ASF lansează proiectul STEAM, de reformă a pieţei de capital

V.B.
Piaţa de Capital / 13 august 2014

ASF lansează proiectul STEAM, de reformă a pieţei de capital
  • document ataşat Proiectul STEAM 13 august
    apasă aici pentru a descărca.

    Consiliul ASF a aprobat proiectul STEAM (Planul de acţiuni pentru obţinerea Statutului de Piaţă Emergentă), un program de reformă "energică şi fermă" a pieţei de capital din ţara noastră în ceea ce priveşte mărimea, lichiditatea şi accesibilitatea de către investitori, gândit pentru a avea ca efect dezvoltarea economică, potrivit unui comunicat publicat astăzi pe site-ul ASF.

    Scopul proiectului STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgment of the emerging Market status) este aplicarea unor măsuri strategice pentru reclasificarea pieţei de capital din România ca "piaţă emergentă" (faţă de "piaţă de frontieră" în prezent), în cel mult doi ani de la debutul programului.

    Tipologia pieţelor este realizată de către Morgan Stanely Capital International (MSCI), care clasifică pieţele de capital internaţionale în următoarele categorii: piaţă de frontieră, piaţă emergentă şi piaţă dezvoltată. Această tipologie este avută în vedere de investitori prin limitări de expunere în funcţie de tipul de piaţă de capital şi reprezintă un element important în luarea deciziei de investiţie, se mai arată în comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

    Având în vedere raportul MSCI şi cel al Băncii Mondiale realizat în mai 2014 (World Bank Group Romania Capital Market Initial Diagnostic), Autoritatea de Supraveghere Financiară a elaborat planul de măsuri STEAM.

    Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat: "Proiectul STEAM este obiectivul strategic prioritar identificat şi asumat de către ASF, pentru piaţa de capital. El corespunde necesităţilor de deschidere a pieţei, de eficientizare şi de facilitare a acesului investiţional în România şi va avea ca efect creşterea volumului plasamentelor şi a lichiditătăţii. Urmărim să fim proactivi în faţa pieţelor şi să facilităm trecerea pieţei de capital într-o nouă dimensiune strategică. STEAM, aşa cum sugerează şi acronimul, arată că ASF s-a angajat cu energie, putere, fermitate şi entuziasm în obţinerea statutului de piaţă emergentă pentru piaţa de capital din România".

    Setul de măsuri propus prin STEAM. include: creşterea gradului de accesibilitate şi atractivitate a pieţei de capital autohtone; eficientizarea şi fluidizarea operaţiunilor de împrumut de instrumente financiare şi a tranzacţiilor de vânzare în lipsă; dezvoltarea pieţei locale primare şi secundare de obligaţiuni (municipale şi corporative); creşterea lichidităţii şi atragerea de noi investitori; creşterea vizibilităţii companiilor româneşti listate pe piaţa de capital, prin posibilitatea listării acestora şi pe alte pieţe; creşterea gradului de implementare a principiilor guvernanţei corporative la nivelul emitenţilor, intermediarilor, operatorilor de piaţă, depozitarilor, etc; îmbunătăţirea sistemului contabil al entităţilor reglementate şi supravegheată - prin alinierea la standardele IFRS.

    Opinia Cititorului ( 6 )

    1. ... vostru de-aici !

      Reforma pietei de capital trebuie sa inceapa cu reforma supraveghetorului. Conducerea ASF nu a fost in stare sa reformeze o institutie (ASF) dar doreste sa reformeze piata de capital!!!! Numai la noi este posibil asa ceva - sa iti propui sa faci mai mult desi nu ai fost in stare sa faci putin!

      PENIBIL!!!!

      ASF sa reduca zdravan taxele si comisioanele aberante pe care le percepe mai intai, asta e vrajeala si praf in ochi! Nu iei o hartie de la fanariotii astia fara macar 500 de ron iar unele avize ajung la zeci de mii de ron!!! Hotie legalizata, asta e bugetul de venituri al ASF ! CA sa-si poata pune salarii de zeci de mii de euro pe luna ia biruri din piata de nu mai ramane nimic! Sute de tarnatori care plimba dosare se umfla din banii investitorilor si ai brokerilor. Niste nesimtiti obraznici si abuzivi=ASF

      ASF sa interzica prezenta pe piata de capital a infractorilor si teparilor din sifuri si case de brokeraj. nu cu amenzi de 1000 ron se face curatenie in piata. cu suspendare definitiva se face.

      O sa mărească pragul de detinere la sifuri de la 5% la 6%...

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    16 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9754
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb