ASF PUBLICĂ SITUAŢIA FONDURILOR DE PENSII, LA DOUĂ LUNI DUPĂ APAPR: Pensiile private - 3,05% din PIB, în 2014

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 18 martie 2015

Pensiile private - 3,05% din PIB, în 2014
  • document ataşat TABEL: PILON II Structura investiţiilor - total (miliarde lei), PILON III Structura investiţiilor - total (milioane lei)
    apasă aici pentru a descărca.

    5,45% din activele fondurilor private obligatorii - plasamente în state membre UE, iar 1,31% - obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale, precum BERD, BEI şi Banca Mondială

    APAPR: "Fondurile de pensii private sunt poate cei mai mari investitori instituţionali locali pe Bursa de la Bucureşti"

    Sistemul de pensii private a ajuns la active de 20,2 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro), în 2014, în creştere cu 36,65% faţă de anul 2013, porivit raportului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), transmis ieri, la mai bine de două luni după ce piaţa şi-a prezentat singură situaţia, prin intermediul Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

    Anul trecut, ponderea pensiilor private în PIB a fost de 3,05%, comparativ cu 2,34% în 2013, arată ASF.

    Mihai Bobocea, consilier al Board-ului APAPR, ne-a spus că fondurile de pensii private au performat foarte bine şi în 2014, într-un climat economic şi investiţional nu tocmai favorabil, consolidând evoluţiile pozitive din trecut.

    Domnia sa a explicat: "Rezultatele investiţionale din 2014 - randament mediu de 8,7% pentru fondurile de pensii obligatorii şi de 7,4% pentru cele facultative - au fost obţinute în pofida unui mediu de dobânzi în continuă scădere şi a unor evoluţii modeste a indicilor bursieri de la Bucureşti şi de pe principalele pieţe de capital străine.

    În prezent, fondurile de pensii private sunt poate cei mai mari investitori instituţionali locali pe Bursa de la Bucureşti, cu deţineri totale pe BVB de peste 750 milioane de euro, conform estimărilor APAPR".

    Valoarea totală a activelor nete înregistrată, la 31 decembrie 2014, de fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) a fost de 19,12 miliarde de lei (4,27 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 37,15%.

    La sfârşitul anului trecut, 6,29 milioane de participanţi erau înregistraţi în sistemul pensiilor aferente Pilonului II, în creştere cu 4,20% faţă de anul 2013.

    Valoarea medie a unui cont aferent Pilonului II pentru cei 3,19 milioane participanţi care au avut contribuţii lunare (în perioada mai 2008 - decembrie 2014) a fost de 4.479 lei (aproximativ 1.000 de euro), ceea ce înseamnă un avans anual de 34%.

    Pilonul II a început să se orienteze către pieţele străine

    La sfârşitul anului trecut, 93,24% din activele fondurilor de pe Pilonul II erau plasate în ţară, în scădere uşoară atât faţă de decembrie 2013 (94,14%), cât şi faţă de iunie 2014 (93,58%). În acelaşi timp, 5,45% din active reprezentau plasamente în state membre UE, iar 1,31% în obligaţiuni ale organismelor străine neguvernamentale, cum ar fi BERD, BEI şi Banca Mondială, potrivit ASF.

    Între participanţii la Pilonul II, cele mai bine reprezentate activităţi economice la sfârşitul anului trecut au fost industria prelucrătoare cu aproximativ 19% şi comerţul cu 14%, urmate de sănătate, transporturi şi administraţie publică şi apărare cu aproximativ 5% fiecare, însumând 48% din total participanţi pentru care s-au virat contribuţii şi 49% din sumele virate în această lună, arată raportul ASF. Printre cele mai slab reprezentate activităţi, cu valori sub 1%, s-au situat în continuare cultura, producţia şi furnizarea energiei electrice, industria extractivă şi tranzacţiile imobiliare, reprezentând aproximativ 3% din total participanţi şi 4% din total sume virate. În funcţie de regiunile de dezvoltare ale României, cei mai mulţi participanţi pentru care au fost virate contribuţii la fondurile de pensii administrate privat în luna decembrie 2014 lucrau în Bucureşti: 21%, cu aproximativ 31% din total contribuţiile virate.

    Pe ansamblu, în anul 2014, au fost virate aproximativ 3,9 miliarde lei, cu o medie lunară de 323 milioane lei (valoarea maximă a intervalului, 353 milioane lei, s-a înregistrat în mai 2014, iar valoarea minimă, 273 milioane lei, în ianuarie 2014). Cota de contribuţie pentru intervalul analizat a fost de 4%, aferentă anului 2013, în ianuarie şi februarie 2014 şi 4,5% începând cu luna martie 2014. FPAP ING, FPAP AZT Viitorul Tău şi FPAP Alico s-au situat pe primele locuri, împreună atingând 71% din sumele virate. În aceeaşi perioadă, câştigul salarial mediu brut pe economie a înregistrat un ritm anual de creştere de aproximativ 6%,

    Pensiile facultative au ajuns la active de 0,2 miliarde de euro

    Activele nete ale fondurilor de pensii facultative au atins, în decembrie 2014, 1,04 miliarde de lei (0,2 miliarde de euro), înregistrând un avans de 28,12% comparativ cu decembrie 2013, arată ASF. La sfârşitul anului trecut erau înregistraţi 346.452 de participanţi în sistemul pensiilor facultative, în creştere cu 10,56% faţă de anul 2013.

    Anul trecut, valoarea medie a unui cont în Pilonul III a fost de 3.001 lei (aproximativ 670 de euro), mai mult cu 16% raportat la sfârşitul anului 2013.

    În decembrie 2014, sumele plasate în depozite bancare şi în obligaţiuni municipale au înregistrat scăderi comparativ cu decembrie 2013 (vezi Tabel).

    Opinia Cititorului ( 11 )

    1. Ar trebui sa performeze mult mai bine fondurile de pensii ca sa se justifice comisioanele grasute trase din contributia bruta. Pentru ca momentan aceste comisioane mananca mult din banii contribuabililor, astfel ca randamentul net e foarte slabut.

      1. Situatia valabila la final de 2014 pentru "clientul mediu", adica un roman intrat in Pilonul II la start si care castiga salariul mediu pe economie:

        Contributii brute: 5.142 RON 

        Comisioane incasate de administrator: 227 RON, din care 129 RON din contributie si 98 RON din activul net 

        Castig brut din investitiile fondului: 1.591 RON 

        Castig net (castig brut minus comisioane: 1.365 RON 

        Suma neta acumulata in contul personal: 6.506 RON 

        Profitabilitate la zi: 1.365 RON / 5.142 RON = 26,5% 

        Cam asa sta treaba cu comisioanele. Excelul e disponibil, pentru curiosi. Dar cei care le stiu pe toate n-au nevoie de date :) 

        Polonia si Ungaria deja au facut-o, urmeaza sa se intample si in Romania.

        Mentinerea intr-o saracie lucie a actualilor pensionari de dragul gandaceilor care cumpara titluri de stat din banii virati din contributii minus comision nu se justifica. 

        "Dragut" cu furtul online al identitatii. Bobocea c'est moi! :) iar haters gonna hate. A se compara diferenta intre postarile 1 si 1.2 pe de-o parte si 1.1 pe de alta. Unde sunt cifrele si unde sunt parerile.

        In cati ani? Ca randamentul mediu pe an cere un calcul mai complex, care tine cont de timing-ul contributiilor si numarul de ani. Adica nu e doar A/B-1.

        Calculul de mai sus este facut de la startul sistemului pe 20 mai 2008 si pana pe 31 decembrie 2014. Asta e un calcul net, de acumulare efectiva.

        Daca vreti sa ne referim la "randament", adica nominal rate of return, acesta este in medie 11,08% pe an pentru tot sistemul, pentru exact aceeasi perioada. Totusi, aceasta cifra nu e neta de toate comisioanele, asa cum e calculul de mai sus, cu acumularea neta. 

        Sunt diferite metode de calcul a performantei fondurilor de pensii, insa pe oricare ai alege-o si ai urma-o in mod onest nu ajungi la "randament real mic". Daca e sa ne raportam si la inflatie, aceasta a fost, in medie anualizata, de 3,99%. 

        Randament mediu nominal, anualizat pentru perioada de la start -> dec. 2014: 11,08%

        Randament mediu real, anualizat pentru perioada de la start -> dec. 2014: 6,81% 

        Pai si nu esti foarte aproape de dobanda bancara in toata aceasta perioada? Daca puneai banii intr-un cont nu aveau tot pe-acolo? Comisioanele se justifica daca avem active management care genereaza active returns (semnificativ mai mari decat dobanda bancara, care e pasive return).

        ... amice, datele sunt publice, mai calculeaza si singur. cu toata stima iti spun, postarile tale n-au nicio cifra si nicio idee, doar impresii preconcepute. Raspuns la intrebarea ta: NU e foarte aproape, e statistic semnificativ peste. Cu cat, vei afla singur dupa calcule.

        In plus, nici nu intru in discutia de comportament investitional, ca teoretic "daca pui la banca..." dar in realitate un procent infim "pun la banca". Caracterul "coercitiv" al sistemului are numeroase beneficii colaterale, vezi disciplina economisirii, spillover pozitiv pe pietele de capital, etc. etc.

        Stima & succes! (ultima mea postare :D) 

        Era un joc. De acord in privinta disciplinei, cred ca deocamdata e cel mai mare avantaj al pensiei private. Cat priveste cifrele, ai aruncat din start un 26,5% fara sa mentionezi perioada, deci din start misleading. Una e 26,5% intr-un an si cu totul alta e 26,5% in 7 ani.

        Polonia si Ungaria sunt cu ani de zile inaintea Romaniei datorita masurilor pe care le iau inaintea noastra. Polonia si Ungaria au nationalizat fondurile de pensii private, rezolvandu-si astfel si problema deficitului maxim impus de UE. Aceasta este o realitate, iar propagandistii fondurilor de pensii private obligatorii isi apara propriul cascaval.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    raobooks.com
    boromir.ro
    Mozart
    Schlumberger
    chocoland.ro
    arsc.ro
    domeniileostrov.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    20 Dec. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9764
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
    Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    petreceriperfecte.ro
    novaplus.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb