ASF a transmis Finanţelor forma revizuită a proiectului de lege pentru simplificarea atragerii de capital

F.D.
Piaţa de Capital / 8 iulie

ASF a transmis Finanţelor forma revizuită a proiectului de lege pentru simplificarea atragerii de capital

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Ministerului Finanţelor, la începutul acestei luni, forma revizuită a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, aprobată de Consiliul Autorităţii în şedinţa din data de 11 iunie 2024, conform unui comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, înainte de aprobarea de către Consiliul ASF, proiectul de lege a fost în consultare publică, a avut loc o dezbatere publică asupra acestuia la Ministerul Finanţelor (MF) şi s-au desfăşurat numeroase întâlniri de lucru cu formele asociative, iar Autoritatea a analizat toate observaţiile primite.

Proiectul de lege va urma procesul de avizare şi aprobare de către Guvern şi, ulterior, dezbatere parlamentară. Acesta poate suferi, după caz, modificări şi completări pe parcursul procesului derulat de către MF de avizare şi aprobare.

"Această iniţiativă legislativă urmăreşte transpunerea în legislaţia naţională a două directive europene şi îndeplinirea unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026, reprezentând un pas crucial pentru consolidarea pieţei de capital din România", se arată în comunicat.

Printre cele mai importante modificări şi completări aduse legislaţiei privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă se numără:

- Simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesar pentru atragerea de capital

Termenul de exercitare a dreptului de preferinţă. Se introduc prevederi potrivit cărora, prin derogare de la prevederile generale aplicabile în materie, în cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă este diminuat de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai puţin de 10 zile lucrătoare.

- Transmiterea spre publicare şi publicarea cu celeritate a unor hotărâri de către Monitorul Oficial. Se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerţului (3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii), respectiv un termen maxim în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial al României.

- Executarea unei hotărâri judecătoreşti de anulare sau constatare a nulităţii

Se introduc prevederi prin care se reglementează modul de executare a unei hotărâri judecătoreşti prin care se dispune definitiv anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.

- Menţinerea obligaţiei de a întocmi şi publica raportul trimestrial

Raportul trimestrial. A fost menţinut raportul trimestrial, mărindu-se termenul de publicare a acestuia de la 45 zile la 60 zile. Menţinerea raportului trimestrial a generat, pentru unitate de abordare şi asigurarea comparabilităţii informaţiilor financiare, introducerea unor dispoziţii exprese care stabilesc că dispoziţiile referitoare la conţinutul/modalitatea de întocmire a raportului semestrial se aplică corespunzător şi în cazul raportului trimestrial, fiind introdusă o excepţie de la obligativitatea publicării raportului administratorilor, care poate fi publicat opţional.

- Raportul semestrial. În cazul în care emitentul este obligat să întocmească raportări consolidate, raportul financiar semestrial întocmit în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate aplicabile raportărilor financiare interimare va conţine doar situaţiile financiare semestriale simplificate consolidate şi celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial şi, opţional, şi situaţiile financiare semestriale simplificate individuale, precum şi celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Vorba lui Caramitru la Revolutie: Mircea, fa-te ca lucrezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb