Conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitaţii din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa şi la evoluţiile pieţelor pe care le supraveghează, însă precizează că că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria şi tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat la cunoştinţă anunţul făcut de Partidul Naţional Liberal de a solicita audierea preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară într-o şedinţă comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în scopul prezentării situaţiei din piaţa RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum şi soluţiile pe termen lung.
"Totodată, având în vedere legislaţia europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menţionat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria şi tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de faţă, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate şi desfăşurarea activităţii de asigurare şi de reasigurare - Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement", se precizează în comunicat.
Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societăţile de asigurare, reprezentanţii instituţiei precizează că acestea îşi calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalităţii şi pe previziunile cu privire la evoluţia acesteia şi a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 - Stabilirea primei de asigurare RCA şi informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017.