Asociaţia Brokerilor se opune listării duale a companiilor de stat

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 30 iulie 2013

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor

Asociaţia Brokerilor şi-a exprimat, ieri, dezacordul total faţă de declaraţia directorului Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, conform căreia compania Romgaz ar putea avea parte de o listare duală în luna noiembrie, respectiv pe piaţa de la Bucureşti şi la Londra sau Varşovia. Domnul Dumitraşcu a mai spus că statul doreşte să obţină 600 milioane de euro pe pachetul de 15% din Romgaz, iar Bursa de Valori Bucureşti este prea mică pentru a asigura aceşti bani.

Asociaţia arată, într-un comunicat: "În contextul unei nevoi tot mai acute de găsire a unor alternative de finanţare a economiei româneşti, în condiţiile în care persistă reticenţa băncilor de a acorda credite comerciale şi costul creditării este ridicat, dezvoltarea pieţei de capital româneşti ar trebui să reprezinte o prioritate a oricărui guvern din România. Or dezvoltarea pieţei de capital autohtone şi atragerea unor investitori instituţionali mari depind tocmai de listarea unor pachete de acţiuni pe care statul le deţine la companiile mari din domeniul energiei, la Bursa de Valori Bucureşti, listări care ar trebui să urmeze o strategie coerentă şi să respecte calendarul anunţat. De altfel, însuşi domnul Dumitraşcu recunoaşte, în articolul publicat de ziarul BURSA, că «trebuie să avem listate minim 7-8 companii puternice, valoroase, pentru ca marii jucători de pe pieţele internaţionale să-şi deschidă sucursale în România şi să joace pe Bursa de la Bucureşti (BVB)», deziderat care nu va fi niciodată realizat dacă unele listări de companii din acest domeniu se tot amână (cazul Nuclearelectrica), iar pentru altele se alege varianta listării duale".

Brokerii consideră că declaraţia lui Gabriel Dumitraşcu ilustreză absenţa unei viziuni de dezvoltare a economiei româneşti pe termen lung, singurul obiectiv fiind realizarea unor câştiguri imediate pentru statul român prin procesul de privatizare, care nici acestea nu sunt, de altfel, sigure.

Ei invocă, în sprijinul afirmaţiilor lor, rolul esenţial pe care l-a avut, în Polonia, listarea companiilor de stat la Bursa de la Varşovia, bursă care este acum menţionată ca una din alternativele pentru listarea duală a Romgaz.

"Rezultatul recent al ofertei secundare Transelectrica arată că se pot face privatizări de succes şi la Bursa de Valori Bucureşti. Desigur că reuşita unei oferte publice depinde însă, în mare măsură, de modul în care ea este pregătită şi promovată, mesajele pe care Guvernul le transmite investitorilor având şi ele un rol important în acest proces", se mai arată în comunicatul citat.

Potrivit Asociaţiei Brokerilor, succesul unei companii la bursă este dat de calitatea managementului acesteia, ceea ce presupune şi calitatea acţiunilor statului în cazul de faţă, de corectitudinea preţului ofertei şi nu de bursa pe care se listează compania. Sursa citată afirmă că există nenumărate exemple de companii de succes care atrag fonduri fără să fie listate, după cum există multe cazuri de companii ale statului român, prost gestionate, care nu mai pot obţine finanţare nici de la bănci (cazul Oltchim, foarte mediatizat în ultima perioadă, fiind un astfel de exemplu).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. stimate domnule Paul,

    un investitor nu este nimeni altcineva decat o persoana care isi doreste multiplicarea capitalului incredintat intr-un context in care riscul si plus valoarea obtinuta au intotdeauna o stricta corelatie. Opinia dvs. " există multe cazuri de companii ale statului român, prost gestionate, care nu mai pot obţine finanţare nici de la bănci (cazul Oltchim, foarte mediatizat în ultima perioadă, fiind un astfel de exemplu)" ar trebui prezentata unui inginer chimist punandu-i intrebarea ce intelege prin PETROCHIMIE. Daca m-ati intreba pe mine ce inseamna ALCHIMIE as zice ca este un fel de PETROCHIMIE in care nu am nevoie de hidrocarburi pentru a produce ceea ce se poate gasi pe lista de marfuri daca faceti o comanda la BOREALIS sau INEOS :-) Apropo aniversari epocale, de curand a fost data in folosinta conducta EPS (Ethylene Pipeline Süd) pentru o mai buna alimentare cu materii prime ale unor importante centre petrochimice europene. Poate ar fi interesant de realizat un studiu cat ar fi fost de interesate bancile in a finanta intreprinderi petrochimice care nu dispun de asemenea facilitati. Si ar fi fost atat de simplu la noi, mai ales ca in timpul studentiei daca nu am fi stiut la examen profesorul ne-ar fi spus ca am venit cu pluta pe Dambovita. Pentru alternanta am gasit varianta cu pluta pe conducta. Cata dreptate am avut , o adevarta profetie ca fara conduita totul nu este decat un castel de nisip..... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb