"Asirom Vienna Insurance Group" a dat în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru anularea amenzii primite la începutul anului, dosarul fiind înregistrat, marţi, la Curtea de Apel Bucureşti.
ASF a anunţat, pe 17 ianuarie, că a amendat Asirom cu 200.000 lei, în urma controlului inopinat, efectuat între 5 septembrie şi 17 noiembrie 2016.
Conform Autorităţii, tematica controlului a vizat, în principal, modul în care societatea a instrumentat/soluţionat dosarele de daună pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă şi CASCO auto, a calculat şi a înregistrat rezerva de daună (avizată şi neavizată), precum şi acurateţea şi exactitatea datelor privind dosarele de daună aflate în rezervă/plăţi de indemnizaţii/respingeri/prescrieri dosare.
Situaţia de la Asirom a fost reclamată, la finalul anului trecut, şi de Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), care a transmis că păgubiţii acestei companii întâmpină probleme grave atunci când trebuie să îşi primească despăgubirea, în contextul în care poliţele RCA reprezintă peste 70% din afacerea asigurătorului.
Pe lângă sancţiunea aplicată companiei, ASF a mai anunţat o amendă de 50.000 de lei pentru vicepreşedintele din Directoratul Asirom, Bregovan Adamovic, responsabil cu daunele până la data de 01.11.2016, şi amenzi de câte 10.000 de lei pentru Juraj Lelkes, având calitatea de Preşedinte Directorat, pentru Bazon Octavian, având calitatea de director departament daune, precum şi pentru Daniela Meghea, având calitatea de Vicepreşedinte Directorat, membru al directoratului ce a semnat decizia privind comitetul de analiză şi soluţionare a petiţiilor din cadrul Asirom VIG.
De asemenea, Consiliul ASF a stabilit în sarcina conducerii societăţii Asirom Vienna Insurance Group o serie de măsuri corective pe o perioadă de 6 luni de la data primirii deciziei, conform prevederilor legale în vigoare, privind evoluţia dosarelor aflate în soldul rezervei de daună avizată la data de 31.12.2016 şi evoluţia dosarelor de daună avizate în cursul anului 2017, în perioada menţionată.
În plus, Consiliul ASF a hotărât ca Asirom Vienna Insurance Group să întocmească raportul privind riscul propriu şi evaluarea solvabilităţii pentru perioada 2016 - 2018, în conformitate cu prevederile Anexei nr.2 din Norma nr.35/2015 privind cerinţele calitative stabilite de către Autoritatea Europeană de Supraveghere pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale, luând în considerare nivelul riscurilor de rezervă şi operaţional identificat în cadrul acţiunii de control.
Printre problemele enumerate de ASSAI legate de Asirom se numără faptul că despăgubirea se efectuează, de regulă, în afara termenului legal, se face doar parţial, atât cât consideră Asirom, păgubiţii RCA sunt programaţi la constatarea daunelor, în multe situaţii, în afara termenului legal sau asigurătorul nu răspunde în multe situaţii, în termen legal, la solicitarea de comunicare a valorii maxime de despăgubire solicitată de către păgubit.
1. Asirom VIG tb sa dispara demult din peisaj
(mesaj trimis de Axa în data de 23.02.2017, 07:38)
Astora le trebuie 90 de zile sa-ti spuna ca polita rca a celui vinovat de pagubirea ta nu este valida, validitate care, in mod normal, la orice firma de asigurare, se constata in momentul avizarii daunei,
ASF a asteptat prea mult pana sa ia niste masuri impotriva lor si astia au ajuns sa creada ca ce fac ei chiar este corect.
ASF nu-si face treaba, asta e problema noastra. Au nevoie de un nr mult prea mare de sesizari pentru a se pune in miscare, desi ar tb sa se autosesizeze.
1.1. nici asa, nici asa (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Obama în data de 23.02.2017, 10:35)
hai sa clarificam ceva: cand au fost luate cele mai drastice masuri posibile impotriva companiilor de asigurari, care luau prime mici si nu plateau daune, au sarit multi ca dispar companiile de asigurari iefitne; dar toata lumea se plange in continuare ca asf nu e destul de drastic in sanctiuni..
1.2. nici asa, nici asa (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Obama în data de 23.02.2017, 12:06)
hai sa clarificam ceva: cand au fost luate cele mai drastice masuri posibile impotriva companiilor de asigurari, care luau prime mici si nu plateau daune, au sarit multi ca dispar companiile de asigurari iefitne; dar toata lumea se plange in continuare ca asf nu e destul de drastic in sanctiuni..
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 08:37)
Frustratule !
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.02.2017, 08:38)
Ca sa fie clar: AXA, esti un frustrat. Constipat !