ASF SE JOACĂ V-AŢI ASCUNSELEA CU REZULTATELE INVESTIGAŢIEI ASUPRA TRANZACŢIILOR CU SIF1 Amenzi, doar la Swiss Capital

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 martie 2014

Amenzi, doar la Swiss Capital

Curajoasa Autoritate de Supraveghere Financiară, care s-a apucat, cu sârg, să investigheze tranzacţiile cu acţiuni SIF1 Banat Crişana făcute, în septembrie 2013, la preţuri în creştere fulminantă, menţine, acum, un mister de neînţeles privind rezultatele anchetei.

Cotaţia SIF1 a urcat spectaculos în ultimele momente ale şedinţei de vineri, 13 septembrie, pentru ca, luni, 16 septembrie 2013, un pachet de 6,27% să fie transferat la un preţ în urcare cu 14%.

După cinci luni de cercetări, ASF a răspuns, sâmbătă, la solicitarea ziarului "BURSA", că a finalizat investigaţia. Super! Şi unde s-a anunţat? Nicăieri!

Reprezentanţii ASF ne-au transmis: "ASF a identificat indicii în privinţa încălcării reglementărilor legale şi a dispus măsurile reclamate. Totodată, ASF a aplicat sancţiuni reprezentanţilor intermediarului acestor tranzacţii pentru neraportarea unor tranzacţii suspecte".

Care intermediar? ASF nu ne spune. Ne lasă să ghicim.

Ok. Ghicim!

Secţiunea "Sancţiuni" de pe site-ul ASF indică numai amenzile date la "Equity Invest", pentru activitatea pe piaţa Forex.

La câteva click-uri distanţă, însă, Ediţia specială din luna februarie este plină de surprize.

"Cine nu-i gata îl iau cu lopata!"

Autoritatea de Supraveghere Financiară a acordat amenzi în sumă de 70.000 de lei la Swiss Capital, cel mai mare broker local, pentru neraportarea unor tranzacţii suspecte de manipulare a pieţei de capital.

ASF nu precizează explicit care sunt tranzacţiile la care se referă. Din nou, ne lasă să ghicim.

Raportul ASF arată: "Având în vedere rezultatele şi concluziile analizei efectuate de către direcţiile de specialitate din cadrul ASF, cu privire la tranzacţiile cu acţiuni ale unui emitent, realizate prin intermediul SSIF Swiss Capital pe conturile unor clienţi, se reţin următoarele:

- creşterea şi fixarea preţului acţiunilor emise de către un emitent, spre finalul şedinţei de tranzacţionare, prin activitatea de tranzacţionare pe contul unui client, derulată de către un agent pentru servicii de investiţii financiare din cadrul SSIF Swiss Capital, în condiţiile în care nu existau informaţii sau ştiri de natură a justifica/susţine evoluţia preţului acţiunilor emitentului;

- utilizarea, pe parcursul şedinţei de tranzacţionare, a unei poziţii dominante asupra cererii de acţiuni emise de către un emitent;

- realizarea unor tranzacţii de tip DEAL cu acţiuni ale aceluiaşi emitent, în şedinţa de tranzacţionare următoare, prin intermediul cărora achiziţionează un pachet semnificativ de acţiuni acelaşi client pe contul căruia s-au realizat operaţiunile de creştere şi fixare a preţului acţiunilor emitentului şi al căror preţ a fost susţinut de preţul de referinţă din şedinţa de tranzacţionare anterioară".

Descrierea seamănă cu ce s-a întâmplat, în septembrie, pe SIF1, iar surse din piaţă confirmă că despre asta este vorba.

ASF consideră că SSIF Swiss Capital avea motive rezonabile să considere că respectivele operaţiuni sunt suspecte de manipulare a pieţei şi avea obligaţia să informeze ASF.

Astfel, Bogdan Juravle, în calitate de Conducător al SSIF Swiss Capital, şi Robert Cosmin Pană, în calitate de reprezentant al Compartimentului de control intern al SSIF Swiss Capital, au primit amenzi de câte 20.000 de lei, în timp ce Sorin Apostol, în calitate de reprezentant al Compartimentului de control intern al SSIF Swiss Capital, a primit o amendă de 30.000 de lei.

ASF precizează că descrierea detaliată a respectivelor operaţiuni se comunică exclusiv celor sancţionaţi.

Adică, doar cei sancţionaţi au voie să ştie ce a aflat ASF? Dacă tot au fost sancţionaţi, se presupune că ei ştiau deja ce au făcut. Cei care nu ştiau erau investitorii, însă la ei ASF nu s-a gândit.

Autoritatea nu a anunţat alte măsuri în caz şi nici nu a sancţionat clientul ale cărui tranzacţii suspecte nu au fost anunţate de brokeri.

În acest caz, ASF nu a arătat că are coloană vertebrală şi că este dispusă să îşi asume măsurile pe care le ia, ci, din contră, a dezvăluit publicului exact atât cât trebuia ca să nu poată fi acuzată că nu a spus nimic.

Jocul de-a v-aţi ascunselea al ASF nu face decât să ridice suspiciuni privind motivaţiile sale şi neîncredere în piaţă. Dar, cu toate scandalurile, mai bine laş, decât la DNA.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nimic nou ! Vinovati sunt brokerii !Daca ei nu au fi existat nu existau nici tranzactii suspecte si ASF-stii aveau timp sa-si numere in liniste salariile .

    Nimic despre vazatori ! 

    Nimic despre cumparatori ! 

    Nimic despre actiune concertata peste pragul de 5% ! 

    Tranzactiile raman si gata ! 

    Mai nimic ! Sindicatul din ASF si secretele unei institutii publice !

    Cum o fi in Suedia sau Norvegia ? 

    1. Uitati-va la ei ei Cine e Juravle ?! sa va spuna marius plugaru si mugur pop.Rubert?! A intrat pe pile la bursa , incompetenta intruchipata. conjugata si cu prostie ca altfel nu se poate

    E politica toata treaba, s-au pus pe capul lor...S-a schimbat puterea, sau schimbat si penalizatii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb