Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Banca Naţională a României atrag atenţia asupra necesităţii accelerării parcurgerii etapelor autorizării CCP.RO, entitate menită să funcţioneaze în calitate de contraparte centrală în ţara noastră, în contextul modificării legislaţiei europene incidente şi a termenului limită de 8 septembrie 2024 prevăzut în reglementările naţionale, ce trebuie respectat pentru declararea dosarului complet, conform unui comunicat de ieri al ASF.
Data de 8 septembrie este importantă deoarece, până atunci, conducerea CCP.RO trebuie să depună dosarul complet de autorizare la ASF, conform legislaţiei în vigoare. Doar că, în prezent, CCP.RO nu mai are soft, după ce Euronext, ce a acordat consultanţă pentru realizarea contrapărţii centrale în ţara noastră, a ieşit din contractul cu CCP. În aceste condiţii, conducerea CCP.RO se află într-un proces de negociere cu producătorul soft-ului, pentru ca acesta să livreze soluţia tehnologică necesară operaţionalizării actuale a contrapărţii centrale şi să se angajeze să susţină dezvoltări ulterioare ale platformei, conform unor surse din piaţă.
Dacă până la 8 septembrie conducerea CCP.RO nu completează dosarul necesar autorizării Contrapărţii Centrale, atunci ASF va trebui să respingă cererea de autorizare, după cum reiese din prevederile Regulamentului nr.3/2013 al Autorităţii. Cum legislaţa europenă aferentă autorizării contrapărţilor centrale (Regulamentul EMIR) urmează să se modifice, întregul proces va trebui reluat pe baza regulamentului modificat, conform surselor.
În comunicatul de ieri al ASF se menţioneză: "În contextul rolului Autorităţii de Supraveghere Financiară de sprijinire a dezvoltării pieţei de capital şi a importanţei strategice pe care o reprezintă existenţa unei contrapărţi centrale naţionale, ASF a organizat, astăzi (n.r. ieri), o nouă întâlnire cu reprezentanţii acţionarilor CCP.RO Bucharest.
Având în vedere că Autoritatea urmăreşte îndeaproape realizarea paşilor necesari pentru îndeplinirea Strategiei naţionale privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023 - 2026, iar înfiinţarea unei CCP este un obiectiv inclus în cadrul acestei strategii ce se află exclusiv în sarcina acţionarilor acesteia, scopul întâlnirii a fost acela de a reitera acţionarilor importanţa ducerii la îndeplinire a acestui deziderat şi respectării calendarului elaborat şi asumat de CCP.RO pentru atingerea acestui obiectiv.
Consecventă poziţiei exprimate la întâlnirea anterioară din 9 mai 2024, Autoritatea de Supraveghere Financiară, alături de Banca Naţională a României, sprijină în limita competenţelor sale realizarea acestui proiect. Proiectul demarat în urmă cu mai mult de şase ani, care a beneficiat în decursul acestei perioade de multiple discuţii tehnice, se poate finaliza doar cu îndeplinirea tuturor cerinţelor impuse de cadrul legal pentru autorizarea unei contrapărţi centrale şi cu o abordare plină de seriozitate pentru înregistrarea unor progrese reale.
În contextul modificării legislaţiei europene incidente autorizării contrapărţilor centrale (Regulamentul UE nr. 648/2012 - EMIR) şi a termenului limită de 8 septembrie 2024 prevăzut în reglementările naţionale, ce trebuie respectat pentru declararea dosarului complet, reprezentanţii ASF, alături de cei ai BNR, au atras atenţia că este necesară o abordare judicioasă şi accelerată pentru parcurgerea etapelor necesare autorizării CCP.RO.
Concluzia întâlnirii a fost că sunt indispensabile optimizarea şi îmbunătăţirea demersurilor pe care acţionarii, alături de conducerea executivă a CCP.RO, trebuie să le întreprindă pentru completarea documentelor necesare, în vederea încadrării în termenele legale impuse pentru autorizarea în calitate de contraparte centrală.
Prin urmare, acţionarii şi conducerea CCP.RO au convenit revizuirea calendarului privind etapele operaţionale, pentru a înregistra progrese semnificative în derularea proiectului, în vederea atingerii obiectivului strategic de autorizare a unei contrapărţi centrale naţionale".
În luna mai, în cadrul unei întâlniri la ASF, acţionarii CCP.RO au spus că susţin în continurea proiectul, inclusiv financiar. Contrapartea centrală este o entitate necesară lansării produselor financiare derivate în ţara noastră şi a operaţiunilor de împrumut de acţiuni.
Întârzierile proiectului CCP.RO au stârnit de ceva timp nemulţumiri printre acţionari şi alţi stakeholderi, care s-au acutizat în ultima vreme. În plus, la finele lunii aprilie, la adunarea de bilanţ, acţionarilor BVB le-a fost prezentat spre aprobare Bugetul de Venituri şi Cheltuieli pentru acest an, dar în documentele justificative nu se menţionează despre situaţia CCP-ului, respectiv noi întârzieri în autorizare şi necesitatea negocierilor pentru soft. Peste doar două zile lucrătoare, BVB a anunţat existenţa unor riscuri potenţiale induse de necesitatea negocierilor ce vor urma în ceea ce priveşte serviciile de tehnologie şi că evaluează inclusiv necesitatea unei deprecieri parţiale a investiţiei - adică o pierdere.
Conform ultimului raport anual, capitalul social al CCP.RO este de 90,67 milioane de lei, participaţia BVB fiind de 52,4%. În acţionariatul entităţii mai sunt OPCOM, PPC Energy (fosta Enel), Electrica, Banca Transilvania, foste SIF-uri şi case de brokeraj.
CCP-ul este o entitate care se interpune între participanţii la piaţă, devenind contraparte pentru fiecare dintre ei. În acest mod, o tranzacţie se împarte în două, Contrapartea Centrală devenind cumpărător pentru vânzător şi vânzător pentru cumpărător. Aceasta garantează atât cumpărătorului, cât şi vânzătorului finalizarea decontării tranzacţiei.
1. Iar mah cu discutia asta de acu 10 ani ???
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 09:51)
Iar mah cu discutia asta de acu 10 ani ??? Nu v-ati plictisit?
Cand te uiti la romani, fac cate o conferinta si reiau subiecte rumegate de stramosi... de parca le-ar fi inventat ieri
Nu exista popor mai penibil... !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 10:58)
popor. doar Hanga cu Tanase, nu tot poporul????
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 15:51)
dar, tu ce popor esti, mah?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 10:39)
abordare de “plina seriozitate”…. sa le fie rusine… o lalaie atat… fiecare isi urmareste interesul si sa mulga comisoneze mai mult…
rusine mai baieti… te bagi in “treaba”… sa te aflii in treaba ca dupa sa te dai potit si sa iti urmaresti alt interes meschin…
rusine…
man a la treaba odata si nu la intins mana…
mai muncim si noi?!
s c c r e t
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 11:32)
timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim.
numa sa nu va asteptati la minuni de la contrapartita asta si derivativele ce vor fi, ca tot greu va fi sa faci bani .
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 16:49)
"Sa faci bani" - nu e greu!
Banii = Creditu = Sunt Infinit!
Finita este doar Mentalitatea celui ce, cum, care, unde,etc...abordeaza "banii"....ca forma de creeare a lor sau ca forma de alergare cu roaba dupa ei.
Banii sunt infinit!
s c c r e t
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 16:52)
si fiecare "infinit" nu este constant!...are variatii diferite... exact ca "viteza luminii"...
si lumina cand trece prin diferite galaxii, campuri magnetice, energia neagra, etc... asa si cu "banii"... sunt infinit dar nu au o energie constanta... in unele momente pot da senzatii de final..."capat"... ceea ce este doar "relativ"...
s c c r e t
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 19:02)
e extrem de greu sa bati piata in mod constant. cu sau fara derivative. n-am zis imposibil, dar greu.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 16.07.2024, 11:46)
Vestea cu createrea costurilior nu este prea buna, mare atentie la detalii pentru piata de derivate, daca comisioanele de tranzactionare sau marimea contractelor sunt prea mari, si descurajeaza retailul, lichiditatea mult asteptate nu o sa mai apara deloc si promovare ioc.