Siderurgia românească pare să depindă în continuare de sprijinul statului, chiar dacă, în marea lor majoritate, combinatele sînt în proprietate privată. În ţara noastră există 31 de societăţi cu activitate în siderurgie, însă numai şapte dintre ele sînt combinate integrate. Cele şapte combinate au primit, în perioada 1993-2002, ajutoare de stat în valoare de 1,33 miliarde de dolari, din care mai mult de un miliard au fost direcţionate către "Sidex" Galaţi. Urmează, la mare distanţă, Combinatul Siderurgic din Reşiţa.
Ponderea cea mare în ajutoarele acordate a fost dată de ştergerile de penalităţi şi de conversia datoriilor în acţiuni. Ajutoarele de stat au fost autorizate, în aprilie, de către Consiliul Concurenţei, care a stabilit şi un plafon maxim al ajutoarelor de stat de care vor putea beneficia combinatele siderurgice pînă în 2010. Strategia de restructurare a industriei siderurgice (2004-2010) prevede un nivel al ajutoarelor de stat care vor fi acordate celor şapte combinate, respectiv 1,069 miliarde de dolari. Din această sumă, aproape jumătate va fi direcţionată către "Siderurgica" Hunedoara, respectiv 492,3 milioane de dolari. Locul al doilea revine combinatului "Ispat-Sidex", cu 233 milioane de dolari. Celelalte cinci mari societăţi vor beneficia de ajutoare mai mici de 100 de milioane de dolari. Ştergerile de datorii către bugetul de stat reprezintă aproape jumătate din ajutoarele de stat ce vor fi acordate. Investiţiile totale prevăzute să se realizeze în următorii şapte ani sînt de 550 de milioane de dolari, cele mai mari aporturi de capital urmînd să fie făcute în "Sidex" şi "Siderurgica".
Guvernul a simţit nevoia să refacă strategia de restructurare a industriei siderurgice aprobată în 2001, datorită schimbărilor survenite în economia românească, în structura acţionariatului a combinatelor şi a relansării creşterii de oţel pe piaţa externă. La elaborarea strategiei, Guvernul a luat în calcul o creştere a capacităţilor de producţie de la 7,6 milioane de tone, nivel avut în vedere în 2001, la aproape 8,8 milioane de tone. În cele şapte combinate, numărul de personal va ajunge la 28.700 de salariaţi, faţă de 38.000 avut în vedere în strategia din 2001.