Armata israeliana îşi pune speranţele în noile sisteme de apărare cu laser

M.S.
Internaţional / 9 octombrie

Armata israeliana îşi pune speranţele în noile sisteme de apărare cu laser

Presa israeliană admite că frontul său intern a primit lovituri grave în atacurile cu rachete Hezbollah, al căror ritm al lansărilor este în creştere, după cum afirmă un articol de astăzi din "Calcalist", din care cităm în continuare.

Industria de securitate

Hezbollah

Luptele de la graniţa de nord se intensifică, iar atacurile asupra Israelului sunt tot mai frecvente. Operaţiunile IDF în satele din apropierea graniţei nordice se concentrează pe descoperirea şi distrugerea infrastructurii Hezbollah şi sunt efectuate cu ajutorul forţelor de artilerie şi al focului aerian. Aceasta, alături de atacurile continue ale Forţelor Aeriene asupra depozitelor de arme şi cartierelor generale ale Hezbollah din tot Libanul, inclusiv în districtul Dahiya din Beirut.

Ministrul Apărării, Yoav Galant, a vizitat ieri Comandamentul Nord şi a urmărit evoluţia mişcărilor armatei în sudul Libanului.

La două săptămâni după ce Forţele Aeriene l-au ucis pe secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un atac aerian în Dahiya, Galant a declarat ieri că succesorul acestuia, Hashem Safi al-Din, a fost probabil şi el ucis în atacul asupra buncărului în care se afla weekendul trecut.

Potrivit lui, "Hezbollah este o organizaţie fără conducător; Nasrallah a fost eliminat, şi probabil şi înlocuitorul său, iar acest lucru are un efect dramatic asupra a ceea ce se întâmplă. Există teamă, panică, fugă şi o eroziune a Hezbollah cum nu a mai experimentat niciodată."

Cu toate acestea, cu puţin înainte ca Galant să detalieze realizările operaţionale ale IDF în nord, Hezbollah a lansat un baraj masiv de peste 100 de rachete asupra Haifa, Kiryat şi multor aşezări din Galileea de Vest. Au fost provocate daune, în principal din cauza fragmentelor de interceptare. Potrivit armatei, majoritatea rachetelor lansate au fost interceptate folosind Iron Dome.

Muncitorii ajung la fabrici sub foc

Barajele frecvente de foc din Liban au provocat daune mai multor fabrici din nord în ultimele zile. Directorul Regiunii de Nord al Asociaţiei Industriaşilor, Roi Israeli, a declarat pentru Calcalist că, în ciuda acestor daune, unele dintre ele cauzate de fragmentele de interceptare, activitatea de producţie în acele fabrici continuă ca de obicei.

Potrivit asociaţiei, extinderea razei de foc şi creşterea numărului de lansări în ultimele zile nu au un efect material asupra ratei de prezenţă a muncitorilor în fabrici. Cu toate acestea, unii dintre industriaşii din nord, chiar şi în fabrici situate la zeci de kilometri de graniţa cu Libanul, au raportat solicitări din partea clienţilor lor din străinătate pentru a garanta capacităţile viitoare de aprovizionare, inclusiv în scenariul extinderii războiului şi creşterii ratei de foc din Liban.

Accelerarea dezvoltării sistemelor laser

În timp ce barajul masiv de rachete pe care Hezbollah l-a direcţionat ieri către oraşele din Golf a fost în mare parte interceptat de Iron Dome, establishmentul de apărare îşi pune speranţele în sistemul de apărare cu laser dezvoltat de Rafael, care ar trebui să fie livrat pentru utilizare operaţională în sistemul de apărare aeriană al Forţelor Aeriene în lunile următoare. Utilizarea acestui sistem ar trebui să îmbunătăţească şi să reducă dramatic costurile de interceptare a rachetelor şi dronelor lansate asupra Israelului.

Sistemul LITE BEAM al Rafael

Pe fondul progresului în programul de dezvoltare inovatoare, în special în ultimul an, Rafael intenţionează să prezinte săptămâna viitoare la o expoziţie de apărare din Washington, SUA, noul sistem Lite Beam bazat pe capacităţi laser, care permite protecţie mobilă pentru forţele de manevră împotriva dronelor.

Sistemul este montat pe un vehicul Pelsan Stormer de la Kibbutz Sasa şi, pe lângă laser, poartă şi tunul Samson de 30 mm, care ar trebui să fie o soluţie de interceptare complementară în cazul în care nu este posibilă lansarea unui fascicul laser către ţinta prevăzută.

Sistemul de aparare uşoară, care este considerat mai mare, ar trebui să intercepteze ţinte la distanţă scurtă şi, în prima etapă, va face parte din sistemul Iron Dome. Odată cu implementarea sistemului cu laser în Iron Dome, interceptările vor fi efectuate fie printr-un fascicul puternic, fie printr-o rachetă de interceptare, în funcţie de circumstanţele schimbătoare. Acest lucru este din cauza limitărilor în funcţionarea sistemului cu laser în condiţii de nori, ceaţă sau furtuni de praf.

Grantul special pentru Israel, în valoare de aproximativ 8,7 miliarde de dolari de la preşedintele american Joe Biden, este destinat să-i permită să îşi extindă echipamentele în interceptoare şi stocurile de armament, inclusiv alocarea de bugete pentru a accelera planurile de dezvoltare ale sistemelor de apărare bazate pe laser la compania Rafael.

Elbit Systems este, de asemenea, implicat în aceste planuri, în vederea dezvoltării unei generaţii de produse cu laser aeropurtate, astfel încât avioanele de luptă şi dronele să poată intercepta ameninţările departe de graniţele Israelului.

IAI are, de asemenea, propriul program laser, pe care l-a accelerat semnificativ în ultimul an. În afară de sistemul laser mobil pe care Rafael intenţionează să-l prezinte săptămâna viitoare în Washington, compania intenţionează să prezinte şi capacităţi îmbunătăţite în sistemul de apărare activă Wind Jacket pentru tancuri şi APC-uri, care este deja operaţional în IDF şi este instalat pe vehiculele implicate în războiul din Gaza şi Liban.

Acest sistem oferă protecţie împotriva rachetelor antitanc şi rachetelor lansate asupra forţelor de manevră. Rafael spune că derivatele Wind Jacket au fost adaptate în ultimii ani la un număr mare de platforme utilizate de armatele din întreaga lume, oferind protecţie perimetrală echipelor care le operează.

Articolul din publicaţia israeliană "Calcalist", pe care l-am prezentat mai înainte, ilustrează faptul că războiul purtat de Israel cu Hezbollah ridică Israelului probleme financiare pentru depăşirea cărora are nevoie de sprijin american, dar impune şi dezvoltarea tehnicii de apărare, în încercarea să diminueze rănile viitoare.12.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

08 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9771
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5290
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2985
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur384.5900

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb