Asociaţia Energia Inteligentă lansează proiectul "România Tradiţională cu Energie Curată"

G.D.
Miscellanea / 20 iunie 2022

Asociaţia Energia Inteligentă lansează proiectul "România Tradiţională cu Energie Curată"

Asociaţia Energia Inteligentă lansează proiectul "România Tradiţională cu Energie Curată" prin care îşi propune păstrarea tradiţiilor româneşti concomitent cu susţinerea tehnologilor moderne care să permită producerea de energie curată, conform unui comunicat remis redacţiei. Sub sloganul "Energia Curată care ne uneşte", Asociaţia Energia Inteligentă îşi propune ca anul acesta să realizeze un prim proiect care să aducă o schimbare în bine în viaţa celor care trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea în sălaşurile montane de păstorit din zona Vâlcea, prin refacerea căilor de acces către stânele din Munţii Căpăţânii şi instalarea de surse curate de energie, pentru ca cei care încă practică păstoritul în aceste zone să îşi poată continua activitatea. Astfel proiectul "România Tradiţională cu Energie Curată" va aduce o contribuţie semnificativă la păstrarea identităţii naţionale folosind energie curată.

"Păstrarea tradiţiilor înseamnă şi conservarea identităţii naţionale şi pentru aceasta este nevoie de un proiect naţional, care să contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii în aceste sălaşuri şi la reabilitarea drumurilor de acces. Doar prin astfel de iniţiative vor putea fi puse în valoare produsele tradiţionale şi vor continua aceste activităţi emblematice pentru poporul roman" a declarat Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Păstoritul Carpatic a permis de-a lungul timpului crearea de comunităţi umane care au în centrul lor această ocupaţie şi formarea unor puternice legături sociale între practicanţi, devenind un factor care a generat identitate locală, regională şi naţională. Pajiştile din munţii României, cu floră furajeră de calitate este rezultatul unui proces de păşunare constantă pe parcursul secolelor. Însă ceea ce s-a obţinut cu efort de-a lungul timpului, poate să dispară în câteva decenii prin subpăşunare, fenomen care favorizează "resălbăticirea" păşunilor prin apariţia vegetaţiei ierboase nedorite şi a vegetaţiei lemnoase care va duce la împădurire.

Lipsa căilor de acces şi condiţiile grele de trai în aceste zone au făcut ca peste 60% din sălaşele de pe culmile munţilor să fie părăsite şi astfel să fie pus în pericol păstoritul, probabil cea mai definitorie tradiţie a poporului român, subliniază sursa citată.

În acelaşi timp, având ţinte ambiţioase de decarbonare până la nivelul anilor 2030, de reducere a emisiilor de CO2 cu 55%, comparativ cu nivelul lor din 2005, România s-a înscris pe un drum al înlocuirii combustibililor clasici (cărbune, lemn, benzină, etc.) cu energie curată. Astfel, România are ca ţintă scoaterea din uz a 4.59 Gwe capacitate pe cărbune până în anul 2032, conform Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al Guvernului României.

Cea mai viabilă soluţie energetică pentru viitorul României este de a reducere şi a eficientiza consumul actual de energie şi de a iniţia dezvoltarea unor tehnologii şi proiecte majore, capabile să genereze suficientă energie care să acopere cererea din viitor, luând în calcul şi creşterea constantă a necesarului de energie naţională. "Este important ca astfel de proiecte majore să fie demarate în domeniul energiei nucleare, energiei regenerabile, hidrogen, energiei deşeurilor - pentru ca rezervele de petrol şi gaz să reziste suficient de mult timp încât să asigure trecerea naturală către noi forme energetice, mai eficiente şi curate", a declarat Dumitru Chisăliţă, Preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

"Schimbarea se face prin oameni şi cu oameni. Dacă ei nu înţeleg ce li se întâmplă se vor opune vehement oricărei schimbări, pentru că teama de necunoscut este în firea umană. Schimbarea pe care o dorim pentru România trebuie să înceapă cu oameni, cu programe de informare şi de creştere a gradului de conştientizare asupra importanţei păstrării tradiţiilor şi a adaptării la schimbările pe care viitorul ni le va aduce. Astfel vor putea fi înţelese şi acceptate noile forme de energie, care pot asigura securitatea energetică a României şi în acelaşi timp contribuie la protejarea climatică." a adăugat Dumitru Chisăliţă.

Astfel, asociat proiectului derulat în Munţii Căpăţânii, proiectul România Tradiţională cu Energie Curată, îşi propune să deruleze si o campanie puternică de informare în diferite zone din România, asupra importanţei acceptării de noi forme de energie, o energie mai curată şi la fel de sigură ca cea cu care oamenii s-au obişnuit, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb