Ipoteza că, în raport cu "criza americană" şi cu ecoul ei european, piaţa noastră imobiliară va cunoaşte efecte mai puţin violente, nu este total neadevărată. Profesorul de gestiune imobiliară Artur Silvestri susţine că "norocul" pieţei româneşti este absenţa instrumentelor sofisticate şi gradul scăzut de îndatorare. Domnia sa arată că, în ţara noastră, nu există o legătură pronunţată între Bursa de Valori Bucureşti, construcţii şi imobiliar în sensul că doar puţine companii din domeniu sunt listate.
Profesorul Silvestri mai susţine că doar un număr redus de cumpărători în raport cu totalul cererii au putut să se îndatoreze nesăbuit la bănci şi vor fi puţini cei care se vor expune executărilor silite. Astfel de fenomene vor apărea, în opinia domeniei sale, chiar până la iarnă.
Un aspect negativ al actualului stadiu de dezvoltare al pieţei imobiliare româneşti este o dependenţă uriaşă de achiziţia prin credite şi o capacitate de a economisi incredibil de scăzută. Peste 80% din locuinţele cumpărate sunt cu banii din bănci. Artur Silvestri a explicat: "De aceea piaţa este acum paralizată. Băncile ezită să mai împrumute cumpărătorii, având o prudenţă absolut firească în actualul context, iar BNR a restrâns, printr-o manevră înţeleaptă, robinetul de bani chiar dacă debitul acestuia scăzuse de la sine. Pe scurt, nu sunt bani disponibili, iar în viitor, când aceştia vor apărea şi vor fi ceva mai mulţi, vor fi mai scumpi".
Faptul că piaţa noastră imobiliară a fost afectată de valul crizei financiare internaţionale o indică perplexitatea în care se află actorii ei: nimeni nu ştie în ce direcţie să o mai apuce chiar dacă efortul de a dobândi puncte de reper în haos există şi trebuie făcut. Domnul Silvestri atrage atenţia că piaţa are nevoie de calm şi prudenţă întrucât pericolul nu a trecut şi abia la primăvară se va putea, probabil, trage o linie de bilanţ al efectelor crizei pe piaţa noastră.