Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital îşi exprimă întreaga susţinere pentru propunerea legislativă înregistrată la Senat, aprobată recent de Biroul Permanent al Senatului pentru dezbaterea şi votarea în procedură de urgenţă, ce are drept scop interzicerea publicităţii pentru jocurile de noroc, se arată într-un comunicat al instituţiei.
Concrect, proiectul de lege prevede interzicerea oricărei forme de comunicare comercială audiovizuală pentru cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri, precum şi a oricărei forme de publicitate pentru acestea.
"Promovarea agresivă a activităţilor menţionate, extrem de riscante pentru populaţie, fără să existe niciun fel de limitare în acest domeniu, poate conduce la dependenţă şi la prejudicii financiare şi sociale importante pentru persoanele care le accesează. Prin comparaţie, pentru firmele de investiţii (brokerii din piaţa de capital) există un pachet legislativ semnificativ ca mărime, atât la nivel naţional, cât şi la nivelul Uniunii Europene, care are în vedere protecţia investitorilor în instrumente financiare. Firmele de investiţii au numeroase restricţii privind promovarea serviciilor şi produselor lor, precum şi obligaţia de a include, în orice comunicare publică, avertizări de risc, atunci când sunt promovate produse cu risc ridicat, cu toate că în cazul investiţiilor în instrumente financiare tranzacţionate la bursele de valori vorbim, de fapt, despre investiţii în economie (acţiuni ale companiilor, instrumente de datorie al companiilor sau ale statului, unităţi ale fondurilor de investiţii) sau în instrumente de hedging al riscului asociat. Prin acceptarea promovării fără restricţii a cazinourilor, jocurilor de noroc şi pariurilor se creează în plus o distorsionare a concurenţei şi o redirecţionare a veniturilor populaţiei preponderent către aceste activităţi foarte riscante, în dauna investiţiilor la bursa de valori, deci a investiţiilor în economie", se menţionează în comunicatul Asociaţiei.
Suplimentar, Asociaţia Brokerilor a solicitat Senatului interzicerea implicării acţionarilor firmelor care desfăşoară activităţi de cazinouri, jocuri de noroc sau pariuri ca acţionari în firmele de investiţii, precum şi invers, se mai menţionează în document.
"În opinia noastră, combinarea celor două activităţi poate produce o gravă confuzie în rândul investitorilor, existând riscul ca aceştia să asimileze investiţia în piaţa de capital cu jocurile de noroc sau pariurile. Pentru o populaţie care nu este familiarizată cu piaţa de capital, având în vedere numărul mic de investitori în această piaţă (133.000 de investitori la finalul anului 2022), riscul menţionat este real. Nu este întâmplător că legislaţia pieţei de capital prevede evaluarea prudenţială, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, a potenţialilor achizitori şi a acţionarilor semnificativi din cadrul societăţilor de servicii de investiţii financiare, iar printre criteriile de evaluare se află: reputaţia/probitatea morală a potenţialului achizitor, soliditatea şi stabilitatea financiară a acestuia, în special în ceea ce priveşte tipul de activitate desfăşurată în prezent şi cea preconizată a fi desfăşurată de entitatea reglementată vizată de proiectul de achiziţie. În plus, există pericolul real ca investitorii din piaţa de capital, clienţi ai firmelor de investiţii, să fie abordaţi pentru cazinouri, jocuri de noroc şi pariuri, atâta timp cât deţinătorii firmelor care desfăşoară aceste activităţi sunt aceiaşi", se arată în raport.
Asociaţia Brokerilor din piaţa de capital, asociaţie profesională şi patronală a societăţilor de servicii de investiţii financiare, militează pentru consolidarea unei pieţe corecte şi transparente, în cadrul cărei toţi participanţii să beneficieze de aceleaşi condiţii de operare, se mai menţionează în raport. "Asociaţia a semnalat recent autorităţilor şi practicile de concurenţă neloială şi publicitate înşelătoare ale unor firme de investiţii autorizate în alte state membre UE care activează pe piaţa din România, în cadrul iniţiativei sale O ţară, o lege", conform raportului instituţiei.
1. Titlu
(mesaj trimis de Protaru în data de 20.02.2023, 10:48)
Sustineti initiativa in speranta ca unii dintre cei care nu vor mai fi sub incidenta publicitatii pariurilor vor veni la pacanit pe bevebica.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2023, 12:13)
descriere incompleta:.... familiilor si societatii!
Alocarea gresita de capital al familiilor duce inevitabil in ciclurile de corectie credit la pierderi de case si avutie! Dependenta de pariuri nu este buna pentru societate!
Daca intr-o regiune profiturile/ incasarile ocupa o ondere consistenta din pibul local asta nu anunta nimic bun in ciclurile de depresie economica!
Este obligatia sociala a conducatorilor sa mentina echilibrul in pietele respective.
Una este sa ai un "oras /regiune" consacrat pentru pariuri si alta este sa ai capusare tv si pe regiuni pentru "pariuri"!
Expansiunea pariurilor in piata reduce capacitatea de dezvoltarea a altor abilitati profesionale culturale sociale a oamenilor / familiilor!
Un jucator inrait nenoroceste in umbra 1-2-3-4-5 persoane si pana la 1-2 familii cel putin!
Numa familiile lor stiu cate furtur fac in casa, cate camatarii, cate batai, cate urlete si etc...nervi si stres!
Asta ar trebui sa discute domnii din profilul jocurilor de "noroc" care defapt e ult "ghinion" pentru familiile respective! Cel mai grav este "ghinionul" emotional sau cazurile de extrema: sinucideri - talharii!
s c cret
3. fără titlu
(mesaj trimis de Vivre în data de 20.02.2023, 13:51)
Buna,
Care este pozitia Asociatiei Brokerilor cu privire la inselaciunea cu obligatiunile VIVRE, orchestrata de Monica Cadogan (actualmente angajata la Purcari) si Oliver Cadogan (ambii fosti VIVRE si prin companii interpuse pentru a utiliza din banii obligatarilor pentru servicii oneroase) si Mihaela Biciu (fosta Tradeville si Libra Bank), actualmente CEO Investimental?
3.1. Titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Protaru în data de 20.02.2023, 15:46)
Pozitia lor e la fel de relevanta ca pozitia Asociatiei Blocurilor vis-a-vis de subiect.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2023, 16:40)
Si Fusu ? Care mai are si alte obligatiuni la BVB ?
4. opinie
(mesaj trimis de BUREBISTA în data de 20.02.2023, 20:43)
CRED ca aceste cazinouri, sali de jocuri de noroc si de pariuri sunt folositoare numai statului, aduc bani la buget, insa pentru societate sunt NOCIVE, ele sunt similare drogurilor, creeaza dependenta.
Nu am inteles de ce se investeste atatia bani in promovare si deschiderea in ritm alesr de astfel de locatii, ceva nu este in regula. Nu mai sunt centre de paine, croitorii, etc, toate locatiile unde erau centre de telefonie mobila acum sunt sali de jocuri si pariuri (BETANO, ADMIRAL, CAZINOURI, ETC).
Trebuie sa se termine cu aceasta promovare, reclama, deschidere de locatii, este NOCIV pentru tineri, ii face dependenti si.....mai tarziu fara viitor.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.02.2023, 23:20)
PROPUNEREA E MINUNATA. SA VEDEM PUNEREA IN PRACTICA. SE APLICA SI DE CHROME?
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 07:26)
Așa-zisa asociație a brokerilor se interesează de jocurile de noroc. De ce oara? Baba și mitraliera. Cred ca Dan Paul se simte amenințat de concurenta celor de la Investimental. Vai de capul tău ala sec.
7. Romania trezeste-te!
(mesaj trimis de Gogu în data de 21.02.2023, 07:39)
Eu propun si scoaterea acestor sali de jocuri in afara oraselor si sa nu se mai deschida la fiecare parter de bloc si sa fie imapanzite orasele cu astfel de tentatii care aduc dependenta si pierdere pentru cetateni.Doresc si reducerea numarului de farmacii pentru ca nu este strada pe care sa nu fie cel putin o farmacie.Suntem un popor bolnav?Banci farmacii si jocuri de noroc asta e ce vezi in marea majoritate a oraselor la parterul blocurilor.Ceva de genul...iei bani de la banca ii bagi la aparate si dupa te duci la farmacie sa iei antidepresive.Asta e circuitul/capcana cetateanului....si sa zic ca nu toti cetatenii vor face asta dar totusi cei care o fac se vor deda la furturi violenta si vor suferi si ceilalti.
7.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 7)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2023, 08:07)
Da, suntem un popor de bolnavi pentru că mâncăm toate mizeriile care se vând ca și alimente. Din salariile mizere nu se poate manca sănătos și unde mai punem și lipsa educației despre nutritie care lipsește din programa școlară.