Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a programat, pentru săptămâna viitoare, să înceapă interviurile în vederea avizării noilor Consilii de Administraţie ale SIF-urilor, alese în Adunările Generale din luna aprilie.
Deşi unii dintre membrii CA-urilor nu sunt la primele mandate, Autoritatea a considerat că şi ei trebuie să treacă, din nou, prin procedura de avizare. Aceasta s-a derulat însă, foarte lent, astfel că noile conduceri nu au putut să îşi preia atribuţiile, în condiţiile în care mandatele foştilor administratori au expirat, ceea ce a dus la situaţii de blocaj în activitatea companiilor.
De exemplu, recent, fondurile BUSINESS CAPITAL FOR ROMANIA-OPPORTUNITY FUND COOPERATIEF (BOF, controlat de Florin Pogonaru şi Erste Bank), ROMANIAN EQUITY PARTNERS COOPERATIEF (concertat cu BCR şi BOF, conform ASF) şi BROADHURST INVESTMENTS LIMITED, care deţin împreună peste 5% din SIF5 Oltenia, au solicitat conducerii companiei să convoace acţionarii, pentru repatizarea în proporţie de 90% a profitului pe anul trecut.
Conducerea SIF5 a transmis însă, că, în prezent, Consiliul de Administraţie al societăţii nu poate da curs solicitării acţionarilor, deoarece acesta nu a primit deocamdată avizul Autorităţii de Supraveghere Financiară.
La începutul lunii aprilie, ASF şi-a schimbat procedura internă prin care făcea evaluări pentru avizarea persoanelor cu funcţii cheie pe piaţa de capital, după ce s-a făcut de râs în cazul evaluării lui Mihai Fercală, pentru Directoratul SIF Transilvania şi după ce s-a trezit şi cu un proces în instanţă, iniţiat de Asociaţia Brokerilor.
În octombrie 2016, Mihai Fercală a fost respins de ASF, în urma unui interviu, unul dintre motivele invocate, fiind faptul că nu cunoaşte suficient compania SIF Transilvania, deşi se afla la conducerea acesteia de peste 20 de ani. În februarie, fără nici o explicaţie, ASF şi-a retras decizia, iar Fercală a revenit în Directoratul SIF3.
Acum, noii administratori ai SIF-urilor vor fi evaluaţi pe noua procedură. Însă, nici la ASF activitatea nu decurge ca pe roate, în condiţiile în care funcţiile de preşedinte şi prim-vicepreşedinte sunt vacante, după demiterea lui Mişu Negriţoiu, respectiv retrogradarea lui Cornel Coca Constantinescu pe funcţia de vicepreşedinte pentru asigurări. Deşi multe atribuţii ale Consiliului ASF au fost delegate în direcţii, totuşi unele decizii revin numai Consiliului, care însă nu poate fi convocat decât de preşedinte sau de primvicepreşedinte. Totuşi, unele surse spun că situaţia se va rezolva săptămâna viitoare, favorit pentru preluarea funcţiei de preşedinte ASF fiind deputatul PSD Sorin Bota.
Contactat de ziarul "BURSA", domnul Bota a spus că nu are cunoştinţă despre această nominalizare.
Conform surselor, primvicepreşedintele ar urma să fie nominalizat de UDMR.
1. fără titlu
(mesaj trimis de actionar în data de 07.06.2017, 09:30)
tov.ursache ii va aviza pe toti.nu poate pierde colegi utecisti si peschesul.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.06.2017, 11:16)
Ha, ha, ha!!! Sa vedem!