ASOCIAŢIA ENERGIA INTELIGENTĂ: Anul trecut se putea aplica retroactiv scăderea preţului la energie electrică, anul acesta nu se mai poate

Miscellanea / 27 ianuarie 2022

Anul trecut se putea aplica retroactiv scăderea preţului la energie electrică, anul acesta nu se mai poate

Anul trecut, în exact aceeaşi perioadă urmare a demersului realizat de Asociaţia Energia Inteligentă, în care se arăta că prin efectul legislaţiei prost realizate şi cu sprijinul autorităţilor consumatorii de energie electrică urmează să achite preţuri mult mai mari la energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, autorităţile au sărit în ajutorul consumatorilor cu o normă care se aplica retroactiv, spun cei de la Asociaţia Energia Inteligentă.

Ministerul Energiei şi ANRE au stabilit un plan de acţiune prin care consumatorii de energie electrică să beneficieze retroactiv de preţuri mai mici la energie. Prin Ordinul ANRE nr. 5 din 20 ianuarie 2021 se stabilea că "Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021". Astfel, Ordinul publicat în MO, în 20 ianuarie 2021 prevedea aplicarea retroactivă a unor măsuri de reducere a preţului la energie electrică de la 1 ianuarie 2021.

Atunci se putea deoarece furnizorii erau cei care trebuiau să dea banii înapoi retroactiv. Anul acesta când ar trebui să dea banii pentru compensaţie retroactivă statul, nu se mai poate.

Exact aceeaşi oameni, vin cu o dublă măsură aplicată în România în decurs de numai un an.

Oricum noile Plafoane/Compensări din noua OUG va aduce aceeaşi retorică şi aproximativ acceaşi rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile la gaze.

Apreciem că vor beneficia de:

a)Plafonare

-cca. 30% din consumatori casnici de gaze care au preţ de peste 0,31 lei/kWh, respectiv 70% nu vor beneficia de noua plafonare la gaze

b)Compensaţie

-cca. 45-55% dintre consumatorii casnici de gaze vor primi compensaţie

-cca. 25% din consumatori casnici de gaze nu se încadrează în noile condiţiile de consum şi nu vor beneficia de nici o compensaţie

-cca.20 - 30 % dintre consumatorii casnici de gaze naturale au preţul gazelor în anul acesta sub limita preţului impus de lege pentru care se acordă compensaţie şi nu vor beneficia de nici o compensaţie.

Ce trebuie sa ştie romanii când le vor veni facturile la gaze în Martie 2022 cu noile plafonări/compensări, vor achita facturi în medie cu 30-40% mai mari ca anul trecut în aceeaşi perioadă. Aceasta este o invitaţie să nu ne mai mirăm în martie aşa cum am făcut-o în ianuarie 2022 ca nu am ştiut ce se va întâmpla.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cand micsorau pedepsele cu inchisoarea era legala retroactivitatea, acum nu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb