ASF: Hidroelectrica, Banca Transilvania şi OMV Petrom - cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB, în primul trimestru

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 iunie

ASF: Hidroelectrica, Banca Transilvania şi OMV Petrom - cele mai tranzacţionate acţiuni de la BVB, în primul trimestru

English Version

BT Capital Partners - intermediarul cu cel mai mare rulaj din Piaţa Reglementată, în primele trei luni din 2024, conform Autorităţii

BT Asset Management, Erste Asset Management şi BRD Asset Management - pe primele poziţii în topul admnistratorilor de fonduri, potrivit ASF

Valoarea totală tranzacţionată în Piaţa Reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost de circa 6,1 miliarde lei, la finele primului trimestru al anului, în creştere cu aproximativ 136% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, dinamică influenţată de prezenţa companiei Hidroelectrica, conform ultimului raport trimestrial legat de evoluţia pieţei de capital al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni a fost de 3,9 miliarde lei, în creştere cu circa 69% comparativ cu cea din intervalul ianuarie-martie 2023, în vreme ce numărul de tranzacţii s-a majorat cu 72%. "Pe lângă acţiuni, tranzacţiile cu produse structurate, obligaţiuni şi titluri de stat au avut ponderi semnificative în valoarea tranzacţionată pe Piaţa Reglementată a BVB", conform raportului.

Pe primul loc în clasamentul celor mai lichide companii ale căror acţiuni au fost tranzacţionate în Piaţa Reglementată a bursei noastre s-a situat Hidroelectrica, cu schimburi de 852,7 milioane lei, respectiv o pondere de aproximativ 25,43% din valoarea totală tranzacţionată. Pe următoarele poziţii din acest top s-au clasat Banca Transilvania - 16,6%, OMV Petrom - 12,28%, Romgaz - 7,47% şi Electrica - 6,88%.

Din rândul fostelor SIF-uri, Evergent Investments ocupă poziţia a douăzecea, cu o valoare a schimburilor de 20,2 milioane lei, respectiv 0,6% din totalul rulajului cu acţiuni din Piaţa Reglementată, conform raportului ASF.

Capitalizarea bursieră a Pieţei Reglementate atinsese nivelul de 320,2 miliarde lei, la finele primului trimestru, în creştere cu aproximativ 57% comparativ cu finalul lunii martie a anului 2023. Indicele de referinţă BET (care include dinamica celor mai tranzacţionate companii de la BVB) a avut o creştere de 10,76% la 29 martie 2024 comparativ cu finalul anului 2023, potrivit documentului.

La finele primelor trei luni ale anului, în Piaţa Reglementată a BVB îşi desfăşurau activitatea 27 de intermediari, dintre care 17 Societăţi de Servicii de Investiţii Financiare (SSIF), trei instituţii de credit locale şi şapte entităţi autorizate în alte state membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor Autorităţii.

BT Capital Partners s-a clasat pe primul loc în clasamentul participanţilor pe Pieţele Reglementate, cu o valoare intermediată de 2,68 miliarde lei şi o cotă de piaţă de 21,49%. Swiss Capital ocupă următoarea poziţie, cu o pondere de 15,03% în totalul valorii intermediate. Pe poziţia a treia se află Banca Comercială Română, cu o pondere de 14,37% din total, în vreme ce TradeVille, cel mai popular broker în rândul investitorilor de retail avea o cotă de piaţă de 12,78%.

Numărul cumulat al conturilor clienţilor activi ai SSIF-urilor la finalul primului trimestru din 2024 a fost de 94.343 (un investitor poate avea simultan conturi deschise la mai mulţi intermediari).

La finalul primelor trei luni ale anului, din totalul administratorilor fondurilor de investiţii, categoria dominantă era cea a grupurilor bancare. Primele cinci SAI-uri după volumul activelor sunt toate societăţi afiliate sistemului bancar, iar activele administrate de acestea la data de 29 martie 2024 totalizau aproximativ 19 miliarde lei, ceea ce reprezintă 99,54% din activul total aferent industriei fondurilor de investiţii, excluzând SIF-urile şi FP.

BT Asset Management administra active de aproape 4,88 miliarde lei, echivalentul a 23,3% din total, în vreme ce Erste Asset Management administra active de 4,57 miliarde lei - 21,8% din total. Următoarele poziţii erau ocupate de BRD Asset Management (21,6%) şi OTP Asset Management (2,8%), conform raportului ASF.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Azi intra banii de la Hidro. SNP, TLV to the Moon

    1. Doar hidro.. azi.. deocamdată...

      Unde băiatu cu cash, ca vine apocalipsa.

      TLV în 2025 40 lei 

      Hidroelectrica 150 lei

      SNP 1leu sau 1,20 lei 

      Visezi frumos.

      Somn usor. 

      Am înțeles ești cu cashul

      Nu inteleg de ce va bucurati ca o sa creasca pretul? O sa cumparati mai scump. Nu cumva ar fi o idee mai buna sa scada? Intreb si eu

      putina rabdare si vine corectia.

      De acord

      Ne bucuram ca a creascut pretul pentru ca asta am anticipat. Acum +10 ani.

      E ca in agricultura. Semeni si culegi pe mai multi ani. Doi ani de seceta, 3-4 ani asa-si-asa, 3-4 ani de recolta maxima, 

      Daca esti IT-ist investeste in nVidia. In urmatorii 10 ani va creste de 4-5 ori. 

      Daca esti crescator de oi, va creste la fel in urmatorii 10 ani.

      Adica vine deflatia?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb