile, doar pentru ca Bibi vrea sa scape de pacate varsand sange! Iar rezultatul va fi acelasi, Bibi fiind destinat containerului pentru gunoi.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9752
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5471
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3043
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9437
Gram de aur (XAU)Gram de aur385.5996

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb