ASF implementează o nouă metodologie în domeniul protecţiei consumatorilor

Laura Boico
Macroeconomie / 30 septembrie 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dezvoltat trei indicatori care permit stabilirea, în urma analizei petiţiilor înregistrate la ASF, a gradului de conformitate a conduitei entităţilor supravegheate, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

În aplicarea metodologiei au fost luate în calcul datele statistice, aferente semestrului I al anului 2016, din evidenţele Direcţiei Protecţia Consumatorilor din cadrul Autorităţii, în ceea ce priveşte petiţiile referitoare la activitatea societăţilor de asigurare, precum şi informaţiile transmise ASF de către asigurători, prin rapoartele trimestriale.

Conform sursei citate, cei trei indicatori, care au fost creaţi după modele utilizate la nivel internaţional, sunt: Indicatorul petiţii/contracte - Ip/contracte care exprimă gradul de conformitate a produselor unei societăţi cu drepturile şi nevoile financiare ale consumatorilor de asigurări. Cu cât valorile acestui indicator sunt mai mici, cu atât gradul de conformitate este mai mare.

Indicatorul petiţii/daune avizate - Ip/daune, exprimă gradul de îndeplinire a obligaţiilor societăţii în activitatea de instrumentare şi lichidare a dosarelor de daună. Cu cât valorile acestui indicator sunt mai mici, cu atât gradul de conformitate este mai mare.

Indicatorul petiţii favorabile/daune avizate - Ipf/daune, exprimă gradul de conformitate a soluţiilor adoptate în dosarele de daună cu prevederile legale/contractuale. Cu cât valorile acestui indicator sunt mai mici, cu atât gradul de conformitate este mai mare.

Pe baza analizei acestor indicatori se poate realiza o clasificare a entităţilor supravegheate şi/sau reglementate de către ASF, în cadre de conformare bune, medii şi reduse al conformităţii produselor/serviciilor entităţii în raport cu drepturile şi nevoile financiare ale consumatorilor acestora, astfel:

- Valorile indicatorilor sub nivelul de referinţă al pieţei de 100% denotă un grad bun de conformitate;

- Indicatorii cu valori între 100% şi 200% denotă un grad mediu de conformitate;

- Indicatorii cu valori peste 200% denotă un grad scăzut de conformitate.

Un procent cât mai mic al indicatorului respectiv arată un grad cât mai mare de conformitate.

În urma centralizării şi analizării indicatorilor pentru primele zece societăţile de asigurare care au înregistrat cele mai multe petiţii la ASF, societăţi autorizate să practice activitatea de asigurare în România, a rezultat următoarea situaţie, conform Indicatorului petiţii/contracte - societăţile de asigurare cu un grad de conformitate bun - valori ale indicatorului sub nivelul de referinţă al pieţei, de 100% sunt: Allianz-Ţiriac SA (25%), Groupama SA (32%), Generali România SA (45%); Uniqa Asigurări SA (82%) şi Omniasig VIG SA (85%); societăţile de asigurare cu un grad de conformitate mediu - valori între 100% şi 200%: Euroins SA (102%), Carpatica Asig SA (156%) şi Asirom VIG SA (168%); societăţi de asigurare cu un grad de conformitate redus - valori peste 200%: City Insurance SA (425%) şi Forte Asigurări SA (5324%).

Analiza valorilor Indicatorului petiţii/daune avizate arată că societăţile de asigurare cu un grad de conformitate bun - valori ale indicatorului sub nivelul de referinţă al pieţei, de 100%: Allianz-Ţiriac SA (17%), Groupama SA (22%), Generali România SA (24%), Omniasig VIG SA (37%) şi Uniqa Asigurări SA (58%); societăţi de asigurare cu un grad de conformitate mediu - valori între 100% şi 200%: Euroins SA (141%); societăţi de asigurare cu un grad de conformitate redus - valori peste 200%: Carpatica Asig SA (224%), Asirom VIG SA (340%), City Insurance SA (549%) şi Forte Asigurări SA (2272%).

Din punct de vedere al valorilor Indicatorului petiţii favorabile/daune, analiza a relevat că societăţile de asigurare cu un grad de conformitate bun - valori ale indicatorului sub nivelul de referinţă al pieţei, de 100%: Groupama SA (9%), Allianz-Ţiriac SA (10%), Generali România SA (10%), Omniasig VIG SA (21%) şi Uniqa Asigurări SA (42%); societăţi de asigurare cu un grad de conformitate mediu - valori între 100% şi 200%: Euroins SA (100%); societăţi de asigurare cu un grad de conformitate redus - valori peste 200%: Carpatica Asig SA (239%), Asirom VIG SA (342%), City Insurance (687%) şi Forte Asigurări SA (2592%).

ASF este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb