Asociaţia Brokerilor şi-a exprimat dezacordul cu privire la modul în care reprezentanţi ai instituţiilor subordonate Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) din teritoriu aplică prevederile legale în domeniul impozitării câştigurilor de capital, a anunţat ieri asociaţia.
Asociaţia Brokerilor, în calitate de asociaţie profesională şi patronală cu atribuţii în domeniul pieţei de capital, a solicitat ministrului economiei şi finanţelor emiterea unei decizii care să permită aplicarea unitară a modului de impozitare a câştigurilor obţinute pe piaţa de capital în anul fiscal 2006.
"Unele instituţii ale Administraţiei Finanţelor Publice din ţară aplică într-un mod arbitrar prevederile Ordinului MFP nr. 2199/2007 emiţând, la sfârşitul anului 2007 şi chiar în 2008, somaţii de plată prin aplicarea unei cote de 16% asupra câştigului brut obţinut în 2006 din tranzacţionarea titlurilor de valoare deţinute în portofoliu mai puţin de 365 de zile", se arată în comunicat.
Asociaţia consideră că "numai o interpretare abuzivă poate crea un asemenea precedent în materia impozitării veniturilor, o creditare mascată a statului de către unii investitori, atâta vreme cât prevederile legale aplicabile stabilesc obligaţia de plată pentru câştigul net anual".
Ordinul menţionat anterior a fost emis în vederea utilizării unor formulare unice şi prevede adoptarea formularului 226 şi a instrucţiunilor de completare a acestuia. Prevederile unui ordin nu pot aduce modificări cadrului legal, ele trebuie corelate cu cele ale Codului Fiscal şi cu momentul determinării câştigului, se precizează în comunicat.
Asociaţia Brokerilor a solicitat clarificarea acestei situaţii prin emiterea unui act administrativ care să stabilească fără echivoc modul de aplicare a Ordinului 2199/2007 în sensul evitării unor soluţii neunitare la nivelul Administraţiilor Finanţelor Publice din teritoriu.
De altfel, necesitatea emiterii unui astfel de document a reieşit încă de la începutul anului precedent în urma discuţiilor pe care Asociaţia Brokerilor şi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) le-au purtat cu reprezentanţii Ministerului, discuţii în urma cărora am fost asiguraţi de aplicarea corectă a dispoziţiilor legii în privinţa impozitării.
Asociaţia Brokerilor consideră că încurajarea mediului investiţional trebuie să fie o prioritate pentru toate instituţiile publice, iar gestionarea de o asemenea manieră a impozitării în acest domeniu, care nu poate decât descuraja investitorii având consecinţe grave asupra încrederii în piaţa de capital din România, a fost cauzată de o interpretare greşită a ordinului menţionat de către unii reprezentanţi ai instituţiilor subordonate MEF din teritoriu.