Guvernul a adoptat, în şedinţa de ieri, prin Ordonanţă de Urgenţă, o finanţare de 15 milioane de euro, valabilă pentru un an şi jumătate, până după campania electorală din 2016, pentru firmele care au posturi de radio şi/sau tv şi care - cităm - "produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public".
Criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum şi procedura de acordare şi monitorizare a folosirii fondurilor sunt lăsate la latitudinea Guvernului, care va adopta o HGR în acest sens.
Iniţiativa de ieri urmează alteia, similară, adoptată prin lege luna trecută, prin care revistele uniunilor de creatori din România, membre ale Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, precum şi alte reviste şi publicaţii culturale vor fi finanţate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, cu suma de minimum 4.500.000 de lei, indexabilă anual.
Subliniind că acestea sunt primele acţiuni de sprijin guvernamental acordat presei în ultimii 15 ani, Asociaţia Presei Române salută atenţia pe care Guvernul actual o acordă problemelor grave cu care se confruntă acest domeniu important al oricărei societăţi democratice.
Ne exprimăm speranţa ca Guvernul să găsească formulele optime şi cât mai puţin contestabile în repartizarea acestor fonduri, să elimine din acest proces orice subiectivism ori parti pris, astfel încât o intenţie bună să nu aibă ca efect şi o adâncire a rivalităţilor ce caracterizează, din păcate, comunitatea presei româneşti.
Totodată, semnalăm autorităţilor guvernamentale că, de fapt, cele mai mari dificultăţi de apariţie le înregistrează presa scrisă quality, generalistă sau specializată, care se află sub presiunea mai multor factori: distrugerea reţelei de difzare a presei, ofensiva publicaţiilor on line, migrarea fondurilor de publicitate spre tv şi on line, lipsa de interes investiţional în domeniu etc, etc.
Având în vedere deschiderea probată recent de Guvern spre susţinerea presei, pe de o parte, şi realitatea dramatică în care se află presa scrisă, pe de altă parte, propunem autorităţilor guvernamentale instituţionalizarea unui dialog cu presa scrisă, având ca scop identificarea unor posibile soluţii globale, nediscriminatorii în interiorul presei, de susţinere a activităţii gazetăreşti.
Un asemenea dialog a permis, de pildă, administraţiei Sarkozy să adopte, în plină criză economică, un amplu program guvernamental de susţinere a presei scrise din Franţa. Considerăm că astfel de experienţe pot fi cunoscute şi adaptate şi la condiţiile Romîniei.
Menţionăm, de asemenea, că dreptul cetăţenilor la informare este un drept constituţional indivizibil, care nu se poate partaja în funcţie de genul, profilul sau tipul de presă practicat (audio, video, print).
Ca urmare, şi atenţia manifestată faţă de problemele presei ar trebui să aibă acelaşi caracter unitar şi nediscriminatoriu în atitudine, chiar dacă poate fi diferenţiată sub aspectul formelor concrete de susţinere.
Formulând Guvernului propunerea de reluare - tot după 15 ani! - a unui dialog instituţionalizat cu presa scrisă, asigurăm autorităţile guvernamentale de realismul, obiectivitatea, buna credinţă şi spiritul constructiv în care suntem pregătiţi să desfăşurăm o astfel de acţiune, benefică ambelor părţi, dar, mai ales, cetăţenilor dornici de informare şi consumatori de presă scrisă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2015, 01:34)
Discriminare, de mana cu UE.
2. in loc sa multumiti si gata
(mesaj trimis de eu în data de 11.06.2015, 11:57)
Se trezeste Chiochinaru sa faca proces de intentie. Daca este ajutata presa, asta este un lucru bun. Nu inteleg care este problema celor care considera ca au ca singura menire sa injure non stop guvernul, sa atace bezmetic orice partid cu care nu sunt de acord din optiuni personale si apoi mai vor sa si primeasca stimulente de la stat din bani publici, la fel ca si presa rationala. Trebuie sa existe niste criterii dupa care posturile de propaganda sa fie inlaturate de la finantare. Trebuie finantate programe culturale, productii apolitice romanesti, emisiuni informative .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.06.2015, 13:13)
Comentariul 1 raspunde la comentariul 2.
Ajutorul de stat exclude nedrept presa scrisa, dar favorizeaza Antena3, Realitatea, B1, Romania TV.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.06.2015, 14:09)
"15 milioane de euro, valabilă pentru un an şi jumătate" pentru cei ce "produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare","acţiuni de sprijin guvernamental acordat presei" care prezinta politica americana si a celor obedienti lor, legitimind-o, "asigurind realismul, obiectivitatea, buna credinţă şi spiritul constructiv în care suntem pregătiţi să desfăşurăm o astfel de acţiune, benefică ambelor părţi(?), dar, mai ales, cetăţenilor dornici de informare (indobitocire) şi consumatori de presă scrisă" - cu acelasi limbaj de lemn de dinainte de 1989 (epoca de larga propasire si inaintare a Romaniei spre comunism), doar ca este la 180 grd. orientat ... dar la acelasi nivel "inalt"!