ASTĂZI Referendum la Buzău pentru unirea municipiului cu localitatea Ţinteşti

ANA FELEA
Politică / 26 septembrie 2021

Referendum la Buzău pentru unirea municipiului cu localitatea Ţinteşti

Locuitorii municipiului Buzău şi cei ai comunei Ţinteşti votează, astăzi, la referendumul pentru unirea celor două localităţi. Referendumul prin care se urmăreşte obţinerea "Buzăului mare" a fost iniţiat de primarul municipiului Buzău Constantin Toma, care s-a numărat şi printre primii locuitori ai oraşului care şi-a exercitat dreptul la vot.

Edilul a venit la secţia de vot, amenajată în incinta Liceului de Artă din municipiu, pe jos, însoţit de soţia sa. Acolo a fost aşteptat de o parte dintre consilierii locali, cei doi viceprimari ai municipiului, Oana Matache şi Ionuţ Apostu. Primarul a fost întâmpinat şi de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Constantin Toma, iniţiatorul referendumului, a declarat, la ieşirea de la vot: "Am emoţii, e normal să se întâmple aşa, dar eu cred că buzoienii au înţeles că nu e un vot pentru un om sau pentru un partid, ci e un vot pentru viitorul lor. E un vot pentru Buzău, pentru oraşul şi pentru viitorul nostru, pentru copii şi pentru următoarele generaţii. Dacă referendumul trece, vom munci şi mai mult să obţinem rezultate şi mai bune, să atragem fonduri europene, avem o mulţime de proiecte care sunt si care vor veni, am demonstrat împreună că Buzăul e pe calea cea bună. Sper să ajungem un oraş de top. Dacă nu trece....vom ajunge un oraş de top, dar mai mic, ne vom dezvolta pe verticală, nu şi pe orizontală".

După ce a votat alături de soţia sa, primarul Constantin Toma l-a însoţit, la rândul său, pe Marcel Ciolacu la Şcoala nr 5, pentru ca şi preşedintele PSD să voteze.

La ieşirea de la urne, Ciolacu a spus: "Am răspuns apelului făcut de primarul municipiului Buzău, Constatin Toma , să particip la acest exerciţiu democratic, unul dintre cele mai importante exerciţii democratice la care putem participa şi noi, locuitorii municipiului Buzău, respectiv să facem un Buzău mai mare. Un Buzău cu mai multe opotunităţi, cu locuri pentru tineri, cu noi locuri de muncă şi cred că este una dintre cele mai lăudabile acţiune ale unui primar de mare municipiu. Chiar dacă până la acest moment nu foarte mulţi buzoieni nu s-au prezentat la vot, vreau să-l felicit pe domnul primar pentru această iniţiativă şi sperăm ca până la ora 21.00 cât mai mulţi buzoieni să vină astăzi la vot. Reforma administrativă trebuie făcută îm România, mi-aş dori mult să îmnceapă din Buzău, mai exact din municipiul Buzău".

În municipiul Buzău sunt amenajate 80 de secţii, iar în Ţinteşti, două.

Alegătorii vor primi câte un buletin de vot pe care vor găsi întrebarea: "Sunteţi de acord cu unirea municipiului Buzău cu Ţinteşti?" Ei vor trebui să pună ştampila pe unul dintre răspunsuri: "DA" sau "NU".

În municipiul Buzău, toate secţiile de votare au fost deschise la ora 07:00. După o oră de la acest moment, procesul electoral decurge fără probleme în toate secţiile. La vot sunt aşteptaţi 107. 756 de buzoieni, iar la Ţinteşti sunt 3.597 de persoane înscrise pe listele permanente.

La două ore de la startul procesului electoral, prezenţa la urne este net superioară la Ţinteşti, faţă de cea din municipiul Buzău.

Pentru ca referendumul pentru unirea Buzăului cu Ţinteşti să fie validat este nevoie ca la vot să se prezinte cel puţin 30% din numărul persoanelor cu drept de vot din municipiu, respectiv Ţinteşti.

Dacă referendumul de la Buzău ar fi validat, atunci reuşita iniţiativei primarului Constantin Toma ar reprezenta o premieră a ultimilor 30 de din România, respectiv comasarea voluntară a două localităţi. Amintim că, în trecut a mai existat o astfel de tentativă la Oradea, însă iniţiativa lui Ilie Bolojan nu a trecut din lipsă de cvorum. De altfel, Bolojan, fost primar din Oradea, a fost prezent la Buzău pentru a susţine referendumul de la Buzău.

Ciolacu, despre Congresul PNL de ieri: "Ştim cu toţii faptul că ieri au fost peste 8.000 de cazuri, peste 150 de decese din cauza acestei boli COVID şi am asistat la un congres în care s-au încălcat toate regulile posibile, o sfidare la adresa tuturor românilor. În timp ce noi suntem amendaţi, ei şi-au permis, sub girul aşa-zisului preşedinte al României, care nu şi-a depăşit nici în acest mandat statutul de preşedinte al Partidului Naţional Liberal, să participe 5000 de oameni , într-o sală fără să respecte absolut nicio regulă. Vă reamintesc că PSD nu şi-a putut ţine congresul când erau o mie de cazuri şi doar 14 decese.

Este o dictatură guvernamentală pentru că şi-au modificat legile cu o săptămână înainte ca să poată să ţină acest congres.

Poziţia PSD-ului de astăzi înainte: îl aşteptăm pe Cîţu la moţiune. Aşteptăm pe 28 decizia CCR-ului, indiferent care este aceasta, ori mergem pe actuala moţiune depusă, ori miercuri depune PSD moţiune şi îi invităm la vot. Nu scapă domnul Cîţu.

PSD a sesizat 7 insituţii cu privire la organizarea acestui congres. Aşteptăm răspunsul. Înainte de a face PSD congresul , noi ne-am adresat în scris şi DSP-ului, Ministereului Sănătăţii şi ne-au răspuns că nu se poate ţine un congres. Suntem curioşi cum s-a putut ţine cel de la PNL. Din punctul nostru de vedere, s-au încălcat toate legile şi toţi cei care au participat la acest congres sunt penali pentru că au încălcat legea".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb