ASTĂZI SE LISTEAZĂ LA NASDAQ Facebook obţine 16 miliarde de dolari la IPO

Vlad F. Dumea
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 mai 2012

Facebook obţine 16 miliarde de dolari la IPO

UPDATE: Facebook obţine 16 miliarde de dolari la IPO

Facebook a obţinut un record de 16 miliarde de dolari, în cadrul celei mai mari oferte publice iniţiale (IPO) a unei companii tehnologice, din istorie, potrivit Bloomberg.

Reţeaua de socializare a emis 421,2 milioane de acţiuni la preţul de 38 dolari, ceea ce evaluează compania la 104,2 miliarde de dolari, făcând-o cea mai mare companie care s-a listat în Statele Unite, după capitalizarea de piaţă, potrivit datelor sursei.

"Sentimentul meu e că puteau obţine mai mult, dar au vrut să lase loc pentru o creştere, mâine (n.r., astăzi)", a declarat Arvind Bhatia, adăugând că cererea a fost, în mod evident, foarte puternică, astfel încât analist consideră că mişcarea este una potrivită.

----------

Unii investitori care doresc acţiuni "Facebook" au ratat oportunitatea cumpărării, în IPO, de titluri ale celei mai mari reţele de socializare online, care se listează astăzi, informează Reuters, arătând că diviziile de brokeraj ale "TD Ameritrade" şi "Fidelity" au încetat să mai preia comenzi pentru acţiunile companiei americane încă de marţi după-amiază.

La rândul său, banca de investiţii "Morgan Stanley & Co." a urmat şi ea acelaşi exemplu, au afirmat trei consultanţi din cadrul firmei, sub protecţia anonimatului. "ETrade Financial" a încetat, de asemenea, să mai accepte comenzi începând de marţi, la 16:00, ora coastei atlantice americane (EDT), conform unei alerte pentru clienţi emisă în ziua respectivă.

Totodată, "Wells Fargo Advisors" a încetat să mai preia noi comenzi de miercuri, la ora 16:00 EDT, potrivit a doi consultanţi din cadrul companiei.

Niciuna dintre firmele de brokeraj nu a dorit să comenteze oficial informaţiile.

Luni, "Morgan Stanley", unul dintre cei 33 de subscriitori a mult anticipatei oferte publice iniţiale (IPO) a "Facebook", şi-a anunţat consultanţii că va limita numărul de acţiuni pentru fiecare client la 500, potrivit unor surse apropiate situaţiei. Scopul ar fi să facă acţiunile diponibile într-un cadru mai larg, însă nu toată lumea va primi 500 de acţiuni, au mai adăugat sursele.

Unii consultanţi ai "Morgan Stanley", cu conturi mai mici, au fost surprinşi să afle că ar putea avea o şansă să obţină acţiuni pentru clienţii lor, a afirmat o sursă Reuters, care este consultant în cadrul firmei. Acţiunile popularei IPO ar fi, în mod obişnuit, disponibile doar pentru investitorii instituţionali şi consultanţilor de top, care au mai vândut acţiuni în cadrul IPO, în trecut.

"A fost o nebunie", a precizat consultantul, adăugând că a avut mai puţin de două zile la dispoziţie să îşi contacteze clienţii şi să vadă dacă sunt interesaţi de "Facebook" şi să parcurgă "hârţogăraia extinsă". Consultantul a mai menţionat că mai mulţi dintre clienţi nu şi-au finalizat documentele în timp util, înaintea termenului limită de marţi seară.

"Facebook" urmează să se listeze astăzi, pe bursa Nasdaq, oferind 422 milioane de acţiuni, la un preţ care nu a fost încă stabilit, până la încheierea ediţiei.

Arvind Bhatia, analist financiar: "Banii vor oferi flexibilitate pentru viitoare parteneriate, investiţii şi achiziţii"

Însă, ce va face "Facebook" cu toţi banii pe care îi va obţine?

În funcţie de preţul iniţial pe care-l va stabili pentru acţiunile sale, compania ar putea obţine între 6,1 şi 6,8 miliarde de dolari în cadrul IPO, informează Mercury News. Banii obţinuţi de "Facebook" vor fi adăugaţi celor 3,9 miliarde de dolari care se află deja în cuferele sale şi va oferi companiei una dintre cele mai mari provizii de bani ale unei firme publice non-bancare.

Deoarece este deja profitabilă, "Facebook" nu are nevoie de noi fonduri. Compania a precizat doar în termeni vagi despre cum ar utiliza banii, însă analiştii afirmă că, cel mai probabil, va începe achiziţii, construcţii şi angajări, încercând să-şi extindă dominaţia în media socială.

"Cred că au fost destul de expliciţi că nu au o utilizare imediată pentru bani", a afirmat Arvind Bhatia, analist financiar la "Sterne Agee". Totuşi, a adăugat analistul, fondurile "vor oferi flexibilitate pentru viitoare parteneriate, investiţii şi achiziţii".

Extinderea în China, prioritară

Reprezentanţii companiei nu fac multe declaraţii din cauza "perioadei de linişte" ce învăluie listarea, însă oficialii "Facebook" au indicat că priorităţile lor includ producţia de produse mobile şi instaurarea unei prezenţe în China.

"Facebook" este blocat de cenzorii chinezi de Internet, ca şi multe alte site-uri şi servicii străine şi cea mai mare speranţă pentru câştigarea accesului pe cea mai mare şi cu cea mai rapidă creştere piaţă de Internet ar reprezenta-o cumpărarea unei participaţii într-o companie chineză, au subliniat analiştii.

"Au fost destul de transparenţi în dorinţa lor de a se extinde în China", a afirmat Bhatia, adăugând că acţiunea ar necesita unele investiţii.

Analiştii au precizat, însă, să nu se aştepte ca "Facebook" să realizeze multe achiziţii mari, ci mai degrabă mişcări mici şi numeroase, pe ideea achiziţiei sale recente a Lightbox.

"Facebook" ar fi cumpărat compania respectivă pentru angajaţi, nu pentru aplicaţii. Deoarece "Facebook" dezvoltă noi produse şi îşi extinde operaţiunile, e foarte probabil să facă afaceri similare pentru mici echipe de ingineri, au mai menţionat analiştii.

Pentru o companie de Internet de mărimea sa, "Facebook" a realizat relativ puţine achiziţii, a declarat Rebecca Lieb, analist pe digital marketing şi media la "Altimeter Group", adăugând: "Însă achiziţiile pe care le-au făcut au fost orientate către cumpărarea de talent".

Noile angajări pe care ar urma să le facă "Facebook", însă, nu ar fi reprezentate doar de către ingineri, a afirmat Herman Leung, analist financiar la "Susquehanna Financial Group", subliniind că firma mai trebuie să-şi extindă echipele de vânzări şi marketing.

Admiral Markets: Investitorii români nu ar trebui să se arunce din primele zile la cumpărare

Investitorii români nu ar trebui să se arunce din primele zile să cumpere titluri "Facebook", consideră reprezentaţii Admiral Markets în ţara noastră, într-o analiză transmisă ieri.

"Dacă iubeşti produsul, nu înseamnă că vei iubi şi acţiunea, de cele mai multe ori prima zi de tranzacţionare a fost dezamăgitoare şi nu reflectă evoluţia pentru următorii ani", se arată în comunicatul citat, care adaugă: "Faptul că publicul este flămând să cumpere poate fi un semnal de dezamăgire. Investitorii inteligenţi aşteaptă o stabilizare, eventual şi rezultate financiare înainte de a lua o decizie. Oricum, este foarte important să existe opţiunea de vânzare în lipsă, se poate dovedi a fi doar o idee supraevaluată".

Analiştii Admiral Markets mai spun că cei mai optimişti cred că acţiunile "Facebook" vor urma evoluţia acţiunilor Google şi preţul va creşte rapid, potenţialul de profit fiind imens, în timp ce pesimiştii consideră că aşteptările sunt exagerate, iar profitul trimestrial a arătăt deja o scădere.

"În cazul în care profiturile şi vânzările vor încetini, iar compania nu arată evidenţe că poate atrage suficentă publicitate, preţul acţiunii s-ar putea prăbuşi", au afirmat analiştii Admiral Markets.

Aceştia oferă şi câteva informaţii despre afacerea "Facebook": "Pe scurt, «Facebook» vinde publicitate online, însă nu este o companie fără venituri şi fără speranţe de profit. «Facebook» are clienţi, companiile de publicitate şi de jocuri ce plătesc să fie prieteni cu 900 de milioane de oameni. Modelul de afacere este puţin ciudat: te «împrieteneşti» cu 900 de milioane de oameni, colectezi datele personale ale «prietenilor» şi apoi le vinzi altora, dar nu este nimic greşit în asta".

Tradeville oferă "Facebook" din prima zi de tranzacţionare

Tradeville oferă investitorilor români, care vor să profite de evoluţia acţiunilor "Facebook" chiar din prima şedinţă bursieră, oportunitatea de a tranzacţiona derivate cu activ suport acţiuni, prin intermediul contractelor pentru diferenţă (CFD).

CFD-urile permit deschiderea unei poziţii "short", în cazul în care investitorul mizează pe scăderea preţului, şi intrarea "long", în situaţia în care se preconizează aprecierea acţiunilor. În cazul tranzacţiilor cu derivate activ suport "Facebook", posibilitatea de a lua poziţii short va fi posibilă în curând.

Pentru a completa oferta de acţiuni internaţionale tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti, Tradeville analizează posibilitatea de a introduce la tranzacţionare titlurile "Facebook" cât mai curând posibil.

Schimbări aşteptate

Site-ul de ştiri de afaceri Business Insider, a alcătuit, la începutul lunii, o listă a schimbărilor la care trebuie să se aştepte utilizatorii reţelei de socializare online:

1. Vor fi mai multe reclame pe pagină

În 2009, "Facebook" avea 3 reclame pe pagină, iar în 2010, 4. Anul trecut, numărul de reclame a urcat la 7, număr care va creşte aproape sigur, având în vedere presiunile veniturilor trimestriale.

2. Vor fi mai multe reclame cu referire la prieteni

"Facebook" încă experimentează felul în care ar trebui să arate o reclamă pe site-ul său. Cea mai eficientă cale este povestea sponsorizată, care înfăţişează prietenii. Aceste reclame sunt mult mai memorabile, iar "Facebook" poate cere mult mai mulţi bani pe ele.

3. Ar putea fi reclame "Facebook" pe alte site-uri

Ştiţi cum reclamele "Google" sunt pe site-urile web ale altor companii? Aceasta este o afacere de miliarde de dolari pentru "Google" şi multe persoane cred că "Facebook" va face acelaşi lucru.

4. Vor fi mai multe servicii care anunţă "Facebook" cu privire la ce faci

Aplicaţia Spotify anunţă fiecare melodie pe care o asculţi prietenilor tăi, iar trendul este pentru mult mai mult decât atât. Planul este ca fiecare emisiune TV la care te uiţi, fiecare restaurant la care mănânci, aproape fiecare moment neruşinos să fie împărtăşit cu prietenii de pe "Facebook".

5. ID-ul şi parola "Facebook" ar putea înlocui numărul cărţii de credit

Unul dintre scopurile directorului executiv al "Facebook", Mark Zuckerberg, este acela ca ID-ul de "Facebook" să devină ID-ul oriunde online. Dacă aceasta ar urma să se întâmple, cel mai uşor mod prin care "Facebook" ar face bani ar fi să faciliteze tranzacţiile online. Companii precum "Apple", "Microsoft", "Google", "Amazon" şi "eBay" deja urmăresc această viziune.

6. Se va putea cumpăra un telefon "Facebook"

Uzajul de internet pe telefonie mobilă va depăşi, în curând, cel al tradiţionalului desktop, iar în acest moment, "Facebook" depinde de alte companii - în principal "Google" şi "Apple" - să aibă acces la uzajul de internet pe telefonie mobilă.

7. În virtutea celor de sus, telefonul "Facebook" va putea fi folosit ca platformă de achiziţii

O companie care doreşte să ajute "Facebook" să îşi producă telefonul este "Microsoft", pentru un motiv important: vrea să fie adoptat între utilizatorii de internet pe telefonie mobilă, astfel încât să ofere alternativă cărţii de credit. Acest sistem de plată ar putea fi co-branduit cu "Facebook".

8. Secţiunea de "Noutăţi" a "Facebook" va fi plină de achiziţiile prietenilor

Compania de vânzări de bilete "Ticketmaster" are o integraţie în "Facebook" unde clienţii pot să-şi împărtăşească ştirile privind achiziţiile de bilete cu prietenii lor. De fiecare dată când un prieten vede ştirea şi o accesează pe site-ul companiei de socializare, respectiva accesare reprezintă un venit de 6 dolari pentru "Ticketmaster". Ar fi de aşteptat mai multe afaceri, în special cele "sociale", să ceară clienţilor să-şi împărtăşească achiziţiile pe "Facebook".

9. "Facebook" nu va aştepta utilizatorii să vină la el

Având în vedere că aproape toate persoanele cu acces la Internet folosesc "Facebook", compania va fi foarte serioasă în asigurarea faptului că toţi vor rămâne conectaţi. Asta va însemna că "Facebook" nu va aştepta utilizatorul să acceseze aplicaţia sau site-ul său. Compania îşi va dea seama cum să "împingă" notificările către utilizator - prin calculator, iPad, telefon şi chiar prin televizor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Toate schimbarile detaliate in ultima parte a articolului, pe care vor sa le faca magarii astia sunt de-a dreptul infricosatoare! Iar toti ciudatii care isi traiesc viata pe facebook, anuntand si cand se kk sunt..ciudati si tristi! Cred ca a venit momentul sa renuntam la mizeria asta inainte ca aceasta aplicatie sa inceapa sa ne controleze ea pe noi!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb