Legea asigurărilor obligatorii a locuinţelor ar putea deveni operaţională în martie-aprilie, cu condiţia încheierii contractului de reasigurare până la acel moment, termenii contractului fiind agreaţi şi semnaţi de ambele părţi, a declarat ieri directorul general al PAID, citat de NewsIn.
"La sfârşitul lunii ianuarie vor demara primele tratative cu brokerii, cu reasigurătorii şi societăţi de prim rang din lume în vederea încheierii contractului de reasigurare", a afirmat Marius Bulugea.
El a adăugat că prima de asigurare se poate ridica la câteva zeci de milioane de euro, care se plăteşte în anumite tranşe, prevăzute în contract.
Bulugea estimează că circa 25-30% dintre locuinţele din România vor avea o asigurare obligatorie de locuinţe după primul an.
Aplicarea legii asigurărilor obligatorii a locuinţelor a fost amânată de mai multe ori. La începutul anului trecut, în piaţă era avansat termenul de 1 ianuarie 2010, însă recent preşedintele PAID, Constantin Toma, estima că societăţile ar putea emite poliţe de acest tip abia din 1 iulie 2010, în condiţiile în care este nevoie de introducerea într-un sistem informatic a circa 8,3 milioane de proprietari.
Reprezentanţii PAID vor selecta în perioada imediat următoare câţiva specialişti, în urma CV-urile depuse, şi vor începe să lucreze la un caiet de sarcini pentru achiziţia unui sistem informatic adecvat aplicării legii asigurării obligatorii a locuinţelor.
Asigurarea obligatorie a locuinţelor acoperă riscul de cutremur, alunecări de teren ori inundaţii, pentru fiecare construcţie cu destinaţia de locuinţă.
Suma maxim asigurată este de 20.000 euro pentru locuinţele de tip A şi de 10.000 euro pentru locuinţele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A şi de 10 euro în cazul locuinţelor tip B.