Un număr de 22 de brokeri de asigurări şi-au majorat capitalul social, în primul semestru, cu o sumă totală de 3,17 milioane de lei (713.562 de euro), iar în prezent peste 10% dintre brokeri îndeplinesc cerinţa de capital minim, care va deveni obligatorie de la sfârşitul anului, potrivit ASF.
"În primele trei luni ale anului, nouă brokeri de asigurare şi-au majorat capitalul social cu o sumă cumulată de 1,88 milioane de lei (423.102 de euro), iar în trimestrul al doilea, valoarea însumată a majorărilor de capital social, operate de 13 brokeri, a fost de 1,29 milioane de lei (290.460 de euro)", se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Potrivit unei norme publicate în Monitorul Oficial în aprilie, pentru a obţine autorizaţia de funcţionare, brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare trebuie să aibă un capital subscris şi vărsat a cărui valoare nu trebuie să fie mai mică de 150.000 de lei.
Neîndeplinirea acestei obligaţii are drept consecinţă retragerea autorizaţiei de funcţionare a brokerului de asigurare şi/sau reasigurare, în condiţiile stabilite de legislaţia în vigoare.
În prezent, peste 10% din brokerii autorizaţi îndeplinesc cerinţa privind capitalul minim.
Din analiza valorii capitalurilor proprii, înregistrate la sfârşitul lunii decembrie, rezultă că 188 brokeri aveau valori ale acestora mai mari de 100.000 lei, din care s-ar putea utiliza sume în vederea majorării capitalului social, ceea ce înseamnă că peste 40% dintre brokerii activi au capacitatea de a-şi majora capitalul social din capitalurile proprii/profitul înregistrat, notează ASF, potrivit Mediafax.
La finele lunii iunie, 8% dintre brokerii autorizaţi cumulau 54% din valoarea capitalului social la nivelul pieţei de intermediere, respectiv 30,55 milioane de lei.