Referitor la comunicatul Bursei de Valori Bucureşti din data de 26 iunie privind justificarea modificărilor Codului BVB raportate la derularea ofertelor publice prin intermediul sistemului administrat de către BVB, Asociaţia Brokerilor nu susţine modificările operate şi nu este de acord cu justificarea acestora întrucât:
(1) Procesul de "book building" constă în operaţiunea de (1) generare, (2) atragere şi (3) înregistrare a cererilor investitorilor pentru acţiuni, precum şi pentru alte valori mobiliare, pe perioada procedurii de emisiune a acestora, în cadrul unei oferte publice iniţiale, efectuată cu scopul de a eficientiza determinarea preţului;
(2) Practica europeană a creat diferenţele între open book building şi closed book building, ambele procedee de gestionare a subscrierilor/cererilor fiind uzitate, în funcţie de intenţiile ofertanţilor de a se adresa doar investitorilor calificaţi şi/sau celor de retail. În privinţa ofertelor iniţiale de vânzare, descoperirea preţului prin book building este preferabilă faţă de metoda preţului fix, fiind apreciată ca o metodă optimă pentru emitent de a obţine un preţ corect pe valoarea mobiliară oferită, in lipsa existenţei unui preţ de referinţă în piaţă;
(3) La acest moment, reglementările C.N.V.M. sau B.V.B. detaliază modul de derulare a ofertei publice de vânzare iniţială prin intermediul B.V.B., ca opţiune a emitentului şi nu ca obligaţie, fiind însă permisă derularea ofertei publice în orice mod prevăzut în prospect, cu condiţia aprobării sale de către C.N.V.M.
(4) Un prospect de ofertă publică în care preţul final să fie descoperit şi comunicat după parcurgerea unui proces de book building, chiar şi închis, este în egală masură posibil din perspectiva codului B.V.B., chiar şi în lipsa unei reglementări particulare a acestei situaţii, în măsura în care metodologia descrisă în prospect este aprobată de către C.N.V.M. urmând ca după descoperirea preţului în acest fel, gestionarea subscrierilor şi alocarea acestora să se facă prin sistemul B.V.B.
În privinţa eliminării obligaţiei de introducere în sistem a subscrierilor şi crearea posibilităţii de introducere în sistem a ordinelor deja alocate, Asociaţia Brokerilor consideră că această modificare nu se justifică atâta vreme cât, dacă intermediarii ofertelor ar dori să aplice un proces veritabil de closed book building, acesta ar fi oricum anterior introducerii în sistem a subscrierilor şi/sau alocărilor, urmând ca, după momentul determinării preţului, să se utilizeze sistemul B.V.B. pentru introducerea subscrierilor făcute în considerarea preţului astfel determinat, iar sistemul să aloce valorile mobiliare automat, conform criteriilor prevazute în prospect. Din această perspectivă, acesta ar fi şi motivul pentru care s-ar alege derularea ofertei publice prin sistemul B.V.B., iar dacă intermediarul ofertei ar introduce direct alocările, nu înţelegem cu ce s-ar diferenţia atunci o ofertă derulată în afara sistemului (în cadrul căreia s-ar notifica direct B.V.B. rezultatul ofertei) faţă de una derulată prin sistemul B.V.B.
Asociaţia apreciază că transparenţa în privinţa modului de gestionare a subscrierilor şi a modului de alocare a acestora în cadrul ofertelor publice oferită de sistemul BVB ar trebui menţinută, mai ales că, în privinţa ofertelor publice iniţiale derulate de către companiile de stat, aceasta şi-a dovedit în trecut eficienţa prin închiderea cu succes a ofertelor publice astfel derulate.
Asociaţia Brokerilor solicită autorităţilor statului implicate în procesul de privatizare să utilizeze cu precădere, în cadrul ofertelor publice, procedura de tip open book building, pentru a asigura transparenţa modului de gestionare a subscrierilor şi a modului de alocare a acestora (procedură folosită cu succes în cazul pachetului de acţiuni Transelectrica vândut în acest an) şi să evite procedura tip closed book building, lipsită de transparenţă şi contestabilă, care şi-a dovedit deja vulnerabilităţile în cazul eşecului ofertei publice de vânzare a acţiunilor OMV Petrom de anul trecut.