Grupul farmaceutic britanic AstraZeneca a declarat vineri că "nu există dovezi ale unui risc crescut" de formare a unui cheag de sânge provocat de vaccinul său Covid-19, ca reacţie la suspendarea utilizării sale ca măsură de precauţie în mai multe ţări, relatează AFP, citat de Hotnews.
"De fapt, cifrele pentru acest tip (de problemă medicală) sunt mult mai mici la cei care sunt vaccinaţi în comparaţie cu ceea ce s-ar aştepta la nivelul populaţiei în ansamblu", a adăugat grupul într-un comunicat.
Danemarca, Islanda şi Norvegia au anunţat joi suspendarea vaccinărilor cu vaccin AstraZeneca, invocând principiul "precauţiei". Bulgaria a urmat exemplul vineri, iar Thailanda şi-a amânat campania.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat şi ea vineri că 'nu există vreun motiv pentru a nu utiliza' vaccinul anti-COVD-19 de la AstraZeneca, după ce mai multe state europene au anunţat, din motive de precauţie, că au suspendat administrarea sa.
'Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca', 'nu există vreun motiv de a nu-l utiliza', a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei.
În România, începând de joi seară şi până vineri, înaintea prânzului, 9.000 de persoane au renunţat la programările făcute pentru vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, în urma scandalului privind retragerea unor loturi după ce au apărut probleme de coagulare a sângelui la unii pacienţi.
"Din cele 200.000 persoane înscrise la vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca, 9.000 s-au retras. Asta înseamnă doar un procent de 4,5%", au transmis reprezentanţii Comitetului de coordonare a vaccinării.
Cel puţin 12 ţări au decis până acum să oprească temporar administrarea vaccinului AstraZeneca. Una dintre acestea este Italia, după ce au fost raportate în Sicilia decesele a doi bărbaţi care au fost recent vaccinaţi cu acest ser. Agenţia italiană pentru Medicamente (AIFA) a precizat anterior că suspendarea administrării acestui vaccin este o măsură "de precauţie", adăugând că nu a fost stabilită nicio legătură între vaccin şi "evenimentele adverse grave" survenite ulterior.
România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia şi au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca "măsură de extremă precauţie", până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunţat joi seară Comitetul de coordonare a vaccinării.
Conform CNCAV, în ceea ce priveşte lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menţionat, România a recepţionat prima tranşă de vaccin AZ de 81.600 doze în 7 februarie. Începând cu data de 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele judeţe.