ASF: Suceava, Sălaj şi Călăraşi, judeţele cu cea mai mare valoare a daunei medii

George Forcoş
Companii / 5 iulie 2016

Judeţele în care se înregistrează cea mai mare valoare a daunei medii sunt, în cazul persoanelor fizice, Suceava (9.401 lei), Sălaj (9.192 lei) şi Călăraşi (8.127 lei), iar în cazul persoanelor juridice Suceava (16.338 lei), Arad (11.551 lei) şi Satu Mare (11.047 lei), potrivit unei analize realizate la solicitarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dată marţi publicităţii.

De asemenea, studiul relevă că, în cazul persoanelor fizice, frecvenţa daunei creşte proporţional cu capacitatea cilindrică a autovehiculului (de la 3,78% sub 1.200 cmc la 7,91% peste 2.500 cmc), dar scade odată cu creşterea vârstei deţinătorilor (de la 6,14% sub 25 de ani la 4,59% peste 40 de ani).

În plus, s-a constatat că segmentul vehiculelor de tipul cap-tractor deţinute de persoane juridice înregistrează cea mai mare frecvenţă a daunei (15,87%), precum şi cea mai ridicată valoare a daunei medii (18.564 lei).

Potrivit unui comunicat al ASF, instituţia a solicitat companiei de consultanţă Milliman, la începutul acestui an, să efectueze o analiză independentă ce a avut printre obiective determinarea unor repere de referinţă la nivelul pieţei RCA privind dauna medie şi frecvenţa medie a daunei, pe date comparabile pentru cele nouă societăţi autorizate să practice asigurări obligatorii auto.

Ca urmare, au fost furnizaţi indicatori principali de daunalitate, la nivel de societate autorizată să subscrie riscuri de răspundere civilă auto agregate la nivel de piaţă: frecvenţa daunelor, dauna medie, rata daunei, prima de risc etc. Acest demers s-a bazat pe informaţiile referitoare la prime şi daune brute de reasigurare, pentru ultimii trei ani (2013, 2014 şi 2015), precum şi pe structura detaliată a tarifelor de prime actuale furnizate de către societăţile de asigurare.

"În cadrul studiului au fost analizate şi tarifele notificate pentru anul 2016, prin compararea primei de risc obţinute în baza frecvenţei şi daunei medii, cu prima de tarif notificată, având în vedere şi cheltuielile cu comisioanele şi administrarea poliţelor. Au fost utilizate informaţii furnizate de toate cele nouă societăţi autorizate să desfăşoare activităţi de asigurare de răspundere civilă auto, respectiv Allianz-Ţiriac, Asirom, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins, Generali, Groupama, Omniasig şi Uniqa - precum şi o analiză pe date agregate la nivel de piaţă", spune ASF.

Frecvenţa daunei şi dauna medie au fost analizate în raport cu cei mai utilizaţi factori de tarifare, fiind selectate, în cazul persoanelor fizice, vârsta, judeţul, tipul vehiculului, capacitatea cilindrică, iar pentru persoanele juridice judeţul, tipul vehiculului şi masa maximă autorizată.

"Această analiză va fi realizată cu o periodicitate de şase luni. ASF va continua să publice lunar, ca şi până acum, evoluţia primelor aferente poliţelor RCA, la nivelul autovehiculelor de transport, rezultată din notificările transmise Autorităţii de cele nouă societăţi de asigurare", precizează instituţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb