AROMĂ DE FALIMENT Scapă cine poate din Liga 1!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 28 noiembrie 2014

Scapă cine poate din Liga 1!

Procesul de schimbare a acţionarilor, patronilor şi finanţatorilor echipelor de fotbal din Liga 1 a cunoscut o neaşteptată accelerare în această toamnă, criza financiară şi anchetele DNA contribuind din plin la acest lucru.

În acest moment patru cluburi (CFR Cluj, Petrolul Ploieşti, Ceahlăul Piatra Neamţ şi FC Braşov) îşi caută "viitorul", în cazul în care nu apar investitori dornici să susţină aceste echipe, drumul lor în Liga 1 se poate încheia brusc, din cauze extrasportive. Dan Capră (Petrolul) este cercetat în arest pentru evaziune fiscală, Gheorghe Ştefan (Ceahlăul) se află şi el în arest preventiv, Arpad Paszkany (CFR Cluj) a renunţat să mai investească în fotbal, iar Ioan Niculaie (FC Braşov) a anunţat că va ceda clubul gratis. Fenomenul nu este unul nou, oameni care păreau să nu părăsească niciodată fotbalul, având în vedere pasiunea pe care o clamau şi sumele pe care anunţau că le-au investit, au ieşit treptat din scenă. Gheorghe Florea (Rocar Bucureşti), Eugen Huţu (Foresta Fălticeni), Nicolae Puiu (FC Oneşti), Dumitru Sechelariu (FCM Bacău), Heinrich Schorsch (FC Baia Mare), Dinel Staicu (U. Craiova), Adrian Mititelu (U Craiova), Cornel Penescu (FC Argeş), Emanoil Savin (Apulum), Nicolai Boghici (Oţelul), Nicolae Bara (UTA), Vladimir Cohn, Vasile Turcu (Dinamo), Dumitru Bucşaru (Unirea Urziceni), Gheorghe Bosânceanu (Farul Constanţa), Marian Iancu (Poli Timişoara), Cristi Borcea (Dinamo), Nicolae Badea (Dinamo), George Copos (Rapid), Dan Adamescu (Oţelul Galaţi), Adrian Porumboiu (FC Vaslui) sunt câţiva dintre cei mai cunoscuţi afacerişti care au renunţat să mai investească în fotbal, între timp unii au murit, alţi au ajuns după gratii, iar o parte au ieşit din lumina reflectoarelor, preferând să se ocupe doar de afaceri.

Problemele financiare ale cluburilor din Liga 1 sunt la finalul acestui an la cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani. Multe cluburi se finanţează, în proporţie de 70-80%, din banii proveniţi din vânzarea drepturilor TV, dar şi această sursă de finanţare pare incertă în condiţiile în care audienţele înregistrate de meciurile din Liga 1 sunt catastrofale, iar deţinătorul acestor drepturi nu reuşeşte să-şi amortizeze investiţia. O rupere a contractului dintre Liga Profesionistă de Fotbal şi Intel Sky Broadcast Limited, firma care a cumpărat drepturile TV pentru cinci ani, ar avea efecte devastatoare în fotbalul autohton. Revenind la ultimele echipe care au probleme, trebuie spus că arestarea primarului oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, este o grea lovitură pentru clubul Ceahlăul. Finanţator, preşedinte, susţinător, uneori şi antrenor, Gheorghe Ştefan s-a identificat în ultimii 15 ani cu acest club. În acest moment oamenii care se ocupă de destinele clubului încearcă să găsească finanţatori, dar situaţia este foarte delicată. Nici FC Braşov nu traversează o perioadă mai bună. Faptul că Ioan Neculaie a anunţat că va ceda gratis clubul spune totul despre situaţia de la echipa braşoveană. La Petrolul lucrurile sunt în plină desfăşurare. Cei trei acţionari, fraţii Daniel şi Nicolae Capră şi Marius Bucuroiu, care este şi directorul general al clubului, au fost arestaţi preventiv în dosarul în care procurorii DIICOT îi acuză de evaziune fiscală şi spălare de bani. Suporterii sunt revoltaţi şi vor o altă conducere a clubului, iar jucătorii se tem deja că nu vor mai fi plătiţi.

Cea mai ciudată situaţie se înregistrează însă la CFR Cluj. După ce Arpad Paszkany a anunţat că a "predat" clubul unor societăţi comerciale din Cluj, lucrurile au început să meargă din ce în ce mai prost, din punct de vedere financiar, pentru că sportiv echipa este în grafic. Neplătiţi cu lunile, jucătorii vor să părăsească echipa, antrenorul principal Vasile Miriuţă a demisionat şi a plecat în Ungaria, şi există informaţii că preşedintele clubului, Iuliu Mureşan, se va retrage din fotbal, după 13 ani de activitate la CFR. Practic este pe cale să se pună punct celei mai de succes poveşti din ultimul deceniu fotbalistic autohton. Dacă în 2001, bugetul clubului era de 100.000 de euro, în 2008-2009 acesta se ridica la 38.000.000 (aici au intrat şi cheltuielile pentru modernizarea stadionului). Este foarte interesant de urmărit modul în care bugetul clubului a crescut de la an la an, după cum urmează : 2001 -2002/ 100.000 de euro, 2002-2003/ 350.000 euro, 2003-2004/600.000 euro, 2004-2005/1.000.000 euro, 2005 - 2006/3.000.000 euro, 2006 - 2007/6.000.000 euro, 2007 - 2008 / 12.000.000 euro, 2008 - 2009 /38.000.000 euro, 2009 - 2010/ 12.000.000 euro, 2010 - 2011/ 12.000.000 euro, 2011 - 2012/ 12.000.000 euro, 2012 - 2013/ 10.000.000 euro, 2013 - 2014/ 9.000.000 euro după care a venit reculul.

Pentru Liga 1 urmează o pauză competiţională care se anunţă mult mai agitată decât competiţia, cu multe "meciuri" disputate prin birouri, inclusiv cele ale DNA.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. A investi in footbal este echivalentul cu a-ti face o trupa de artisti de circ particulara!!!!Pe plan mondial cam toata finantarea acestui asa zis sport este in recul!!!!In Romania ar trebui interzisa finantarea footbalului din bani publici, la nivel de sat, comuna, targ, este cel mai bun mijloc de propaganda de partid si sifonarea banului public!!!

    1. Propaganda de partid se face mai abitir si pe fata si atunci cand echipa este patronata de un asa-zis finantator : vazi cazul lui A.M. cu F.C. U. in campania lui Geona din 2009.Nu avem in tara oameni suficient de puternici financiar care sa sustina o echipa de fotbal fara a avea legatura cu politicul si implicit contracte dubioase cu statul roman. Trebuie copiat modelul din Franta unde finantarea sportului si a fotbalului implicit se face de catre primarii intr-un cadru legal si bine legiferat .

    Cine vine sa investeasca in fotbal, si nu numai in Romania, nu vine cu "bani curati". Nu exista decat 2 solutii:

    - lasam "banii negri" sa finateze fotbalul romanesc si putem spera la un nivel de reprezentare decent; 

    - revenim la fotbalul cinstit, de amatori, dar atunci nici nu ptem avea pretentii;

    Modelul din fotbal are multe similitudini cu cel economic romanesc. Asa cum au ingropat fotbalul, DNA, DIICOT si alte institutii care contribuie la actul de justitie, vor ingropa in curand si capitalismul autohton si , de ce nu, clasa politica romaneasca. Justitia, ca si oricare alta institutie publica, trebuie sa slujeasca interesele statului roman. Oare chiar o face? 

    1. Mafia pariurilor stabileste rezultatele tuturor intrecerilor cu mingea din lume, de la Premier League, pana la volei , campionatul Italiei...

      Se pariaza tot, lovitura de start, penalty-uri, numarul de cornere, cartonase, etc 

      Keseru NU A VRUT sa inscrie aseara, iar solutia este ...CEA FINALA ! 

      SUPRIMAREA CASELOR DE PARIURI, care tranteste meciurile si ARESTAREA TUTUROR SPORTIVILOR ANGRENATI !!! 

      Suporterii ar trebui SA PARASEASCA IN MASA STADIOANELE meciurilor care se desfasoara la aceeasi ora, SA SE GOLEASCA ARENELE DE SPECTATORI SI SA INTRE POLITIA SI PROCURATURA PE GAZON !

      In Franta exista cazul singular al lui KARABATICI si a colegilor sai, ce trucau meciurile cu sotiile ; au ciripit la mititica si au scapat partial... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb