Asociaţia CSR Nest şi ENGIE Romania finalizează proiectul EcoŞcoala 206

R.S.
Miscellanea / 23 ianuarie

Asociaţia CSR Nest şi ENGIE Romania finalizează proiectul EcoŞcoala 206

Asociaţia CSR Nest anunţă finalizarea proiectului "EcoŞcoala 206: model de eficienţă energetică şi educaţie de mediu experienţială", realizat cu sprijinul ENGIE Romania. Proiectul aduce o abordare inovatoare în educaţia de mediu şi este finanţat de ENGIE Romania, prin intermediul Platformei de mediu pentru Bucureşti, un program iniţiat de Fundaţia Comunitară Bucureşti şi ING Bank, conform unui comunicat remis redacţiei.

Implementat în perioada martie 2024 - ianuarie 2025, proiectul a transformat Şcoala Gimnazială nr. 206, din sectorul 6, Bucureşti, într-un model de bune practici pentru instituţiile de învăţământ în ceea ce priveşte integrarea eficienţei energetice şi a energiilor verzi. Proiectul a vizat două obiective: creşterea autonomiei energetice a şcolii prin instalarea instalarea unui sistem fotovoltaic şi crearea şi dotarea unui laborator experenţial dedicat energiilor verzi, potrivit comunicatului.

Sistemul de panouri fotovoltaice de 10 kW permite şcolii să producă şi să utilizeze energie verde, reducându-şi astfel costurile cu energia consumată. În plus, această iniţiativă de a deveni prosumator reprezintă un pas concret către sustenabilitate, contribuind la diminuarea amprentei de carbon a instituţiei şi reprezentând un exemplu concret despre beneficiile pe care le are utilizarea energiei regenerabile atât pentru alte instituţii, cât şi pentru comunitate.

Un alt obiectiv vizat de proiect este crearea unui Laborator de Eficienţă Energetică, un spaţiu educaţional inovator dedicat elevilor din ciclul primar şi gimnazial, care le oferă oportunitatea de a învăţa despre sursele de energie regenerabilă şi despre eficienţa energetică. Laboratorul include machete interactive care simulează producerea energiei din surse regenerabile precum vântul, soarele şi apa. De asemenea, copiii au oportunitatea de a descoperi beneficiile unei case inteligente şi de a înţelege cum energia cinetică poate genera energie electrică prin pedalarea unor biciclete cu dinam. Aceste resurse captivante permit elevilor să înţeleagă în mod practic importanţa utilizării energiei regenerabile, conceptele de eficienţă energetică şi să exploreze importanţa tranziţiei către un viitor sustenabil din punct de vedere energetic.

Laboratorul este deschis spre vizitare tuturor instituţiilor de învăţământ din Bucureşti şi din ţară. Programările se pot face prin platforma https://ecoscoala.ro, ca parte din activităţile derulate în cadrul Săptămânii Verzi şi a Şcoalii Altfel.

"Suntem bucuroşi să susţinem proiecte educaţionale care promovează eficienţa energetică şi energia verde, având ca scop formarea unei generaţii responsabile faţă de mediu. Iniţiative de acest tip, în plus de scopul educativ au şi un impact pozitiv semnificativ asupra comunităţilor şi mediului, contribuind la tranziţia către un viitor mai verde şi mai prietenos", a declarat Nicolas Richard, CEO al ENGIE Romania.

"Proiectele de educaţie pentru mediu pe zona de eficienţă energetică trebuie să vină în întâmpinarea elevilor, oferindu-le componente educaţionale inovative, astfel încât aceştia să poată învăţa în mod practic despre ce înseamnă eficienţa energetică, modul în care energia verde se produce şi mai ales cât de importantă este aceasta pentru dezvoltarea noastră ca societate sustenabilă. Prin proiectul EcoŞcoala206 ne-am dorit, dincolo de beneficiile pe care le au atât Şcoala Gimnazială nr. 206 cât şi întreaga comunitatea de elevi din Bucureşti, să creăm un model de bună practici capabil să poată fi scalat în orice comunitate la nivel naţional" - Anda Sebesi, Director de Comunicare Asociaţia CSR Nest.

"Şcoala Gimnazială nr. 206 nu a făcut încă parte dintr-un plan mai amplu de reabilitare energetică şi suntem bucuroşi că am reuşit, prin intermediu proiectului EcoŞcoala206, să beneficiem de panouri fotovoltaice. Pentru orice şcoală din România, beneficiile dezvoltării unui laborator de eficienţă energetică sunt multiple. În primul rând implică o componentă educaţională inovativă, astăzi foarte importantă pentru elevii din toată ţara. Trebuie să învăţăm să folosim energia verde, iar din punctul de vedere al educaţiei în acest domeniu, cred că suntem încă la început. Prin urmare, un astfel de laborator dedicat elevilor din şcoala noastră dar şi din celelalte şcoli din Bucureşti reprezintă un prim pas" - Adriana Iancu, Directorul Şcolii Gimnaziale nr. 206 din Bucureşti.

"Când am intrat prima dată în Laboratorul de Eficienţă Energetică, am rămas impresionat de modul în care ne sunt prezentate concepte teoretice în mod practic. Cu toţii am văzut turbine eoliene în drum spre mare sau o mulţime de panouri solare în diferite locuri din ţară, însă nu m-aş fi gândit că le pot avea, replicate, în miniatură, în şcoala mea şi că, ori de câte ori vreau, sunt doar la un < vă rog > distanţă să le privesc din nou şi să înţeleg mai bine fenomenele fizice din spatele producerii de energie verde" - elev în clasa a VIII a, la Şcoala Gimnazială nr. 206 din Bucureşti.

"Proiectul EcoŞcoala 206 demonstrează cum investiţiile în educaţie şi sustenabilitate pot transforma nu doar spaţiile fizice, ci şi modul în care comunităţile înţeleg şi adoptă soluţiile prietenoase cu mediul. Putem face paşi semnificativi către un viitor mai responsabil dacă oferim elevilor şi profesorilor instrumente inovatoare şi practice." - Alina Kasprovschi, Director Executiv Fundaţia Comunitară Bucureşti.

Proiectul EcoŞcoala 206 se aliniază direcţiilor din Strategia Naţională privind Educaţia pentru Mediu şi Schimbări Climatice (2023-2030), care promovează iniţiativele educaţionale pentru reducerea amprentei de carbon, se menţionează în comunicat.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb