Producătorul de vinuri organice Vifrana s-a listat astăzi pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti(BVB), sub simbolul BIOW. Este a şaptea companie care se listează pe piaţa AeRO de la începutul anului 2021 şi primul producător de vinuri organice prezent pe piaţa de la Bucureşti. Listarea companiei vine în urma unui plasament privat derulat la finalul anului trecut prin care Vifrana a atras 9,5 milioane lei de la investitorii din piaţa de capital, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Vifrana este primul producător de vinuri organice listat pe piaţa AeRO. Ne bucurăm să putem oferi investitorilor o gamă cât mai variată de emitenţi pentru a-şi diversifica portofoliile, precum şi să susţinem companiile în planurile lor de creştere, prin mecanisme de finanţare bursiere. Sectorul agribusiness este tot mai bine reprezentat la BVB ca urmare a listărilor din ultimii doi ani a companiilor din domeniu şi sperăm ca trendul acesta să continue. Succesul oricărei runde de finanţare depinde în mare parte de povestea companiei şi de efortul intermediarului, iar suma atrasă în cazul Vifrana este o dovadă a acestei bune colaborări", a declarat Radu Hanga, Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti.
"Ne dorim să stimulăm interesul investitorilor într-o afacere < Green Deal > începută acum 12 ani şi care s-a maturizat şi a deschis un capitol unic în istoria companiilor din România cu acţionariat autohton. Următorul pas este consolidarea internaţionalizării Vifrana prin deschiderea unor noi pieţe externe pe lângă cele pe care operează cu succes în prezent. Sustenabilitatea este vectorul principal pe care dorim să-l menţinem la cel mai înalt nivel. Gândim şi acţionăm în spiritul noilor orientări europene şi mondiale oferind vinuri curate cu amprenta zero de carbon. Natura într-un pahar cu vin! Vă invit să îl degustam împreună", a declarat Octavian Vucmanovici, Director General şi preşedintele Consiliului de Administraţie Vifrana.
În cadrul plasamentului privat din decembrie 2020, un număr de 21,2 milioane de acţiuni nou emise au fost cumpărate de 87 investitori la un preţ de 0,45 lei /acţiune. Goldring este Consultantul Autorizat care a intermediat realizarea plasamentului privat şi listarea acţiunilor Vifrana pe piaţa AeRO.
"Ne bucurăm să intermediem listarea pe piaţa de capital a unei societăţi cu activitate de producţie în zona agriculturii ecologice, respectiv Vifrana, producător român de vinuri organice şi exportator de succes pe pieţele externe. Ne încântă profilul activităţii, mai ales în orizontul Green Deal, dar şi dinamismul Vifrana aflată la începutul unei traiectorii de creştere accelerată. Succesul plasamentului privat confirmă interesul investitorilor pentru diversificarea portofoliilor cu investiţii în sectoare emergente şi suntem nerăbdători să urmărim evoluţia viitoare atât a afacerii Vifrana, cât şi a cotaţiei BIOW la BVB", a declarat Virgil Zahan, Director General Goldring.
Vifrana a fost înfiinţată în 1998 şi s-a reorientat spre cultivarea viţei de vie şi producţiei de vinuri începând cu 2006, când au fost puse bazele plantaţiei de viţă de vie ecologică. În prezent, compania produce vinuri organice şi administrează crama Vifrana care procesează întreaga cantitate struguri provenită din cultura proprie de viţă de vie (circa 130 ha) din zona Adamclisi, Dobrogea. Via nu este supusă tratamentelor chimice, fiind tratată organic, respectând cerinţele impuse de organismele de certificare ecologică. Vinul Vifrana este legal atestat DOC şi certificat de Austria Bio Garanţie şi se vinde preponderent prin intermediul lanţurilor de magazine, atât pe plan intern, cât şi extern, asigurând astfel certitudinea şi predictibilitatea încasărilor şi a cashflow-ului.
Compania a înregistrat în primul trimestru din acest an o creştere de 34% a numărului de sticle de vin vândute, raportat la acelaşi trimestru din 2020 şi vânzarea cu 97% mai multe sticle de vin Rose, în aceeaşi perioadă. Cifra de afaceri estimată pe 2020 este de 5.429 mii lei. Strategia Vifrana prevede dezvoltarea prezenţei pe pieţele externe din Germania, Olanda, Suedia şi Marea Britanie, unde vânzările de produse organice au crescut cu 20% în 2020, iar creşterea pieţei vinuri BIO spumante este estimată la 47%.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 16:15)
Le doresc drum bun catre inevitabilul fund al sticlei! Poate pana atunci descopera si ei elementele de baza ale logicii economice si ale comunicarii publice. Sau poate doar sunt rau ...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 14.05.2021, 17:24)
ma dar chiar ai ceva impotriva lor... cu ce te-au suparat? mie imi place de ei.
eu voi baga bani in ei !
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 19:15)
Sa bagi bani in ei este ca si cand ai deschide sticla de vin impingand dopul in jos. Sanatate si virtute!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 17:39)
E un pret foarte bun acum de 0,5 lei mai ales ca au un bilant curat ,nou fara datorii de fapt daca stau si ma gandesc bine un pic, sunt pozitionati perfect pentru un start puternic de intrare pe piata in mod agresiv (LE RECOMAND) au scapat de credite ASA CA DATII BICE.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 19:18)
Este un pret foarte bun acum (de 0,50 lei) in raport cu ce?!
Cu dosarul penal al patronului?
Cu executarea de catre ANAF?
Cu incapacitatea de a plati un credit timp de zece ani?
Cu protectia sociala pe care au facut-o pana cand le-a ajuns cutitul la os?
Cu numele pline de pretiozitate si snobism ale vinurilor?
Lamureste-ma, ca sa cad si eu in extaz cand ma voi uita la pretul lor la anu' pe vremea aceasta...
2.2. capitaluri proprii negative la Vifrana in 2019 (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 23:00)
Vifrana avea capitaluri proprii negative la finalul lui 2019.
Au facut MCS cu aport in natura (=terenuri) in 11.2021, cu doar O LUNA inainte de plasamentul privat pentru ca altfel compania era complet nevandabila.
Ma intreb cum poate Goldring sa oferteze in plasament privat o astfel de companie?
3. răspuns haterilor frustrați. :)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 20:47)
În realitate,la momentul actual,atit Societatea cit și Conducerea nu au nici un fel de probleme.! Nici financiare, nici de alta natura.! Poate doar oportunități favorabil-pozitive.:) !.. Aaa și poate frustrarea și obida unora care cauta doar partea goala a paharului..,si a sticlei..,:)care între timp se umple pina sus.. :))).!!!
P.s: Sa nu care cumva sa crape fierea în ei. :)
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Un tip senin în data de 14.05.2021, 22:59)
Da, asa este: la ora actuala Vifrana n-are nici probleme de moralitate, nici o problema de (i)logica economica, si nici o singura problema cu micul lor istoric. In schimb au uriasa oportunitate de a vinde si gogosi pe langa vin.
Cand o sa crape "Societatea" si "Conducerea" sa ne anunti cum stai cu fierea si cu firea ...
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2021, 23:03)
Nu-ti bate capul cu el; este broker Goldring sau angajat Vifrana, acelasi care la articolul de acum 2-3 zile ii dadea inainte cu "denigrarea"
4. fără titlu
(mesaj trimis de Purcari much better în data de 14.05.2021, 22:40)
Fratilor, Purcari e mult peste acest producator de vin. Purcari companie solida cu management capabil. Iar vinul purcari e un vin foarte bun.
Detin actiuni purcari si f multumit de evolutia lor.
Mai degraba investiti in purcari, mai ales ca are deschidere catre mult mai multe piete decat acest producator de vin
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2021, 02:58)
trebuie sa existe si alternative la porcari nu crezi ? //// daca e nasol vinu atunci se duc la vale, stai si-om vedea
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2021, 06:48)
Poate sa se duca la vale, chiar daca vinurile or fi bune.
De cat timp este Vucmanovici la butoane?
Ce a facut intre timp tinand cont ca Vifrana are pierdere reportata de peste 8 milioane lei in 2020, iar in noiembrie anul trecut a fost nevoie de aport de capital in natura ca sa pozitiveze capitalurile proprii?
Normal ca este nevoie de alternative la companii deja listate, dar cu astfel de "alternative" brokerul care faciliteaza listarea se decredibilizeaza si risca sa-si antagonizeze / ruineze portofoliul de clienti.