ASF reduce tarifele pentru piaţa de capital şi pensii private

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 noiembrie 2014

ASF reduce tarifele pentru piaţa de capital şi pensii private

Modificările de comisioane - impact de 10 milioane de lei asupra bugetului Autorităţii

Cota aferentă activului net la fondurile de investiţii se reduce la 0,0936% pe an

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, ieri, reduceri de tarife pentru piaţa de capital şi pentru pensiile private, începând de anul viitor, precizând că impactul financiar anual al actualelor modificări de cote, comisioane şi tarife este estimat la 10 milioane de lei.

Consiliul ASF a aprobat, săptămâna trecută, un regulament care prevede noi tarife, după un alt set de scăderi operate în luna august.

Potrivit noului regulament, cota aferentă activului net la fondurile de investiţii (organismele de plasament colectiv) se reduce de la 0,1% cotă anuală (echivalent lunar 0,008333%) la 0,0078% lunar (0,096% pe an, însemnând o reducere de 6,02%). De asemenea, cota aferentă sectorului de pensii private se reduce de la 0,38% din valoarea contribuţiilor brute încasate de fond la 0,3% (o scădere cu 21% a cotei), iar cota lunară de 0,008% din valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat se reduce până la nivelul de 0,0078% (o reducere cu 2,5% a cotei lunare).

ASF a mai stabilit că tariful pe piaţa de capital aferent contractelor cu instrumente financiare derivate va fi de 0,03 lei pe contract, de anul viitor, faţă de 0,08 lei pe contract (o reducere cu 62,5%), iar tariful aferent instrumentelor financiare derivate tranzacţionate de Market Makeri se stabileşte la 0,01 lei/contract, faţă de 0,04 lei pe contract (o reducere de 75%).

În luna august, ASF a redus comisionul de tranzacţionare pentru acţiuni, de la 0,08%, la 0,06%.

Scăderile de comisioane au venit după ce investitorii au criticat, în repetate rânduri, nivelul taxelor din piaţa noastră de capital, iar ASF şi BVB au fost trase de urechi chiar de către Duane Butcher, fostul însărcinat cu afaceri al SUA în România, care a spus că piaţa noastră de capital este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor percepute atât de BVB, cât şi de ASF.

Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, a anunţat, la preluarea mandatului său, că reducerea taxelor şi comisioanelor este un obiectiv.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. D-lor, avand in vedere lipsa completa de importanta a burselor si pietei de capital in Romania, propun ca si ASF si BVB si restul institutiilor specifice sa anuleze toate tarifele si comisioanele. Adica sa ramana finantati de la Stat, cat vrea muschii lui... Apropo, comisioane mici nu inseamna neaparat concurenta mare, mai inseamna si lipsa de valoare adaugata. Gura pacatosului adevar graieste: micsorarea comisioanelor inseamna lipsa de valoare. Avand in vedere ca piata de capital inseamna dezvoltare, lipsa ei de valoare in Romania inseamna ce? Ghiciti? Da, ati ghicit, lipsa de dezvoltare. Iar micsorarea comisioanelor inseamna micsorarea intentiei de dezvoltare a pietei de capital si implicit a dezvoltarii economice. Bravo, ne-am lamurit, ca nu era clar...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb