ASF, REFERITOR LA SITUAŢIA LUI CONSTANTIN FRĂŢILĂ ÎN BOARD-UL SIF3: "Nu avem în atribuţii interpretarea hotărârilor instanţelor de judecată"

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 februarie 2020

"Nu avem în atribuţii interpretarea hotărârilor instanţelor de judecată"

SIF Transilvania a cerut ca ASF să emită o nouă decizie pentru revocarea avizului lui Constantin Frăţilă din funcţia de membru al Consiliului SIF3, sau o decizie de avizare a sa, cu asumarea responsabilităţii aplicării dispoziţiilor legale

ASF: "Odată cu hotărârea instanţei, Avizul ASF nr. 422/26.07.2017 a devenit aplicabil în ceea ce îl priveşte pe domnul Constantin Frăţilă, motiv pentru care, solicitarea SIF3 de aprobare a domnului Dan Viorel Paul, în calitate de membru al Consiliului SIF Transilvania, nu poate fi soluţionată" Dan Paul: "Tergiversarea dosarului arată că este vorba despre analfabetism instituţional, în rândul unor funcţionari ai ASF"

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu are în atribuţii interpretarea hotărârilor instanţelor de judecată, ne-a transmis supraveghetorul pieţei noastre de capital, în condiţiile în care, Constantin Frăţilă a obţinut în instanţă, la finele lunii trecute, anularea deciziei prin care ASF i-a retras fostului arbitru de fotbal autorizaţia de membru în board-ul SIF-ului.

Totuşi, directoratul SIF3 susţine că starea de incompatibilitate a lui Constantin Frăţilă cu poziţia de membru în Consiliul societăţii nu a încetat, deoarece acesta este în continuare urmărit penal pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar - bancară, ceea ce contravine unor regulamente ASF şi a Actului Constitutiv al SIF Transilvania.

În plus, conducerea SIF-ului din Braşov a solicitat ca ASF să emită o nouă decizie pentru revocarea avizului lui Constantin Frăţilă din funcţia de membru al Consiliului SIF3 sau o decizie de avizare a sa, cu asumarea responsabilităţii aplicării întocmai a dispoziţiilor legale.

Pe de altă parte, Constantin Frăţilă invocă o Ordonanţă de clasare pentru infracţiunile de manipulare a pieţei de capital şi spălare de bani, pe baza căreia susţine că, împotriva sa, a încetat urmărirea penală.

Legat de poziţia supraveghetorului pieţei privind situaţia din Consiliul SIF Transilvania, ASF ne-a transmis: "Prin Hotărârea nr. 7/2020 a Curţii de Apel Constanţa, pronunţată în dosarul cu nr. 8031/2/2018*, s-a dispus: «suspendarea executării deciziei nr. 1095/13.09.2018 emisă de Autoritatea de Supraveghere Financiară cu privire la retragerea aprobării calităţii de membru în Consiliul de Supraveghere al SIF Transilvania SA acordată lui Constantin Frăţilă prin avizul nr. 422/26.07.2017, până la soluţionarea definitivă a cererii privind anularea actului administrativ menţionat». Hotărârea Curţii de Apel Constanţa din 17.01.2020 este executorie.

Autoritatea de Supraveghere Financiară nu are în atribuţii interpretarea hotărârilor instanţelor de judecată. În ceea ce priveşte hotărârea executorie a Curţii de Apel Constanţa din data de 17.01.2020, pronunţată în dosarul cu nr. 8031/2/2018*, nu există niciun drept de opţiune în ceea ce priveşte aducerea la îndeplinire a acestei hotărâri judecătoreşti de către toate părţile implicate. ASF, ca parte a dosarului anterior menţionat, respectă hotărârea instanţei de judecată".

Nu este singurul aspect ce creează nemulţumiri în legătură cu situaţia din Consiliul SIF3, în condiţiile în care, Dan Paul a fost cooptat în luna septembrie a anului trecut în board-ul SIF-ului din Braşov, dar nu a fost avizat de ASF în această funcţie.

În ceea ce priveşte soluţionarea cererii SIF Transilvania de autorizare a lui Dan Paul în funcţia de membru al Consiliului SIF3, supraveghetorul pieţei ne-a transmis: "De la data depunerii solicitării iniţiale a SIF Transilvania (septembrie 2019), Autoritatea de Supraveghere Financiară a purtat o amplă corespondenţă cu societatea, pe marginea dosarului de aprobare a domnului Dan Viorel Paul în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al societăţii, corespondenţă ce a avut în vedere clarificarea anumitor aspecte pe marginea documentaţiei depuse sau completarea dosarului de autorizare, astfel încât acesta să respecte cadrul legal în vigoare".

Autoritatea de Supraveghere Financiară a adăugat că, odată cu hotărârea Curţii de Apel Constanţa, pronunţată în dosarul cu nr. 8031/2/2018*, Avizul ASF nr. 422/26.07.2017 a devenit aplicabil în ceea ce îl priveşte pe domnul Constantin Frăţilă, motiv pentru care, solicitarea SIF Transilvania de aprobare a domnului Dan Viorel Paul, în calitate de membru al Consiliului SIF Transilvania, nu poate fi soluţionată.

La râdul său, Dan Paul ne-a declarat: "Tergiversarea dosarului arată că este vorba despre analfabetism instituţional, în rândul unor funcţionari ai ASF".

Rămâne de văzut cum se va tranşa un conflict care, cel puţin în acest

moment, pare departe de a fi soluţionat şi în condiţiile în care, un grup de acţionari ai SIF-ului din Braşov, cumulând mai mult de 5% din capitalul societăţii, a solicitat convocarea acţionarilor SIF3 pentru atragerea răspunderii directorului Mihai Fercală şi a preşedintelui Ştefan Szabo, precum şi a revocării hotărârii Consiliului de Supraveghere din data de 15 ianuarie a acestui an, privind desemnarea membrilor Directoratului pentru un nou mandat de patru ani.

Grupul, din care fac parte Constantin Frăţilă, Crinel Valer Andănuţ şi Marius Adrian Moldovan, îşi motivează solicitarea, îndeosebi, pe prejudicierea SIF-ului cu suma de 623.334 de lei, reprezentând despăgubiri (şi cheltuieli de judecată), acordată lui Frăţilă, pentru nepunerea în executare a unei sentinţe executorii.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ca bine zice Dan Paul, analfabetism institutional. Nu exista lege corecta in Romania, nici macar Constitutia. Daca statul in compozitia sa a pornit cu securistii mafioti, cu parlamentari analfabeti in codurile civile si penale acum vedem rezultatele.

    Ne mai miram de ceva ??? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5090
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2127
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8457
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.5709

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb