Artizanii escrocheriei Roşia Montană

Sorin Rosca Stanescu
Politică / 11 martie

Sorin Rosca Stanescu

Crenguţa Leaua, eminenta juristă care a contribuit decisiv la câştigarea procesului Roşia Montană, ca de altfel şi la câştigarea altor procese de răsunet ale României, ne obligă să ne aşezăm cu picioarele în apă rece. Să nu devenim victime ale entuziasmului, ci să fim conştienţi că Gold Corporation încă mai poate utiliza - e drept, cu şanse minime - căi de atac asupra verdictului arbitrajului internaţional de la Washington. Un motiv în plus pentru ca autorităţile să se pregătească.

Autorităţile de la Bucureşti, actualul Executiv, după ce ne-au trecut la toţi un glonţ dum-dum pe lângă urechi, au obligaţia ca măcar acum să întreprindă ceea ce nici un alt Guvern, începând cu Guvernul Victor Ponta, nu a întreprins. Să pună la dispoziţia opiniei publice şi a justiţiei toate documentele necesare pentru demantelarea escrocheriei Roşia Montană şi devoalarea artizanilor acesteia. Şi, fireşte, ne interesează în primul rând complicii interni, pe care-i putem identifica în interiorul unor instituţii ale statului, personaje care, încălcând flagrant legile, comiţând abuzuri în serviciu, au facilitat, cu certitudine interesaţi financiar fiind, întreaga făcătură. Care ar fi putut să ne coste peste şapte miliarde de dolari. În acest sens, nu-mi rămâne decât să-mi manifest recunoştinţa faţă de marele arheolog al presei române de investigaţie, Bogdan Tiberiu Iacob, care, scormonind prin arhive, a identificat şi mi-a pus la dispoziţie două dintre declaraţiile pe care le-am făcut în calitate de senator în 2013, când s-a declanşat prima mare bătălie Roşia Montană. În cele ce urmează public aceste texte ad litteram, aşa cum au rămas ele consemnate în arhive.

"Celui care ieri m-a dat în judecată pentru că am spus, în calitate de senator PNL, câteva adevăruri scandaloase vizând legăturile frauduloase pe care le are cu Gold Corporation în afacerea Roşia Montană, îi atrag astăzi atenţia asupra propriilor sale conturi. Din străinătate. Depozite de bani în sucursale bancare situate în Seychelles. Banii din aceste depozite provin de la o serie de corporaţii. Cum ar fi: Asia Invest, Newmont Mining Corporation, Grupul Tester, Westport Communcations, Upetrom Trading, Astalvi, Technostrate şi, fără doar şi poate, RCS-RDS", a susţinut Sorin Roşca Stănescu într-o declaraţie politică făcută în plenul Senatului.

Sorin Roşca Stănescu a declarat, în repetate rânduri, faptul că Traian Băsescu ar fi primit mită de la Roşia Montana Gold Corporation."Evidenţa politicienilor mituiţi, a unei bune părţi, nu chiar a celor mai importanţi, o are Corina Vinţan, care a fost purtător de cuvânt în Ministerul de Externe, mâna dreaptă a lui Răzvan Ungureanu, care şi-a făcut un ONG care are un contract cu Gold Corporation, care primeşte sume uriaşe de bani care apoi, de la doamna Vinţan, în baza unor contracte, sunt virate în beneficiul unor politicieni", a spus senatorul în cadrul unei emisiuni televizate.

Senatorul liberal a precizat că în această listă figurează şi preşedintele ţării, "care azi ţine un discurs în favoarea proiectului Roşia Montană şi cu două zile înainte de o afirmaţie de genul ăsta, creşte, cineva cumpără acţiuni".

Să explic contextul. În 2013, senator al Partidului Naţional Liberal fiind şi consilier personal al preşedintelui de atunci, Crin Antonescu, am avut acces la o serie de informaţii, care mi-au permis să fac legătura între preşedintele Traian Băsescu şi afacerea Gold Corporation. Bursa de la Toronto, în care se jucau acţiunile aurului neextras de la Roşia Montană, înregistra fluctuaţii spectaculoase în sus şi în jos în funcţie de declaraţiile oficialilor statului român, cei mai importanţi fiind la acea dată Traian Băsescu, în calitatea sa de preşedinte, şi Victor Ponta, în calitatea lui de premier. Din când în când, dar cu o frecvenţă cel puţin suspectă, Traian Băsescu făcea declaraţii împotriva proiectului Gold Corporation de exploatare pe bază de cianuri a zăcământului aurifer de la Roşia Montană. Un mare număr de acţiuni erau vândute la preţul pieţei de deţinători avizaţi, aceiaşi care ulterior, după respectivele declaraţii, le răscumpărau la un preţ sensibil mai mic. Câştigurile erau fabuloase. Iar manipularea bursei se desfăşura în mod ciclic. Am publicat la timpul respectiv grafice din care reieşea manipularea, respectiv legătura directă dintre asemenea declaraţii şi fluctuaţiile bursei de la Toronto. Cu ajutorul surselor mele, am identificat şi băncile din străinătate unde, în beneficiul lui Traian Băsescu, erau vărsate sume consistente de bani de către unii dintre marii jucători ai bursei. În acest fel trebuie citită prima declaraţie pe care am consemnat-o mai sus. Imediat după dezvăluirea pe care am făcut-o, preşedintele Traian Băsescu s-a opărit şi a declarat ritos că m-a acţionat în judecată. Iar eu am replicat în modul pe care vi l-am pus la dispoziţie. Realitatea este că niciodată Traian Băsescu nu a îndrăznit să mă dea în judecată. A doua realitate încă şi mai surprinzătoare este că niciuna dintre instituţiile abilitate ale statului român, un stat care se angajase să lupte împotriva corupţiei, nu mi-a solicitat detalii legate de prezumtivul circuit al banilor obţinuţi din manipularea bursei de la Toronto. De reţinut că în dezvăluirile pe care le-am făcut sunt implicate şi alte personalităţi cunoscute, unele în calitatea lor de colaboratori apropiaţi sau chiar membri ai serviciilor secrete.

În textele consemnate mai sus nu apare menţionat numele premierului de atunci, Victor Ponta, în legătură cu care făceam frecvent o serie întreagă de declaraţii. În timp ce Traian Băsescu juca rolul poliţistului rău, Victor Ponta se erijase în poliţistul bun. În susţinător al proiectului Roşia Montană. Şi de câte ori făcea o declaraţie în acest sens, preţul acţiunilor creştea spectaculos. Cu câteva zile înainte însă, persoane avizate cumpărau pachete de acţiuni pe bursa de la Toronto. Maşinăria manipulării era în doi timpi.

Dacă reprezentanţii instituţiilor statului român vor să clarifice această mizerie, această uriaşă escrocherie, de aici trebuie să înceapă. De la cele două personaje politice, care aparent se aflau într-un mare conflict şi care, în taină, colaborau în detrimentul interesului naţional.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Teapa mare de la "aliatii strategici"

    Vorba multa saracia omului .Romania , ca parte a unui adevar ce nu poate fi contestat de nimeni, nu plateste nici un ban si primeste si rambursarea cheltuielilor de judecata .Subiect inchis .Refularile celor care au mizat (partea de opozitie pro budapesteana )pe infringerea statuilui Roman au luat plasa .Au pierdut un imens capital politic si probabil imense sume de bani .In curind vom afla si cine sunt acestia .Numele lor vor deveni subiect electoral .Pierderile de imagine vor afecta un anume spectru al politicilor din Romania .Iohannis ii invinge mereu .

    Se fac speculatii bursiere dar politicienii au dteptul sa si exprime liber opiniile sau interogarile personale despre un proiect care afecteaza publicul larg , sanatatea mediuluo si averea atator oameni din zona . Deci au dreptul sa se exprime pro sau contra chiar si fara multe explicatii in numele democratiei

    ...

    1. adica a murit? de ras...

      ...

    Lupta politica se intensifica.Un posibil referendum avind ca tema extragerea bogatiilor nationale si ceea cu tema micsorarii mandatului Prezidential poate aduce cistiguri electorale uriase PNL si PSD totul suprapus peste Comasarea alegerilor ce poate devenii o cutuma a viitorului .In paralel cresterea salariilor si pensiilor si venitul mim garantat asigura cistigarea alegerilor la mare distanta .Opozitia probudapesteana (Kelemen ,Barna ,Orban ,Simion si Drula plus Tomac ) nu are ce oferi romanilor .Vedem cum terenulș politic este deja impartit pe zone de influenta .Un numar de primari PNK din estul tarii devin parte a PSD .In contrapartida Bucurestii vor fi cistigati de candidatul PNL. Ciolacu va fi 8 ani Prim Ministru si Ciuca 8 ani Presedinte .Marile orase vor fi cistigate de Alianta .

    ...

    spagi s-au dat oho.. pai cine-ti da tie pe gratis firma no name cu 2 milioane in cont dreptul sa extragi aurul tarii? totul a fost absurd de la inceput.

    Daca tot a presupus ca va pierde procesul guvernul Romaniei a prins in bugetul pe 2024 suma necesara achitarii daunelor?

    Ieri a aparut info ca RMGC nu are banii in conturi nici pt cheltuielile de judecata, deci nici vorba de uriasul capital de lucru necesar pt proiectul fantasmagoric de la Rosia Montana. In aceasta situatie, dupa ramanerea definitiva a hotararii statul are drept de creanta asupra activelor societatii si poate cere executarea silita. Pt ca acest anunt privind platta precede de obicei declararea falimentului in Canada si in Jersey.

    De fapt asta e cheia de bolta ! licenta sociala ! cu ea faci sau desfaci orice hotie facuta de guvernele romaniei care au vandut rosia montana pe spagi grase sau snp petrom ! cu licenta sociala poti revoca privatizarea petrom fara probleme ! dar nu se vrea ! toti au stiut si au tacut ca c------atii in iarba ! sa dai resursele de petrol si gaze ale statului roman fara licenta sociala este dovada furtului ! a semnat parlamentu, guvernu, adrian nastase, toti stiau ca e furt !

    prin anuntul facut de dna avocat leaota cu privire la licenta sociala cpi a aratat romaniei calea prin care sa-si recupereze snp petrom din mainile austriecilor de la omv ! avem un precedent clar, mai e nevoie de patrioti adevarati ! atat ! 

    o cumperi si o inchizi ! cu 5 milioane de euro la pretul de 2 centi canadieni cat este acum o poti cumpara si inchide fara probleme !!!

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb