ASF, DIN SCANDAL ÎN SCANDAL Dan Radu Ruşanu, urmărit penal

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 24 februarie 2014

Dan Radu Ruşanu, urmărit penal

Nicio zi fără ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să nu ţină topul ştirilor cu scandalurile care au izbucnit, aproape toate odată.

Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, vineri, că Preşedintele ASF Dan Radu Ruşanu este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional, instituţia extinzând cercetările în dosarul "Carpatica".

Înaintea "Carpatica" a fost scandalul "Harinvest", pe piaţa de capital, iar după, a venit "Astra", tot pe piaţa asigurărilor, peste ele având o dezbatere naţională privind salariile membrilor conducerii Autorităţii. Astfel, unirea fostelor comisii de supraveghere a pieţei bursiere, a asigurărilor şi a pensiilor private pare să fi avut cel puţin un dezavantaj - faptul că, la momentul unui scandal, întrega instituţie este târâtă în mocirlă.

Dan Radu Ruşanu este suspectat că a întocmit şi a avizat proiectul OUG privind ASF şi ar fi acceptat "protejarea frauduloasă" a intereselor SC Carpatica, potrivit DNA.

"În perioada mai - iunie 2013, inculpaţii Carabulea Ilie, Mîrzac Marian, Mustăţea Radu, împreună cu alte persoane, au constituit un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni legate de protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica SA. ", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Procurorii arată că există date şi indicii rezonabile potrivit cărora, în cursul lunii decembrie 2013, Dan Radu Ruşanu "a exercitat presiuni", în calitate de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, asupra mai multor societăţi de asigurări, "urmărind şi reuşind" impunerea lui Radu Mustăţea la conducerea Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), asociaţie profesională formată din toate societăţile de asigurări din România, autorizate să practice asigurări de răspundere civilă auto obligatorii şi mandatate să elibereze documente de asigurare de răspunde civilă auto Carte verde.

"De asemenea, cunoscând că inculpatul Mîrzac Marian proteja interesele financiare ale SC Carpatica Asig SA, suspectul Ruşanu Radu Dan a întreprins demersuri în vederea înlăturării, din cadrul Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, a suspectului Tudor Daniel George, care deţinea funcţia de vicepreşedinte pe sectorul de supraveghere a asigurărilor şi în vederea înlocuirii acestuia cu Mîrzac Marian. În felul acesta, preşedintele ASF a acceptat implicit protejarea frauduloasă a intereselor SC Carpatica Asig SA", a precizat DNA.

Procurorii susţin că Dan Radu Ruşanu a făcut demersuri pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă de către Guvern, "care să dea caracter normativ şi obligatoriu intereselor sale personale şi de grup".

Potrivit DNA, Ruşanu ar fi întocmit proiectul ordonanţei de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr. 93/2013, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma căreia Daniel Tudor a demisionat din funcţia de vicepreşedinte ASF pentru asigurări.

Ruşanu: "Chemarea la DNA are legătură mai mult cu Astra decât cu ordonanţa"

Preşedintele ASF a declarat, vineri, că, în opinia sa, motivul pentru care a fost chemat de procurori are legătură mai mare cu Astra decât cu ordonanţa ASF.

Dan Radu Ruşanu a spus că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului prin care a fost modificat numărul de membri din Consiliul ASF de la 11 la nouă, respectând cu stricteţe criteriile din lege privind experienţa, vechimea şi, în special, incompatibilitatea cu membrii Parlamentului, a fost solicitată de Comisia Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional.

"Eu cred că are legătură mai mult cu Astra decat cu ordonanţa, pentru că aţi văzut şi dumneavoastră o declaraţie a domnului preşedinte Băsescu, în care spune că, pentru acţiunea nejustificată la Astra, ar trebui să răspundă conducerea incompetentă a ASF-ului. Vom vedea, peste două, trei, patru săptămâni, dacă acţiunea incompetenţilor de la ASF a fost nejustificată vizavi de Astra sau domnul preşedinte Băsescu probabil că a conchis că această acţiune este nejustificată ca să-şi apere pe prietenul dânsului, domnul Dan Adamescu", a mai spus Dan Radu Ruşanu.

Dosarul Carpatica

În dosarul "Carpatica", omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează grupul Carpatica, şi Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig din Sibiu, sunt acuzaţi că, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, au reuşit să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea de asigurări.

În aceeaşi cauză, Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de Finanţe Daniel Chiţoiu, este urmărită penal pentru abuz contra intereselor publice, în calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară. Laura Chiţoiu s-a autosuspendat din funcţia de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF.

În dosarul "Carpatica" mai sunt urmăriţi penal Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi preşedintele Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România, şi Ovidiu Ioan Cezar Giurgea, funcţionar la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Ilie Carabulea şi Marian Mîrzac au fost arestaţi preventiv în 29 ianuarie, de Tribunalul Bucureşti. În cazul lui Radu Mustăţea, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile.

În 12 februarie, Marian Mîrzac a demisionat din funcţia de membru neexecutiv în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară.

ASF: Salariile din instituţie nu ar trebui să fie o surpriză pentru preşedinte, premier, parlamentari

Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză pentru preşedinte, premier şi parlamentari, consideră reprezntanţii instituţiei, care atrată că informaţiile privind câştigurile fac parte din presiunea publică pe care au dorit-o persoane care ar fi preferat ca ASF să nu constate neregulile din piaţa asigurărilor.

"Salariile conducerii ASF nu trebuie să reprezinte o surpriză nici pentru preşedintele României, nici pentru primul ministru al Guvernului şi nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informaţii şi ar fi trebuit să le deţină inclusiv înainte de relevarea lor în presă. În cazul în care, în calitate de beneficiari legali ai informaţiilor privind salariile şi personalul din ASF, preşedintele sau primul ministru al Guvernului au fost dezinformaţi, reamintim că ASF a făcut public încă din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Instituţional, nimeni nu poate pretinde că a aflat din presă nivelul salariilor din ASF în februarie 2014", se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Preşedintele a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă".

În replică, premierul a afirmat joi că preşedintele Traian Băsescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece proprietarul societăţii Astra Asigurări, unul dintre sponsorii săi, are probleme.

Şeful Executivului a declarat, vineri, la Chişinău, că ordonanţa care plafona salariile din ASF la nivelul celor din BNR a fost evident eludată, Guvernul neluând în calcul că trebuie să redacteze actul într-o formă care să prevadă clar că acest nivel include şi premiile.

"Cred că la ASF trebuie făcute schimbări majore atât în ce priveşte conducerea, cât şi în ce priveşte modul de organizare, pentru că ceea ce noi am trecut în ordonanţa de urgenţă, şi anume plafonarea tuturor salariilor la salariile din Banca Naţională a României, a fost evident eludată. Nu ne-am gândit atunci să spunem că cu tot cu premii şi cu alte lucruri să nu fie mai mult decât la BNR şi uite ce s-a întâmplat", a afirmat Ponta.

PDL a depus o scrisoare la Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului în care solicită ca, în cadrul comisiilor de buget ale Parlamentului, să se efectueze în regim de urgenţă verificări privind politica salarială de la ASF.

MARIANA DIACONESCU, ASIROM:

"Încrederea în asigurări îşi va reveni, chiar dacă trecem printr-o mică furtună"

Scandalul privind Carpatica Asig a creat "o mică furtună" în piaţa asigurărilor, consideră Mariana Diaconescu, preşedintele Asirom, care s-a declarat optimistă că încrederea populaţiei în această industrie urmează să revină.

"Încrederea este esenţială în asigurări, la fel ca în cazul sectorului bancar", a subliniat domnia sa.

Mariana Diaconescu a mai precizat că un sfat general pentru clienţii din asigurări este să presupună că, dacă o companie oferă un produs foarte ieftin comparative cu restul pieţei, "probabil acolo ceva nu este în regulă".

MIRCEA URSACHE:

"Situaţia din piaţa asigurărilor este cangrenizată"

Problemele din piaţa asigurărilor din ţara noastră sunt cauzate de lipsa supravegherii şi a controlului timp de ani de zile, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Domnia sa a continuat: "În piaţa asigurărilor, situaţia este cangrenizată. Mângâierile pe creştet ale organelor de control de-a lungul timpului, au făcut posibile evenimentele curente din piaţă".

Oficialul ASF a atras atenţia că nu doar Astra Asigurări şi Carpatica Asig au probleme. "Totuşi, acest lucru nu înseamnă că, dacă mâine mergem în control la alte companii, găsim nenorociri. Dimpotrivă!", a precizat Mircea Ursache.

Faptul că, pe zona poliţelor RCA, au loc, zilnic, mii de reclamaţii, indică existenţa unei probleme de fond, este de părere vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, care subliniază că piaţa asigurărilor are nevoie ca supravegherea adecvată să continue, după adoptarea de măsuri radicale.

Întrebat dacă Astra va reuşi să obţină în instanţă anularea deciziei ASF de trecere sub administrare specială, Mircea Urscahe a răspuns că totul depinde de rezultatele cercetării Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi de informaţiile pe care autoritatea monetară din Insulele Cayman ar urma să le furnizeze, dacă va da curs solicitării primite de la ASF. (A.S.)

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Haideti procurori ca se poate. Asteptam cu nerabdare dosarul Ursache

    1. Daca situatia de asigurari este cangrenizata din cauza mangaierilor pe crestet cum spune domnul Ursache pe piata de capital pastorita de domnul Ursache situatia este deja in metastaza baronii de la sifuri mangaindul pe crestet pe domnu Ursache iar de control nici nu mai are rost sa vorbim. SIF1 este devalizat de CA sub ochii si cu acordul tacit al ASF-ului !

      Un lucru este cert conducerea ASF cunostea si cunoaste toare aceste probleme asigurari, piata de capital si fonduri de pensii dar nu face nimic si actioneaza decat cand se sparge vreun buboi ca la ASTRA si numai pentru a se disculpa! 

      Pentru declaratia de mai sus Ursache ar trebui demis si chemat la DNA sa spuna totul ! 

      Ce zice domnu Rusanu de o astfel de declaratie ?

      Rusine la toata conducerea ASF ! 

    Iata cateva extrase de pe site ASF, multe nu sunt mentionate sau sunt conform fisei fiscale

    Conform declaratiei de avere au incasat : 

    Ursache Mircea : 350.000 Ron de la WTC 

    Moldoveanu Corneliu: CSA nu mentioneaza nimic dar probabil salariile compensatorii au de pasit 1.000.000 RON 

    Giurescu Ion: CSSPP salariu 1.031.163 RON 

    Marian Sarbu: CSSPP indemnizatie 312.026 RON 

    Daca ASF nu reuseste ca sa determine angajatiii sa-si completeze declaratiile de avere si interese conform legii ce pretentii sa avem de la aceasta institutie corupta care trebuie sa demonstreze ca nu este o cloaca si nu este incompetenta ? 

    * MIRCEA URSACHE:

    * "Situaţia din piaţa asigurărilor este cangrenizată" 

    Problemele din piaţa asigurărilor din ţara noastră sunt cauzate de lipsa supravegherii şi a controlului timp de ani de zile, a declarat Mircea Ursache, vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

    DECI : nenea asta care rasounde de piata de capital se pricepe foarte bine la piata asigurarilor !!! Daca il intreaba cineva de Harinvest o ia la fuga . De ce . Pentru ca ce spune el de piata asigurarilor este foarte valabil si pe piata de capital . Deci DNA -ul se aude ?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb