ASSAI: "Cerem Parlamentului să demită de urgenţă întreaga conducere a ASF"

E.D.
Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2014

ASSAI: "Cerem Parlamentului să demită de urgenţă întreaga conducere a ASF"

Actualizare 18:17

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) cere Parlamentului să demită "de urgenţă" întreaga conducere a ASF, desfiinţarea ASF şi înfiinţarea unei noi instituţii "cu adevărat profesioniste" şi, totodată, solicită adoptarea de urgenţă a Legii 400/2014, privind constituirea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România, potrivit declaraţiilor preşedintelui Asociaţiei, Cristian Muntean.

Acesta este citat într-un comunicat remis redacţiei privind protestele de azi împotriva "comportamentului protecţionist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl practică faţă de companiile de asigurări".

Potrivit sursei citate, peste 500 de şoferi şi angajaţi ai service-urilor din ţară reunite în cadrul ASSAI au protestat, azi, începând de la orele 11:45 în faţa Palatului Parlamentului. Printre lozincile scandate au fost: ''ASF, nu uita, RCA e şpaga ta!'', "Jos Mafia din asigurări", "Negriţoiu nu uita, DNA-ul te va lua!" şi "Desfiinţaţi cloaca ASF".

Acţiunea de protest din faţa Palatului Parlamentului s-a mutat apoi în faţa sediului ASF, unde la fel cei aproape 300 de manifestanţi rămaşi au scandat lozinci împotriva conducerii ASF şi a instituţiei.

"Acţiunea de protest doar a debutat în data de 2 Decembrie, pentru că zona de protest va continua şi în zona instituţională, iar zilele următoare vom sesiza atât instituţiile din România, cât şi instituţiile europene. În situaţia în care instituţiile din România nu vor interveni de urgenţă, poliţele RCA vor continua să crească semnificativ şi în anul 2015, ocazie cu care vor intra în vigoare şi prevederile noii Norme RCA care prevăd reducerea costurilor de despăgubire pentru păgubitul RCA cu aproximativ 30%", a adăugat Muntean.

-----------

Actualizare 15:10 ASF: Primele de asigurare sunt stabilite de fiecare societate de asigurare

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de către fiecare societate de asigurare, precizează instituţia ca răspuns la solicitările Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) şi ale Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Potrivit ASF, tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării. Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori şi au în vedere despăgubirile datorate în baza poliţelor RCA, precum şi diferite criterii de risc.

ASF transmite că asigurătorii au obligaţia de a-şi stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea tuturor obligaţiilor ce decurg din încheierea de asigurare RCA. ASF urmăreşte modul în care asigurătorii îşi achită obligaţiile asumate în baza poliţelor şi prin măsurile adoptate (inclusiv recent) vizează îmbunătăţirea activităţii pe acest segment.

La nivelul celor 11 societăţi care au dreptul să emită poliţe RCA, rata combinată a daunei (un indicator care are în vedere nivelul despăgubirilor plătite, al rezervelor de daună constituite şi nivelul veniturilor încasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie făcută, dar nu presupune automat o majorare a preţurilor, ci poate să însemne şi reducere de costuri. ASF transmite asigurătorilor că recentele modificări ale normei RCA nu trebuie să reprezinte pretexte pentru ca aceştia să îşi acopere pierderi anterioare prin intermediul poliţei RCA.

În prima jumătate a anului 2014, numărul dosarelor de daună avizate în baza unei poliţe RCA a fost de 135.962 (în scădere cu 14% faţă de 30 iunie 2013), iar numărul dosarelor de daună plătite a fost de 146.197 (în scădere cu 9% faţă de primul semestru 2013).

Pentru o cuantificare a sumelor plătite de asigurători (şi rezervelor constituite) ASF precizează că despăgubirile plătite pentru segmentul RCA au fost, în primele 6 luni ale anului, în valoare de 1,03 miliarde lei. De asemenea, la data de 30 iunie 2014, asigurătorii RCA aveau constituite rezerve de daună (avizate) în valoare 1,44 miliarde lei (+15% faţă de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% faţă de 30 iunie 2013, până la 902,09 milioane lei.

Potrivit ASF, în această perioadă, petiţiile depuse de către asiguraţi/păgubiţi în privinţa despăgubirii RCA au fost în număr de 4112 (care integrează şi petiţiile referitoare la plăţi mai mici sau plăţi cu întârziere), adică circa 3% din numărul de dosare de daune avizate şi 0,1% din numărul total al contractelor RCA încheiate în această perioadă. Aceasta arată fără urmă de îndoială că procentele avansate de ASSAI (peste 80% dintre dosare s-ar finaliza prin plăţi mai mici sau plăţi cu întârziere) sunt nerealiste, în condiţiile în care doar ASF are capacitatea de a centraliza aceste date, iar potrivit propriilor centralizări (comunicate public), numărul petiţiilor reprezintă mai puţin de 3% din numărul de dosare de daună avizate (dintre care unele petiţii sunt neîntemeiate).

De asemenea, instituţia arată că rolul ei nu este să impună un anumit preţ pentru un instrument financiar, ci să vegheze la buna funcţionare a pieţei financiare non-bancare (care include şi limitarea distorsiunilor care pot avea şi efecte sistemice) şi la respectarea drepturilor utilizatorilor de servicii. ASF reaminteşte că în acest moment două societăţi de asigurare se află în procedură de redresare financiară, iar motivele, printre altele, se referă şi la nerespectarea parametrilor de solvabilitate de către societăţile respective. ASF îşi exprimă speranţa că procedurile de redresare financiară vor avea ca rezultat însănătoşirea financiară a societăţilor respective (alternativa falimentului lor aducând costuri suplimentare asupra întregului sistem de asigurări din România şi implicit costuri mai mari şi pentru asiguraţi).

"ASF are un dialog permanent cu participanţii din piaţa asigurărilor, cea mai recentă întâlnire extinsă având loc joi, 27 noiembrie 2014. La întâlnire au participat şi reprezentanţii ASSAI. Scopul întâlnirii a fost coordonarea în aplicarea normelor ASF pe piaţa asigurărilor, în beneficiul asiguraţilor şi al stabilităţii pieţei, prin creşterea încrederii în produsele de asigurare.

ASF consideră că pentru creşterea încrederii consumatorilor în produsele de asigurare este esenţială înţelegerea din partea tuturor participanţilor la piaţă a situaţiei de fapt, a rolului de reglementator şi supraveghetor naţional al ASF, dar şi al rolului fiecărui participant", arată un comunicat al instituţiei.

Măsurile recent adoptate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară au caracter prudenţial, întăresc soliditatea industriei asigurărilor şi asigură predictibilitatea tarifelor RCA, cu impact direct asupra protecţiei asiguraţilor/beneficiarilor de asigurări (detalii aici), transmit reprezentanţii instituţiei.

---

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) organizează un miting de protest în data de 2 decembrie la adresa comportamentului protecţionist pe care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îl practică faţă de companiile de asigurări, arată un comunicat remis redacţiei.

Mitingul a început la orele 11.00, el având loc în faţa Palatului Parlamentului şi a sediului ASF.

ASSAI atrage atenţia că este vorba de un miting declanşat de nemulţumirea generalizată a celor aproape 5 milioane de asiguraţi faţă de lipsa de transparenţă şi abuzurile practicate de ASF şi asigurători.

"Invităm la această acţiune de protest toţi şoferii nemulţumiţi de creşterea nejustificată a preţului RCA, pe toţi cei care au avut sau au probleme în obţinerea despăgubirilor din partea asigurătorilor, pe toti cei nemultumiţi de modul în care ASF a înţeles să le rezolve petiţiile, pe transportatorii români şi, în general, pe toţi cei care doresc o schimbare fundamentală a pieţei de asigurări din România", a declarat Cristian Muntean, Preşedinte ASSAI.

ASSAI protestează la adresa modului de funcţionare a Autorităţii de Supraveghere Financiară şi solicită stoparea creşterii nejustificate şi necontrolate a preţului RCA, aşa cum s-a întâmplat pe parcursul ultimului an şi interzicerea de urgenţă a oricăror declaraţii, măsuri şi activităţi ale ASF de natură să stimuleze societăţile de asigurări să-şi continue politica de majorare a tarifelor RCA şi pe parcursul anului 2015.

ASSAI solicită, totodată, abrogarea de urgenţă a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de către ASF dat fiind că, prin prevederile stipulate, norma permite firmelor de asigurări să subevalueze cu până la 30% plata despăgubirii acordate păgubitului RCA în caz de daună totală; limitează libera concurenţă între service-urile auto; scade protecţia păgubitului RCA. Despăgubirea trebuie să fie justă, legală şi să acopere întregul prejudiciu produs.

ASSAI cere adoptarea unor norme RCA care să crească gradul de protecţie şi respect faţă de păgubiţii RCA - material transmis de către ASSAI în data de 08 septembrie 2014, măsuri ignorate de ASF.

Mai mult, ASSAI solicit abrogarea de urgenţă a Normei 24/2014 privind reclamaţiile depuse de către petenţi şi eliminarea despăgubirilor subevaluate plătite păgubiţilor de către Asiguratori. În 85% din cazuri, firmele de asigurări achită plăţi parţiale (subevaluate) ale despăgubirii.

Respectarea termenului legal de despăgubire la nivel naţional de către firmele de asigurări. În peste 83% din cazuri, firmele de asigurări achită plata despăgubirii după expirarea termenului legal;

ASSAI mai cere retragerea licenţelor de funcţionare pentru zona RCA a societăţilor de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile de solvabilitate minimă stabilită prin lege şi care funcţionează ilegal de peste 6 luni de zile pe piaţa din România. Concret, este vorba despre Astra Asigurări şi Carpatica Asig, societăţi de asigurări aflate în etapa premergătoare falimentului; Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate şi girate de către ASF; Retragerea dreptului de constatare şi evaluare inspectorilor de daune auto plătiţi de firmele de asigurări care nu au studiile, experienţa şi neutralitatea obligatorii instrumentării unui dosar de daună în mod competent şi imparţial. Actualii angajaţi ai firmelor de asigurări au ca obiectiv tergiversarea şi îngreunarea instrumentării dosarului de daune, fiind bonusaţi la salariu proporţional cu valoarea sumelor "salvate de la plată". Prin urmare, ASSAI solicită înlocuirea de urgenţă a acestor inspectori de daună plătiţi de societăţile de asigurări cu experţi independenţi CEETAR.

ASSAI solicită intervenţia Parlamentului României prin demiterea de urgenţă a întregii conduceri a ASF, desfiinţarea ASF şi înfiinţarea unei noi instituţii "cu adevărat profesioniste, independente, în care angajările să se facă pe criterii obiective, strict profesionale. Noua instituţie va trebui să-şi respecte propriile norme de funcţionare şi să îşi desfăşoare în mod autentic misiunea de promovare a stabilităţii activităţii de asigurare şi de apărare a drepturilor asiguraţilor". ASSAI solicită, de asemenea, adoptarea de urgenţă a Legii 400/2014 privind "constituirea, organizarea şi funcţionarea Corpului Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici Auto din România (CEETAR)", proiect de lege aflat în dezbatere parlamentară.

"Am atenţionat ASF să îşi mute limuzinele de lux plătite din bani publici din faţa instituţiei, în data de 2 decembrie 2014 pentru că acel spaţiu va deveni o veritabilă < < Agora > > a manifestanţilor nemulţumiţi de abuzurile asigurătorilor şi scandalizaţi de jaful practicat de ASF", conchide Muntean.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce institutie si-a mai dat vara prime de obiectiv(Craciun) !

    E plina de secretare, amante, nepoti, nepoate, nasi, fini, etc ,,,,,,,,,,, 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb