Consiliul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară a aprobat astăzi un proiect de act normativ prin care urmăreşte modernizarea pieţei de capital din România prin modificarea legislaţiei şi stabilirea unor măsuri de prevenire a publicităţii şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul ASF, potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Proiectul de act normativ se circumscrie strategiei ASF de actualizare şi de îmbunătăţire continuă a legislaţiei pieţei de capital şi de aliniere a acesteia la legislaţia europeană. Totodată, propunerile aprobate de către Consiliul ASF vizează, pe de-o parte, dezvoltarea pieţei de capital şi îmbunătăţirea protecţiei investitorilor, dar şi întărirea rolului Autorităţii.
Acest demers legislativ este menit să contribuie la îndeplinirea obiectivelor generale şi specifice incluse în cadrul "Strategiei ASF pentru dezvoltarea pieţei de capital 2023-2026".
Printre cele mai importante modificări şi completări ale legislaţiei care guvernează piaţa de capital se numără:
- introducerea posibilităţii finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii de către categoriile de clienţi profesionali menţionaţi în Legea nr. 126/2018 (e.g. entităţile autorizate, reglementate şi supravegheate de ASF) cu efecte pozitive asupra sprijinirii dezvoltării IMM-urilor, inclusiv prin posibilitatea accesării de fonduri europene nerambursabile;
- instituirea unor măsuri menite să debirocratizeze/simplifice cadrul legal aplicabil în domeniul autorizării, organizării şi funcţionării administratorilor de organisme de plasament colectiv;
- introducerea posibilităţii aprobării de către ASF a unui prospect în cazul în care o autoritate a administraţiei publice locale intenţionează să realizeze o ofertă publică de titluri de datorie sau intenţionează să admită titlurile de datorie pe o piaţă reglementată cu efecte pozitive asupra dezvoltării pieţei autohtone de obligaţiuni, prin lărgirea bazei de investitori în astfel de instrumente şi creşterea transparenţei emisiunilor de obligaţiuni;
- reglementarea posibilităţii ca Societăţile de Servicii de Investiţii Financiare (S.S.I.F.) să fie promovate fără titlu profesional şi prin alte persoane decât personalul S.S.I.F. şi agenţii delegaţi, în cadrul unor campanii dedicate şi cu respectarea anumitor condiţii;
- combaterea publicităţii înşelătoare şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul ASF prin restricţionarea accesului de pe teritoriul României către website-urile acestor entităţi neautorizate, care promovează servicii de investiţii înşelătoare.
"Pe parcursul etapelor necesare elaborării proiectului de act normativ, la nivelul ASF au fost organizate consultări ample atât cu asociaţiile profesionale/de profil reprezentative, cât şi cu reprezentanţi ai infrastructurii pieţei de capital, pentru a fi analizate şi agreate propunerile ce fac obiectul proiectului de act normativ, astfel încât măsurile ce vor fi adoptate să contribuie la o bună funcţionare a pieţei de capital" se arată în comunicat.
Modificările aduse legislaţiei ce fac obiectul proiectului de act normativ urmează să fie transmise Ministerului Finanţelor. Proiectul va fi supus consultării publice, urmând a parcurge toate celelalte etape ale procesului legislativ.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 28.02.2024, 20:07)
Sanchi!!!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2024, 00:39)
Am crezut ca isi face divizie de verificatori evaluari
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 29.02.2024, 09:46)
Eu am crezut ca vor schimba codul BVB așa cum au promis