ASF intervine în lupta de la SIF Transilvania

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 aprilie 2018

ASF intervine în lupta de la SIF Transilvania

Autoritatea a cerut companiei să elimine, de pe ordinea de zi a AGA, punctele referitoare la revocarea lui Frăţilă şi a lui Andănuţ

Directoratul SIF3: Decizia ASF este emisă cu încălcarea termenelor legale

Conducerea SIF3 anunţă că va contesta decizia

Consiliul de Supraveghere anunţă revocarea lui Frăţilă şi a lui Andănuţ

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a impus Directoratului SIF3 Transilvania o serie de măsuri cu privire la convocatorul Adunării Generale din 27/28 aprilie, după ce acesta a completat ordinea de zi cu propunerile de revocare a lui Constantin Frăţilă şi a lui Crinel Valer Andănuţ, din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere.

ASF a decis, pe 5 aprilie: "Directoratul SIF Transilvania are obligaţia de a adopta, în timp util, măsurile necesare modificării şi publicării în Monitorul Oficial al României, Partea a I-a, a ordinii de zi a AGOA convocată pentru data de 27/28.04.2018, după cum urmează: a) Completarea cu propunerile integrale formulate de acţionarii societăţii, cu privire la alegerea comisiei de numărare a voturilor exprimate în cadrul şedinţei AGOA compusă din 7 membri, respectiv Mielu Dobrin, Florian Serac, Gheorghe Rusu, Gabriela Alexe, Ion Mârleneanu, Dumitru Buţan şi Dan Sebastian, cu datele de identificare disponibile la sediul societăţii; şi b) eliminarea modificărilor ordinii de zi propuse de Directorat, care nu respectă termenul de 30 de zile prevăzut de art. 117 alin. (2) din Legea nr. 31/1990R, respectiv:

- Alegerea comisiei de numărare a voturilor exprimate în cadrul şedinţei AGOA. compusă din cinci membri, respectiv Mielu Dobrin, Florian Serac, Gheorghe Rusu, Dumitru Buţan şi Dan Sebastian, cu datele de identificare disponibile la sediul societăţii;

- Aprobarea revocării domnului Constantin Frăţilă din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere;

- Aprobarea revocării domnului Crin Valer Andănuţ din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere".

Ieri, Consiliul de Supraveghere (CS) al SIF Transilvania a anunţat, însă, că a decis, joia trecută, revocarea din CS a lui Constantin Frăţilă şi a lui Crin Valer Andănuţ.

"În aceeaşi şedinţă s-a aprobat emiterea unor solicitări către ASF pentru analiză, în vederea retragerii avizelor acordate domnilor Constantin Frăţilă şi Crinel-Valer Andănuţ în calitate de membri ai Consiliului de Supraveghere", se arată în raportul SIF3, transmis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti.

ASF îşi motivase decizia prin faptul că SIF3 nu a respectat termenele legale pentru convocarea convocatorului (vezi, în insert, motivarea ASF).

Directoratul SIF Transilvania consideră că decizia ASF este emisă cu încălcarea termenelor imperative impuse prin legislaţia primară. Totodată, conducerea SIF3 a apreciat că Decizia ASF constituie un arbitraj între acţionari şi Directorat (vezi, în insertul 2, poziţia Directoratului SIF Transilvania).

Conducerea SIF3 a anunţat că va formula şi depune plângere prealabilă împotriva Deciziei ASF nr. 438/05.04.2018 şi va solicita instanţei competente suspendarea efectelor acestei decizii.

În aprilie 2017, acţionarii "SIF Transilvania" au ales un nou Consiliu de Supraveghere al societăţii, cu următoarea componenţă: Ştefan Szabo, Dumitru Carapiti, Gheorghe Luţac, Cristian Mihalcea, Crinel-Valer Andănuţ, Cons­tantin Frăţilă şi Nicolae Petria.

Constantin Frăţilă fusese propus pe lista de candidaţi chiar de SIF Transilvania, în ciuda conflictelor repetate dintre acesta şi Mihai Fercală.

La finalul anului 2015, Constantin Frăţilă a făcut parte dintr-un grup de acţionari, cu deţineri cumulate de 8%, alături de Radu Toia, fonduri Certinvest şi Broadhurst, care a cerut convocarea Adunării Generale pentru schimbarea conducerii, acuzând managementul defectuos al SIF3. Ulterior, instanţa a sus­pendat cererea grupului de acţionari, deşi conducerea SIF3 apucase să convoace AGA, pentru 15/16 februarie 2016. După decizia Tribunalului, Directoratul şi Consiliul de Supraveghere al SIF3 Transilvania au decis să revoce convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor.

În Adunarea generală din 11 august 2014, Frăţilă a fost revocat din funcţia de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania.

SIF Transilvania a înregistrat, anul trecut, veniturile totale în sumă de 89,9 milioane de lei, în scădere cu 4% faţă de anul anterior, când acestea însumau 93,7 milioane de lei.

Motivaţia ASF cu privire la decizia obligării Directoratului

să modifice convocatorul AGA din 27 aprilie

ASF a considerat că SIF Transilvania nu a respectat termenele prevăzute de lege privind modificarea convocatorului AGA din 27/28 aprilie, conform motivării deciziei de obligare a Directoratului să modifice ordinea de zi.

ASF a precizat următoarele: "În data de 29.03.2018 SIF Transilvania SA a publicat ordinea de zi revizuită, în raport cu care susţine că a fost completată la cererea acţionarilor cu următoa­rele două puncte:

2. Alegerea comisiei de numărare a voturilor exprimate în cadrul şedinţei AGOA, compusă din cinci membri, respectiv Mielu Dobrin, Florian Serac, Gheorghe Rusu, Dumitru Buţan şi Dan Sebas­tian, cu datele de identificare disponibile la sediul societăţii;

[...]

10. Aprobarea pornirii acţiunii în răspundere împotriva d-lui Mihai Fercală - Preşedinte Executiv/Director General al SIF Transilvania S.A. Mandatarea Preşedintelui sau a Vicepreşedintelui Consiliului de Supraveghere ca persoană împuternicită să exercite acţiunea în justiţie.

Totodată, ordinea de zi publicată la data de 29.03.2018 cuprinde completările conform iniţiativei Directoratului, astfel:

8. Aprobarea revocării domnului Constantin Frăţilă din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere;

9. Aprobarea revocării domnului Crinel Valer Andănuţ din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere.

Conform prevederilor art. 1171 din Legea nr. 31/1990R unul sau mai mulţi acţionari reprezentând, individual sau împreună, cel puţin 5% din capitalul social au dreptul de a solicita, în cel mult 15 zile de la publicarea convocării AGA, introducerea unor noi puncte pe ordinea de zi, iar ordinea de zi completată cu punctele propuse de acţionari trebuie să fie publicată cu îndeplinirea cerinţelor prevăzute de lege şi/sau de actul cons­titutiv pentru convocarea adunării generale, cu cel puţin 10 zile înainte de data adunării generale menţionată în convocatorul iniţial.

Administratorii societăţii au obligaţia de a da curs solicitării acţionarilor cu deţinerea calificată prevăzută de lege, întocmai cum a fost formulată, aceştia neavând dreptul de a interveni asupra rezoluţiilor propuse de acţionari, în sensul cenzurării, modificării, fragmentării sau limitării propunerilor exprimate, adunarea generală a acţionarilor fiind singurul organ decizional în măsură să se pronunţe cu privire la admiterea/respingerea acestora.

Din analiza efectuată s-a constatat că, în ceea ce priveşte pct. 2 de pe ordinea de zi completată, reprezentanţii SIF Transilvania SA au inclus numai două dintre cele patru persoane propuse de acţionari ca membri ai comisiei de numărare a voturilor exprimate în cadrul şedinţei AGOA.

În conformitate cu prevederile legale incidente, Directoratul societăţii avea obligaţia de a introduce pe ordinea de zi propunerile integrale ale acţionarilor, astfel cum acestea au fost formulate, urmând ca acţionarii să se pronunţe în cadrul AGA.

În ceea ce priveşte rezoluţiile introduse din iniţiativa directoratului în ordinea de zi completată, Legea nr. 31/1990R nu interzice expres administratorilor posibilitatea de a completa convocatorul iniţial al unei adunări generale a acţionarilor, însă această operaţiune trebuie să se realizeze cu res­pectarea cerinţelor impuse de legea cadru în materie societară, respectiv de prevederile art. 117 alin. (2) din Legea nr. 31/1990R, care impun ca termenul de întrunire a AGA să nu fie mai mic de 30 de zile de la publicarea convocării în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, acest termen fiind aplicabil şi în cazul convocatorului completat.

În acest sens învederăm Decizia civilă nr. 1677/10.10.2012, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 47039/3/2010, prin care instanţa a reţinut faptul că «primul convocator nu a respectat cerinţa legii în condiţiile în care a inclus pe ordinea de zi propunerea de modificare a actului constitutiv, fără a indica şi textul propunerii», iar «cel de-al doilea convocator a cuprins textul integral al propunerii de modificare a actului constitutiv, însă a fost publicat cu mai puţin de 30 de zile de la data ţinerii adunării generale din 06.09.2010, contrar cerinţei impuse de art. 117 alin. 2», astfel încât «hotărârea adoptată în cadrul acestei adunări generale este lovită de nulitate (...), iar nulitatea care operează este nulitatea absolută».

Se constată că ordinea de zi a fost completată şi din iniţiativa directoratului SIF Transilvania SA la data de 29.03.2018 (publicată în M.Of., Partea a IV-a nr. 1268 din 30.03.2018), în condiţiile în care AGA a fost convocată pentru data de 27/28.04.2018, respectiv cu nerespectarea termenului de 30 de zile prevăzut de art. 117 alin. (2) din Legea nr. 31/1990R".

Poziţia Directoratului SIF Transilvania, cu privire la Decizia ASF

Directoratul SIF Trasilvania a transmis printr-un raport transmis Bursei de Valori Bucureşti: "(i) Solicitarea ASF de modificare a anunţului de convocare a şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor convocată pentru data de 27/28 aprilie 2018 este formulată cu încălcarea dispoziţiilor alin. (6) al art. 92 din Legea nr. 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă coroborat cu alin. (4) al art. 7 din Regulamentul CNVM nr. 6/2009 privind exercitarea anumitor drepturi ale acţionarilor în cadrul adunărilor generale ale acţionarilor societăţilor comerciale, texte de lege care impun ca ordinea de zi revizuită să fie publicată înainte de data de referinţă.

În acest sens, dorim să amintim că:

- în data de 13.03.2018 a fost publicat convocatorul (iniţial) al şedinţelor AGEA şi AGOA convocate pentru data de 27/28.04.2018, cu respectarea dispoziţiilor art. 117 alin. (2) din Legea nr. 31/1990 privind societăţile coroborat cu dispoziţiile art. 92 din Legea nr. 24/2017 şi art. 4 din Regulamentul C.N.V.M. nr. 6/2009;

- în data de 30.03.2018 a fost republicată ordinea de zi a şedinţelor AGEA şi AGOA convocate pentru data de 27/28.04.2018, cu respectarea dispoziţiilor alin. (3) al art. 1172 din Legea nr. 31/1990 coroborat cu dispoziţiile alin. (6) al art. 92 din Legea nr. 24/2017 şi alin. (4) al art. 7 din Regulamentul CNVM nr. 6/2009;

- Decizia ASF nr. 438/05.04.2018 este emisă cu încălcarea termenelor imperative impuse prin legis­laţia primară, generală şi specială, şi reglementările secundare aplicabile organizării convocării unei adunări generale a acţionarilor.

(ii) în cadrul ordinii de zi republicate în data de 30.03.2018 pentru nominalizarea comisiei de numărare a voturilor s-au avut în vedere dispoziţiile alin. (2) al art. 129 din Legea nr. 31/1990, text de lege care impune ca membrii acestei comisii să aibă calitatea de acţionar.

La data de 28.03.2018, data la care grupul de acţionari au depus cererea de completare a ordinii de zi, domnul Ion Mârleneanu şi doamna Gabriela Alexe, conform informaţiilor disponibile la sediul societăţii noastre, nu aveau calitatea de acţionar SIF Transilvania SA, iar din documentele anexă ale cererii de completare nu s-a făcut dovada aces­tei calităţi pentru aceste persoane.

Astfel, Decizia ASF care obligă Directoratul SIF Transilvania de a înscrie pe ordinea de zi, în vederea aprobării de către acţionari, a unei comisii de numărare a voturilor din care să facă parte persoa­ne ce nu îndeplinesc condiţiile legale, încalcă dis­poziţiile imperative ale alin. (2) al art. 129 din Legea nr. 31/1990.

(iii) în cadrul Deciziei ASF nr. 438/05.04.2018, Autoritatea subliniază posibilitatea Directoratului de a completa ordinea de zi a unei şedinţe a adunării generale deja convocate, dar, solicită, cu invocarea greşită a dispoziţiilor art. 117 alin. (2) din Legea nr. 31/1990, eliminarea unor puncte înscrise pe ordinea de zi revizuită a şedinţei AGOA convocată pentru data de 27/28.04.2018.

Dorim să subliniem că publicarea convocatorului şedinţei AGOA pentru data de 27/28.04.2018 s-a realizat cu respectarea dispoziţiilor alin. (2) al art. 117 din Legea nr. 31/1990 coroborat cu alin. (1) al art. 92 din Legea nr. 24/2017 şi art. 4 din Regualementul CNVM nr. 6/2009, respectiv cu mai mult de 30 de zile anterior datei de organizare a şedinţei.

Dreptul persoanelor îndreptăţite de a completa ordinea de zi a unei A.G.A. se exercită în termen de 15 zile de la data publicării convocatorului. Republicarea ordinii de zi, în schimb, conform dispoziţiilor imperative cuprinse în alin. (3) al art. 1171 din Legea nr. 31/1990 coroborat cu alin. (6) din art. 92 al Legii nr. 24/2017 şi alin. (4) al art. 7 din Regulamentul C.N.V.M. nr. 6/2006 se face anterior datei de referinţă , cu cel puţin 10 zile înaintea adunării generale.

Astfel, prin Decizia ASF nr. 438/05.04.2018, cu amintirea unei Decizii a Curţii de Apel Bucureşti care soluţionează o speţă diferită faţă de situaţia avută în vedere de ASF, se face o aplicare greşită a dispoziţiilor legale imperative.

3. Faţă de cele de mai sus, dorim să subliniem faptul că în cadrul Deciziei ASF nr. 438/05.04.2018 Autoritatea nu face nicio referire la textele legale speciale aplicabile organizării adunărilor generale amintite anterior, printre care şi propriile reglementări, iar textele invocate din Legea nr. 31/1990 nu sunt aplicabile situaţiilor reţinute în cadrul acestei decizii.

Amintim că Autoritatea de Supraveghere Financiară, conform Avizului nr. 66/16.12.2009, nu administrează dispoziţiile Legii nr. 31/1990.

Termenele procedurii de convocare a unei adunări generale, inclusiv completarea ordinii de zi, sunt termene imperative, aplicabile tuturor, inclusiv ASF, care sunt reglementate în favoarea acţionarilor înregistraţi în registrul acţionarilor la data de referinţă, acţionari ce sunt îndreptăţiţi să fie informaţi despre punctele ce se vor discuta în cadrul adunării generale şi pentru care să-şi exercite dreptul de vot, conform legii - şi singurii în drept să se plângă unei instanţe de judecată pentru a reclama o eventuală încălcare a drepturilor derivate din calitatea de acţionar.

Solicitarea modificării ordinii de zi revizuite, prin Decizia ASF nr. 438/05.04.2018, constituie un arbitraj între acţionari şi Directorat în ceea ce priveşte termenul în interiorul căruia cele două părţi pot formula propuneri de completare a ordinii de zi, drept ce este apanajul unei instanţe de judecată; ASF aplică în mod diferenţiat prevederile legale în ceea ce priveşte completarea ordinii de zi a şedinţei AGA persoanelor îndreptăţite să solicite completarea ordinii de zi a unei şedinţe deja convocate.

4. Directoratul societăţii va formula şi depune plângere prealabilă împotriva Deciziei ASF nr. 438/05.04.2018 şi va solicita instanţei competente suspendarea efectelor acestei decizii".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Fercala face ce vrea , ca e societatea lui, ce actionari , ce ASF,el e important si apoi cainii latra Fercala ramane !

    1. Se apropie funia de par !

      Scadenta pt. toate excrocheriile lui Frecala

      si pechinezii lui se apropie cu pasi repezi... 

      Lasa ca si Fratila e din aceeasi gasca.

      A ruinat voit SCUT si COMCM ca sa le cumpere dupa aceea pe bani de nimic de la SIF 3. 

      pana una alta nu Fratila a cumparat ceva de la SIF, ci DUSU-CELCO ,cel care prin Karapiti , sustine toate mismasurile lui FERCALA

    Fercala, in stilu-i pur bolsevic face un populism ieftin, pe banii actionarilor capitalisti! Aparatorul avutiei actionarilot impotriva ''coruptului'' Fratila.. hahaha. Pana la urma unul a praduit un portofoliu de sute de milioane iar altul in cel mai bun caz cateva milioane... Chiar nu va dati seama??!!

    1. ...nu se poate? sau în țara hoților așa ceva e imposibil, fiind contra ADN-ului din dotare???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb