Aşteptându-l pe Godot la Frankfurt

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 aprilie 2016

Aşteptându-l pe Godot la Frankfurt
CĂLIN RECHEA

Atacurile politicienilor germani la adresa politicilor promovate de Banca Centrală Europeană, ale căror efecte negative încep să fie conştientizate în termenii costului electoral, singurul pe care nu doresc să-l plătească politicienii de oriunde, l-au întristat pe Mario Draghi.

Dar, în acelaşi timp, i-au întărit şi hotărârea de a continua cu politica de relaxare cantitativă şi dobânzi zero sau negative.

"Ne supunem legii, nu politicienilor, deoarece suntem independenţi, după cum scrie în lege", le-a declarat Mario Draghi jurnaliştilor prezenţi la conferinţa de presă care a urmat şedinţei de politică monetară de săptămâna trecută, iar ulterior a subliniat că "politicile noastre funcţionează şi sunt eficiente".

Din păcate, preşedintele BCE nu a precizat şi etalonul folosit în evaluarea succesului politicii monetare a BCE, însă a cerut răbdare: "lăsaţi-le suficient timp (n.a. măsurilor de politică monetară) pentru a-şi arăta efectele".

Declaraţiile belicoase din Germania, inclusiv din partea ministrului de finanţe Wolfgang Schäuble, au reprezentat subiect şi pentru întrebările jurnaliştilor la ultima conferinţă de presă a BCE.

Draghi a precizat că s-a întâlnit cu Schäuble la Washington, cu ocazia reuniunii periodice la nivel înalt de la FMI, iar "discuţiile au fost pozitive şi fructuoase". Ministrul german de finanţe chiar şi-a răstălmăcit cuvintele, după cum a declarat Mario Draghi, "spunând că nu asta a vrut să spună sau că nu a spus ce a vrut să spună".

Este greu de crezut că "încetarea focului" poate fi altfel decât temporară, mai ales că preşedintele BCE a pus din nou accentul pe necesitatea reformelor structurale.

Într-un articol din Financial Times se arată că "Draghi a trecut la ofensiva împotriva Berlinului", acuzând că problemele fondurilor de pensii şi ale băncilor de economii din Germania nu se datorează dobânzilor scăzute, ci "reglementărilor naţionale şi propriilor modele de afaceri".

"Desigur că BCE respectă "legea", cu excepţia cazurilor în care ignoră "legea" până când poate determina schimbarea ei", scrie un cititor pe marginea articolului din FT. Acelaşi cititor este, totuşi, de acord că "politica BCE nu poate fi considerată drept rezultat al unui preşedinte italian, ci, mai degrabă, un produs al unui preşedinte de la Goldman Sachs".

În cadrul conferinţei de presă a fost abordat şi subiectul extinderii programului de relaxare cantitativă prin achiziţionarea obligaţiunilor emise de companii, detaliile fiind publicate ulterior pe site-ul BCE. Teoretic, toate obligaţiunile emise de companiile nefinanciare şi societăţile de asigurări din zona euro, dar cu un anumit rating minim, sunt eligibile.

"Dacă o companie deţine o bancă iar compania-mamă nu este bancă, atunci obligaţiunile sunt eligibile. În condiţiile în care compania-mamă este bancă, atunci obligaţiunile nu sunt eligibile", a declarat Mario Dragi. Oare nu se deschide, astfel, o "portiţă" pentru achiziţionarea de către BCE a obligaţiunilor emise de instituţiile financiare?

Ceea ce face Draghi în prezent este caracterizat de analistul american Martin Armstrong drept "război împotriva raţiunii şi a altor bănci centrale", deoarece preşedintele BCE nu doreşte, sub nicio formă, să recunoască eşecul şi riscă totul.

Într-un editorial Bloomberg se arată că "Draghi are doi adversari încăpăţânaţi - inflaţia scăzută peste tot şi respectul scăzut din partea Germaniei", pe care încearcă să-i învingă printr-o ofensivă pe două fronturi.

Din nefericire pentru reprezentantul Goldman Sachs la BCE, istoria oferă nenumărate exemple de înfrângeri răsunătoare în astfel de cazuri. Va demonstra, oare, Mario Draghi că acestea sunt limitate strict la domeniul militar?

Martin Armstrong are şi o explicaţie pentru inflaţia scăzută din Europa. "Deşi crearea banilor este inflaţionistă, în teorie, un astfel de rezultat nu se va manifesta atât timp cât se vor cumpăra datorii din bilanţurile bancare, deoarece noii bani nu fac decât să monetizeze banii care au fost deja pierduţi", după cum mai arată Armstrong.

Fenomenul este recunoscut, indirect, chiar de Mario Draghi. "Redresarea economică din zona euro este împiedicată de ajustările bilanţiere dintr-un număr de sectoare, ritmul insuficient al reformelor structurale şi de perspectivele reduse de creştere de pe pieţele emergente", a mai declarat preşedintele BCE în cadrul conferinţei de presă.

"Ajustarea bilanţieră" nu este decât un eufemism pentru gradul ridicat de îndatorare, manifestat pe fondul unei structuri economice profund distorsionate de politica monetară relaxată a BCE din perioada anterioară crizei, iar corectarea severă a acestuia a fost şi este împiedicată, din nou, tot de politicile Băncii Centrale Europene.

Într-un interviu recent acordat televiziunii Bloomberg, Mervyn King, fost guvernator al Băncii Angliei între 2003 şi 2013, a declarat că "băncile centrale trebuie să recunoască limitele politicii monetare", în condiţiile în care "lumea se confruntă cu un dezechilibru major".

În opinia sa, "după opt ani de aşa-zisă redresare, băncile centrale încă mai cumpără timp pentru guverne, iar acestea apoi îl irosesc".

Despre dobânda negativă de politică monetară, King precizează că "fenomenul indică o reducere a randamentului noilor măsuri de politică monetară", avertismente similare fiind lansate şi de guvernatorii băncilor centrale din Canada şi Australia.

Cartea sa recentă, "Sfârşitul alchimiei", abordează direct şi motivul principal pentru care politicile monetare nu mai funcţionează, iar bancherii centrali mai cer, în zadar, timp şi răbdare.

"Ideea că banii de hârtie pot înlocui metalele preţioase cu valoare intrinsecă a apărut odată cu Revoluţia Industrială din secolul al XVIII-lea. Dar nu a fost decât alchimie financiară - crearea unor puteri financiare extraordinare care au sfidat realitatea şi bunul simţ", scrie Mervyn King.

Această sfidare a realităţii şi a bunului simţ continuă la BCE, în speranţa că personajul nevăzut din tragicomedia absurdă a lui Samuel Beckett îşi va face apariţia.

Până atunci, "independentul" Mario Draghi îşi va apăra cu îndârjire privilegiul garantat de tratatele europene şi va aplica neobosit represiunea financiară împotriva cetăţenilor, pentru că independenţa lor faţă de politicile nesăbuite ale autorităţilor nu este garantată de nimeni.

Ei au "dreptul" doar la partea "tragică" din această piesă absurdă.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Toata stima D.le Rechea, articol excelent , foarte actual.

    Da, toata stima pentru efortul de a aduna de peste tot citate si reportaje si interviuri si pdfuri si rapoarte si analize si de toate care arata ca BCE ne duce spre prapastie. Contraargumentele si interviurile oficialilor BCE gen Nowotny nu se pun. Unii spuneau din anii 90 ca FED habar n-are ce face si baga SUA in colaps si c-o sa ne alergam pe strazi pentru 2 merdenele. Si la fel spun si acum. Si ce sa vezi? Nimic. E la moda un curent foarte vocal care anunta numai apocalipse an de an. Ca aia cu sfarsitul lumii periodic. Si acum cu o noua adaugire, atac la banii de hartie. Adica sunt numai hartii care de fapt nu valoreaza nimic. Adica traim intr-o iluzie, un fel de Matrix. Muncim pe nimic, platim cu nimic. A-nnebunit lumea sau mi se pare mie?

    1. Explica cum plateste Sua datoria ?

      Cu razboi ? 

      Si nu exista nici o criza financiara mondiala, toata lumea e nebuna, tu esti singurul sanatos.

      tu esti cel nebun

      cu dolari, fraiere

      Cei tipariti fara acoperire de Fed ?

      Sau cu aurul pe care nu a vrut sa o arete ca nu exista ? 

      Fiecate imperiu a avut perioada ei de glorie, Sua cred ca e o besica care sta se explodeze. Primul oras in Faliment a fost Detroit, arata ca dupa razboi, zgarie nori in paragina.

      Foarte interesant. Explică-ne ce înseamnă "acoperire". "tipări fără acoperire" este un clișeu folosit deseori de scriitori nepricepuți.

    "Desigur ca Bce respecta " legea" cu exceptia cazurilor cand ignora "legea" ..." Ft

    ca domnul Draghi nu face bine. Uita Insa cand a luat cu lopata si apoi cu roaba atata de la FED cat si de la ECB imprumut. Si mai ales uita cand l -a rugat pe domnul Isarescu sa faca rost de oleaca lichiditate prin marirea scandentei la pasivele care scadeau sub 2 ani pentru a putea folosi sumele eliberate ca lichiditate, contrar politicii ECB care interisese acest lucru pe plan european.Mutand scriotic participatia BCR pe Moldova nu mai incalca astfel regula:-)

    1. Corect

    King este un idiot, auzi la el "valoare intrinseca". Mai King, nu exista nicio egalitate intre "pretios" și "intrinsec"

    1. Prostovan esti tu!

      King se refera la cat valoreaza moneda in sine, adica cat costa aurul din care e facuta plus manopera, eventual. 

      Eu cred ca anonimul 5 se refera la faptul ca King sustine ca ar exista o valoare intrinseca a aurului, alta decat cea a metalului industrial. De ex, metal bancar. Ca de aici vine ideea de "pretiozitate" a aurului.

       

      King mai face si confuzii, grave pentru un bancher central. Aurul nu este ban și nu va mai putea fi niciodată pur și simplu pentru că suntem prea mulți locuitori pe planeta. Aurul a încetat să mai fie ban atunci când accesul la ban a fost democratizat. Când sclavia a dispărut (sclavii primeau de mâncare, nu salariu), când munca a început să fie recompensată și cu altceva decât troc. Atunci aurul a încetat să mai fie "ban" pur și simplu pentru că nu ar fi fost suficient pe planetă. 

       

      Iar să diluăm cantitatea de aur din monedă până la cantități infinitezimale, asta este o prostie fără seamăn. Nimeni în afara unor topitorii și laboratoare de analiză sofisticate nu ar mai fi putut certifica faptul că moneda ta de 2 lei ar conține cu adevărat 10 micro-grame de Au.

      Rosia Montana, Apuseni un semn asteapta sa infloreasca.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb