Atac armat la o sală de concerte din Moscova soldat cu zeci de morţi şi răniţi

R.S.
Internaţional / 22 - 24 martie

Sursa foto: Platforma X

Sursa foto: Platforma X

Actualizare - TASS: Bilanţul victimelor a ajuns la 137 de morţi

Bilanţul victimelor atacului terorist de la sala de concerte Crocus City Hall din Moscova a ajuns la 137 de morţi, a anunţat serviciul de presă al Comitetului de Investigaţii din Rusia, potrivit TASS.

"Identificarea celor decedaţi continuă. Până în prezent, au fost găsite 137 de cadavre. Trei dintre victime sunt copii. Ancheta la faţa locului continuă. Au fost identificate şaizeci şi două de cadavre", a precizat comitetul.

Potrivit serviciului de presă, "patru seturi de echipament de luptă, peste 500 de cartuşe şi 28 de încărcătoare, precum şi două pistoale Kalaşnikov aparţinând atacatorilor au fost recuperate de la locul tragediei". "Un pistol Makarov şi un încărcător Kalaşnikov au fost confiscate de la suspecţii care au fost reţinuţi într-o maşină Renault în regiunea Briansk".

În seara zilei de 22 martie, un atac terorist a vizat sala de concerte Crocus City Hall. Potrivit celor mai recente date, bilanţul victimelor este de 137 de morţi, dar ar putea creşte. 180 de persoane au fost rănite. 

Unsprezece suspecţi implicaţi în atacul terorist au fost reţinuţi, inclusiv patru asasini care încercau să fugă în direcţia frontierei ucrainene. 

---

Actualizare - AFP: Guvernul american a respins existenţa unei implicări ucrainene

Guvernul american a respins duminică existenţa unei "implicări ucrainene" în atacul armat de la Moscova, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a evocat o legătură cu Ucraina, relatează AFP.

Nu există "nicio dovadă" că Ucraina este implicată în masacrul soldat cu cel puţin 137 de morţi şi "Statul islamic este responsabil", a subliniat vicepreşedinta americană Kamala Harris într-un interviu televizat.

Gruparea jihadistă "Stat Islamic poartă întreaga responsabilitate a acestui atentat. Nu a fost nicio implicare ucraineană", a insistat într-un comunicat şi Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului naţional al securităţii SUA.

Statul Islamic, împotriva căruia Rusia luptă în Siria şi care este activ şi în Caucazul rus, a mai comis o serie de atentate pe teritoriul rus de la finele anilor 2010, dar nu a mai revendicat o acţiune de asemenea amploare, notează AFP.

Gruparea jihadistă a afirmat vineri seara, după atentat, pe unul din conturile sale de Telegram că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi că acesta s-a înscris "în contextul (...) războiului" care are loc între organizaţie şi "ţările care luptă împotriva islamului".

Vladimir Putin a promis sâmbătă că îi va "pedepsi" pe toţi cei responsabili pentru atentat, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în timp ce se îndreptau către Ucraina, fără a menţiona revendicarea grupării jihadiste.

----

Actualizare - TASS: Oamenii stau la coadă să aducă flori la locul atentatului

  Sute de persoane aduc flori şi alte omagii la Crocus City Hall din Krasnogorsk, la periferia Moscovei, în timp ce angajaţii serviciilor de urgenţă spun că încă mai caută persoane în interiorul complexului de divertisment grav avariat, conform TASS.

Coada celor care doreau să depună flori la memorialul spontan şi să aprindă lumânări în apropierea Crocus City Hall se întindea duminică în jurul prânzului pe sute de metri, în ciuda ploii şi a vântului, relatează corespondentul TASS.

Unul dintre bărbaţii care stau la coadă a declarat pentru TASS că a fost martor ocular al tragediei. "Am fost aici în acea zi, un sentiment de implicare m-a adus aici. Nu prea vreau să intru în detalii. Toţi cei care au fost salvaţi au avut noroc. Este păcat că există oameni care nu au putut să scape", a declarat Anton.

Sunt mulţi oameni care au venit pentru a onora memoria celor care au murit în atacul terorist. "Nu am avut pe nimeni acolo. Dar vedeţi cu ochii voştri câtă lume. Eu am venit împreună cu fiul meu. Şi în momentele de durere vedem cum inimile noastre (ale tuturor locuitorilor ţării) devin unite", a declarat Olga pentru TASS.

De asemenea, au depus flori reprezentanţi ai diferitelor misiuni diplomatice la Moscova, iprecum şi personalităţi publice, oficiali şi artişti.

Lângă gardul care acum înconjoară sala de concerte, sunt munţi de flori. Oamenii vin la Crocus City Hall atât cu flori, cât şi cu lumânări.

Între timp, peste 5.000 de oameni din regiunea Moscova au donat sânge pentru victimele de la Crocus City Hall.

Autorităţile ruse au declarat că se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, cel puţin 12 victime fiind încă în stare critică. Bilanţul răniţilor a ajuns la 154, potrivit Ministerului rus al Sănătăţii.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Rusia respectă duminică o zi de doliu naţional după masacrul dintr-o sală de concerte din Moscova, cel mai sângeros atac pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, scrie AFP.

"Întreaga ţară este în doliu alături de cei care şi-au pierdut apropiaţii în această tragedie inumană", a anunţat duminică dimineaţă postul public de televiziune rus Rossia 24.

Aceasta a difuzat imagini cu un uriaş panou digital montat pe pereţii sălii de concerte care a fost atacată: o lumânare pe un fond negru şi cuvintele "Crocus City Hall. 22/03/2024. Suntem în doliu...".

Bărbaţi înarmaţi au dat buzna vineri seara în Crocus City Hall, au deschis focul asupra mulţimii cu arme automate şi, potrivit anchetatorilor, au provocat un incendiu cu un lichid inflamabil, ucigând cel puţin 133 de persoane.

Denunţând un "act terorist barbar", Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili într-un discurs televizat sâmbătă. Preşedintele rus a anunţat că "cei "patru autori" ai atacului au fost arestaţi "în timp ce se îndreptau spre Ucraina", fără a menţiona revendicarea Statului Islamic.

Anterior, Kremlinul anunţase "arestarea a 11 persoane, inclusiv patru terorişti implicaţi în atac". Aceşti patru "cetăţeni străini" au fost capturaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, potrivit autorităţilor.

Acest atac, care a avut loc în sala de concerte din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala rusă, este cel mai sângeros atac comis în Rusia în ultimii douăzeci de ani şi cel mai sângeros revendicat de Stat Islamic în Europa.

Bilanţul duminică dimineaţă se ridica la 133 de morţi şi 152 de răniţi, potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Căutările în dărâmăturile clădirii devastate de flăcări, al cărei acoperiş s-a prăbuşit parţial, continuă şi ar putea dura zile întregi, ceea ce ridică temeri cu privire la un bilanţ mai greu.

Statul Islamic, pe care Rusia îl combate în Siria şi care este activ şi în Caucazul rusesc, a comis deja atacuri în această ţară încă de la sfârşitul anilor 2010. Însă gruparea nu a revendicat niciodată un atac de o asemenea amploare.

Pe unul dintre conturile sale de Telegram, ISIS afirmase vineri seară că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi că "face parte din contextul (...) războiului care face ravagii" între grup şi "ţările care luptă împotriva islamului".

Potrivit grupului Site, specializat în cercetări antiteroriste, o înregistrare video aparent filmată de atacatori în sala de concerte de lângă Moscova a fost postată pe conturile de socializare folosite de obicei de ISIS.

Înregistrarea video de un minut şi 31 de secunde arată mai mulţi indivizi cu feţele ascunse şi voci confuze, înarmaţi cu puşti de asalt şi cuţite, în ceea ce pare a fi sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk.

Atacatorii au tras mai multe rafale de focuri de armă, mai multe cadavre inerte sunt împrăştiate şi se poate vedea un incendiu care începe în fundal.

Cu toate acestea, nici Vladimir Putin şi nici serviciile de securitate (FSB) nu au dat vina pe gruparea jihadistă.

FSB a afirmat că suspecţii aveau "contacte adecvate de partea ucraineană" şi intenţionau să fugă în această ţară, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la natura acestor legături sau dovezi ale existenţei lor.

"Ucraina nu are niciun fel de legătură cu incidentul", a insistat Mihaïlo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, respingând acuzaţiile "absurde".

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că speră ca atacul să nu devină "un pretext" pentru o "escaladare a violenţei", într-o referire clară la Ucraina.

În pofida afirmaţiei făcute de ISIS, multe întrebări rămân fără răspuns.

Potrivit presei ruse şi a deputatului Alexander Khinstein, unii dintre suspecţi sunt din Tadjikistan. Autorităţile din această ţară din Asia Centrală au declarat că "nu au primit nicio confirmare din partea autorităţilor ruse" pe această temă.

Toată ziua de sâmbătă, zeci de ruşi şocaţi s-au adunat la centrele de donare de sânge din Moscova.

"Când vezi o astfel de situaţie, nu vrei să rămâi pe margine, vrei să ajuţi", a declarat pentru AFP Vladislav, un student de 18 ani, în timp ce stătea la coadă pentru a dona sânge.

Pe numeroase panouri publicitare şi în unele staţii de autobuz din Moscova au apărut afişe cu inscripţia "Suntem în doliu 22/03/2024".

Muzeele, teatrele şi cinematografele din Moscova au anunţat că vor fi închise în weekend în urma atacului.

---

Actualizare - The Guardian: Cancelarul Trezoreriei Jeremy Hunt spune că Marea Britanie are foarte puţină încredere în declaraţiile Rusiei cu privire la atac

Cancelarul Trezoreriei Jeremy Hunt spune că Marea Britanie are "foarte puţină încredere" în declaraţiile Rusiei cu privire la atacul de la sala de concerte din Moscova, acuzând-o că a creat o "perdea de fum de propagandă" pentru a-şi apăra atacul asupra Ucrainei, însă în acelaşi timp avertizează că reapariţia organizaţiei Stat Islamic pe scena mondială ar trebui să stârnească îngrijorare, relatează The Guardian.

Cel puţin 133 de persoane au fost ucise vineri de bărbaţi înarmaţi în sala de concerte Crocus City Hall dintr-o suburbie de la periferia nordică a Moscovei, iar gruparea Stat Islamic a revendicat atacul.

Autorităţile ruse nu au dat deocamdată vina pe grup, dar Vladimir Putin a declarat că atacatorii au fost prinşi în timp ce "se deplasau spre Ucraina, unde, potrivit informaţiilor preliminare, au avut o fereastră pentru a trece graniţa".

Serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat anterior că atacatorii au fost "în contact" cu persoane din Ucraina în timp ce încercau să fugă din ţară. Kievul a negat orice implicare în acest atac.

"Cred că avem foarte puţină încredere în tot ceea ce spune guvernul rus. Ştim că ei creează o perdea de fum de propagandă pentru a apăra o invazie absolut malefică a Ucrainei", a declarat duminică ministrul britanic de finanţe la SkyNews. "Dar asta nu înseamnă că nu este o tragedie atunci când oameni nevinovaţi îşi pierd viaţa, când ai parte de atentate oribile", a adăugat oficialul britanic.

"Dar mă tem că iau ceea ce spune guvernul rus cu un vârf de sare enorm, după ceea ce am văzut din partea lor în ultimii ani", a punctat Hunt.

Pe de altă parte, el a avertizat că Marea Britanie şi alte ţări europene ar trebui să fie "absolut" îngrijorate de reapariţia Stat Islamic pe scena mondială. "Suntem foarte norocoşi în această ţară că avem agenţii de informaţii incredibil de impresionanţi care au reuşit să zădărnicească o mulţime de ameninţări teroriste în ultimii ani, dar trebuie să rămânem vigilenţi", a declarat el pentru SkyNews. "Dacă este vorba de Statul Islamic, ei nu ţin cont de absolut nimic în ceea ce fac, sunt pregătiţi să ucidă în cel mai oribil mod", a avertizat Hunt.

---

Actualizare - AFP: Parlamentarii ruşi cer reintroducerea pedepsei cu moartea

După atentatul de vineri de la Moscova, soldat cu cel puţin 133 de morţi, mai mulţi oficiali ai regimului lui Vladimir Putin au cerut ridicarea moratoriului privind pedeapsa cu moartea în cazul "teroriştilor", relatează AFP.

"Astăzi, mulţi oameni se întreabă despre pedeapsa cu moartea (...) se va lua o decizie care va răspunde aşteptărilor societăţii noastre", a comentat Vladimir Vassiliev, şeful grupului parlamentar al partidului de guvernământ Rusia Unită, referindu-se la ridicarea moratoriului care este în vigoare din 1996.

Un alt lider parlamentar, Iuri Afonin, însărcinat cu problemele de securitate, a mers şi mai departe: "Când vorbim despre terorism şi despre uciderea de oameni, trebuie să restabilim pedeapsa cu moartea în dreptul penal".

Serghei Mironov, o figură importantă a partidului pro-Kremlin Rusia Justă, a cerut, de asemenea, "instituirea pedepsei cu moartea pentru persoanele care comit acte teroriste".

Pedeapsa cu moartea nu a mai fost aplicată în Rusia de când ţara s-a angajat să o abolească în 1996, când a aderat la Consiliul Europei. Aceasta nu a fost niciodată abolită oficial, dar când moratoriul a expirat, Curtea Constituţională a decis că este imposibil să se aplice pedeapsa cu moartea.

---

Actualizare - Mass-media: Putin a vorbit la telefon cu Erdogan şi Bashar al-Assad, dar şi cu liderul din Tadjikistan

Liderul rus Vladimir Putin a avut convorbiri separate cu omologii săi turc şi sirian, Recep Tayyip Erdogan şi Bashar al-Assad, dar şi cu lideri ai unor foste republici sovietice din Asia Centrală cu populaţie musulmană, principala idee fiind, potrivit comunicatelor Kremlinului, aceea a unei cooperări mai strânse în lupta împotriva terorismului, în urma atacului de la sala de concerte din Moscova, soldat cu 133 de morţi şi care a fost revendicat de Statul Islamic, conform news.ro.

Potrivit unuia dintre comunicate, Erdogan a transmis "profundele şi sincerele sale condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor" şi "a subliniat necesitatea urgentă a unei cooperări bilaterale mai strânse în lupta împotriva ameninţării teroriste".

În conversaţia cu Putin, liderul sirian Bashar al-Assad "a urat tărie familiilor şi prietenilor victimelor", iar cei doi lideri "au convenit să intensifice contactele (...) în abordarea combaterii terorismului", potrivit Kremlinului.

Rusia este cea mai puternică putere străină care operează în Siria alături de Bashar al-Assad, în timp ce Turcia a susţinut forţele care i se opun preşedintelui sirian, însă Statul Islamic este un duşman comun.

Kremlinul a anunţat că Putin a purtat conversaţii telefonice sâmbătă şi cu liderii din Belarus, Uzbekistan şi Kazahstan în care toate părţile şi-au afirmat dorinţa de a lucra împreună pentru a lupta împotriva terorismului.

De asemenea, duminică Putin a vorbit cu liderii din Azerbaidjan şi Tadjikistan.

Potrivit presei ruse, unii dintre suspecţii de la Crocus City Hall ar fi din Tadjikistan. Autorităţile din această ţară din Asia Centrală declaraseră însă că "nu au primit nicio confirmare din partea autorităţilor ruse" pe această temă. Duminică, preşedintele Republicii Tadjikistan, Emomali Rahmon, i-a telefonat lui Vladimir Putin pentru a-şi exprima profundele condoleanţe şi sentimentele de solidaritate cu poporul rus în legătură cu moartea civililor ca urmare a atacului terorist, arată un comunicat. Potrivit Kremlinului, Vladimir Putin şi Emomali Rahmon au remarcat că serviciile speciale şi agenţiile specializate ale Rusiei şi Tadjikistanului lucrează îndeaproape pentru a contracara terorismul, iar această activitate va fi intensificată.

Redactorul-şef de la Russia Today, Margarita Simonian, una dintre figurile propagandei Kremlinului, a publicat sâmbătă o înregistrare video din timpul prinderii suspecţilor în care se vede cum unul dintre ei, un tânăr bărbos, este interogat agresiv pe marginea drumului, răspunzând într-o rusă cu accent puternic străin la o serie de întrebări. El a declarat că a zburat din Turcia la 4 martie şi că a primit instrucţiuni de la persoane necunoscute, prin intermediul Telegram, pentru a efectua atacul în schimbul unor sume de bani. Bărbatul a tremurat pe tot parcursul interogatoriului. Iniţial, el a fost arătat întins pe burtă, cu mâinile legate la spate, cu bărbia sprijinită pe cizma unei figuri în uniformă de camuflaj. Ulterior, a fost ridicat în genunchi. Un alt bărbat cu tăieturi şi vânătăi pe faţă a fost arătat în timp ce era interogat prin intermediul unui interpret, în timp ce stătea pe o bancă cu mâinile şi picioarele legate.

Denunţând un "act terorist barbar", Vladimir Putin a promis sâmbătă că îi va pedepsi pe cei responsabili, într-un discurs televizat. Liderul rus a anunţat că "cei "patru autori" ai atacului au fost arestaţi "în timp ce se îndreptau spre Ucraina" şi nu a menţionat deloc faptul că organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul.

Anterior, Kremlinul anunţase "arestarea a 11 persoane, inclusiv patru terorişti implicaţi în atac". Aceşti patru "cetăţeni străini" au fost capturaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, potrivit autorităţilor. Ei ar fi avut legături cu persoane din Ucraina care urmau să le faciliteze intrarea în această ţară.

Ucraina a negat că ar avea vreo implicare în atentatul de la sala de concert Crocus, în timp ce oficialii occidentali, ca şi cei ucraineni avertizează că Moscova s-ar putea folosi de atentat pentru a da vina pe Kiev şi pentru a escalda astfel intervenţia sa agresivă în Ucraina.

---

Actualizare - AFP: Doliu naţional în Rusia după masacrul de la Crocus City Hall

Rusia respectă duminică o zi de doliu naţional după masacrul dintr-o sală de concerte din Moscova, cel mai sângeros atac pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, scrie AFP.

"Întreaga ţară este în doliu alături de cei care şi-au pierdut apropiaţii în această tragedie inumană", a anunţat duminică dimineaţă postul public de televiziune rus Rossia 24.

Aceasta a difuzat imagini cu un uriaş panou digital montat pe pereţii sălii de concerte care a fost atacată: o lumânare pe un fond negru şi cuvintele "Crocus City Hall. 22/03/2024. Suntem în doliu...".

Bărbaţi înarmaţi au dat buzna vineri seara în Crocus City Hall, au deschis focul asupra mulţimii cu arme automate şi, potrivit anchetatorilor, au provocat un incendiu cu un lichid inflamabil, ucigând cel puţin 133 de persoane.

Denunţând un "act terorist barbar", Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili într-un discurs televizat sâmbătă. Preşedintele rus a anunţat că "cei "patru autori" ai atacului au fost arestaţi "în timp ce se îndreptau spre Ucraina", fără a menţiona revendicarea Statului Islamic.

Anterior, Kremlinul anunţase "arestarea a 11 persoane, inclusiv patru terorişti implicaţi în atac". Aceşti patru "cetăţeni străini" au fost capturaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, potrivit autorităţilor.

Acest atac, care a avut loc în sala de concerte din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala rusă, este cel mai sângeros atac comis în Rusia în ultimii douăzeci de ani şi cel mai sângeros revendicat de Stat Islamic în Europa.

Bilanţul duminică dimineaţă se ridica la 133 de morţi şi 152 de răniţi, potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Căutările în dărâmăturile clădirii devastate de flăcări, al cărei acoperiş s-a prăbuşit parţial, continuă şi ar putea dura zile întregi, ceea ce ridică temeri cu privire la un bilanţ mai greu.

Statul Islamic, pe care Rusia îl combate în Siria şi care este activ şi în Caucazul rusesc, a comis deja atacuri în această ţară încă de la sfârşitul anilor 2010. Însă gruparea nu a revendicat niciodată un atac de o asemenea amploare.

Pe unul dintre conturile sale de Telegram, ISIS afirmase vineri seară că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi că "face parte din contextul (...) războiului care face ravagii" între grup şi "ţările care luptă împotriva islamului".

Potrivit grupului Site, specializat în cercetări antiteroriste, o înregistrare video aparent filmată de atacatori în sala de concerte de lângă Moscova a fost postată pe conturile de socializare folosite de obicei de ISIS.

Înregistrarea video de un minut şi 31 de secunde arată mai mulţi indivizi cu feţele ascunse şi voci confuze, înarmaţi cu puşti de asalt şi cuţite, în ceea ce pare a fi sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk.

Atacatorii au tras mai multe rafale de focuri de armă, mai multe cadavre inerte sunt împrăştiate şi se poate vedea un incendiu care începe în fundal.

Cu toate acestea, nici Vladimir Putin şi nici serviciile de securitate (FSB) nu au dat vina pe gruparea jihadistă.

FSB a afirmat că suspecţii aveau "contacte adecvate de partea ucraineană" şi intenţionau să fugă în această ţară, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la natura acestor legături sau dovezi ale existenţei lor.

"Ucraina nu are niciun fel de legătură cu incidentul", a insistat Mihaïlo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, respingând acuzaţiile "absurde".

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că speră ca atacul să nu devină "un pretext" pentru o "escaladare a violenţei", într-o referire clară la Ucraina.

În pofida afirmaţiei făcute de ISIS, multe întrebări rămân fără răspuns.

Potrivit presei ruse şi a deputatului Alexander Khinstein, unii dintre suspecţi sunt din Tadjikistan. Autorităţile din această ţară din Asia Centrală au declarat că "nu au primit nicio confirmare din partea autorităţilor ruse" pe această temă.

Toată ziua de sâmbătă, zeci de ruşi şocaţi s-au adunat la centrele de donare de sânge din Moscova.

"Când vezi o astfel de situaţie, nu vrei să rămâi pe margine, vrei să ajuţi", a declarat pentru AFP Vladislav, un student de 18 ani, în timp ce stătea la coadă pentru a dona sânge.

Pe numeroase panouri publicitare şi în unele staţii de autobuz din Moscova au apărut afişe cu inscripţia "Suntem în doliu 22/03/2024".

Muzeele, teatrele şi cinematografele din Moscova au anunţat că vor fi închise în weekend în urma atacului.

Actualizare - Reacţie rusească

Rusia a lansat atacuri aeriene asupra unor oraşe ucrainene, inclusiv

Kiev şi regiunea occidentală Lvov, publică astăzi "Il Mattino", relatând

în continuare:

Forţele armate ucrainene au raportat că au lovit două mari nave amfibii

ruseşti în Sevastopol, Crimeea, precum şi centre de comunicaţii şi unele

situri infrastructurale ale Flotei Mării Negre a Federaţiei Ruse.

De asemenea, au existat explozii în Kiev, iar forţele de apărare aeriană

ucrainene au reuşit să distrugă mai multe rachete lansate de Rusia.

Rusia a fost învinovăţită pentru aceste atacuri, iar Polonia şi aliaţii

săi au activat aeronave pentru a asigura siguranţa spaţiului aerian în

apropierea graniţei cu Ucraina.

---

Actualizare - AFP: Zelenski îl acuză pe Putin că vrea să dea vina asupra Ucrainei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl acuză pe Vladimir Putin că vrea "să dea vina pe altcineva", şi anume pe Ucraina, pentru atacul de vineri de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, după ce oficialii ruşi au sugerat că ar fi putut exista o legătură ucraineană a teroriştilor, conform AFP.

În timp ce oficialii ruşi au sugerat că atacul ar fi fost pus la cale de Ucraina, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Vladimir Putin că vrea să "arunce vina" asupra Ucrainei.

În prima sa declaraţie de la atacul armat de vineri de la Moscova, soldat cu peste 130 de morţi, preşedintele ucrainean a vorbit sâmbătă despre asta în mesajul video transmis ca în fiecare seară către naţiune.

"Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident, Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă pur şi simplu să transfere vina asupra altcuiva", a declarat Zelenski înainte de a trece la un discurs tăios şi acuzator: "Ei au întotdeauna aceleaşi metode. S-a mai făcut şi înainte. Au fost case bombardate, împuşcături şi explozii. Şi întotdeauna dau vina pe alţii. Ei vin în Ucraina, ne ard oraşele şi încearcă să dea vina pe Ucraina. Torturează şi violează oameni - şi dau vina tot pe ei. Au adus sute de mii de terorişti de-ai lor aici, pe pământ ucrainean, pentru a lupta împotriva noastră, şi nu le pasă ce se întâmplă în interiorul ţării lor. Ieri, toate acestea s-au întâmplat, iar acest nimeni absolut, Putin, în loc să se ocupe de cetăţenii săi ruşi, să li se adreseze, a tăcut timp de o zi - s-a gândit cum să aducă acest lucru în Ucraina. Totul este absolut previzibil. Sutele de mii de ruşi care sunt ucişi acum pe teritoriul ucrainean ar fi cu siguranţă suficienţi pentru a opri orice terorişti. Iar dacă ruşii sunt dispuşi să moară în tăcere în "crocodili" şi să nu pună nicio întrebare serviciilor lor speciale, Putin va încerca să întoarcă şi mai mult o astfel de situaţie în avantajul său personal", a avertizat liderul ucrainean.

Vladimir Putin a promis sâmbătă să-i "pedepsească" pe cei responsabili de atacul care a ucis cel puţin 133 de persoane la periferia Moscovei în ziua precedentă, afirmând că atacatorii au fost arestaţi în drum spre Ucraina, dar fără a face vreo menţiune cu privire la revendicarea făcută de către gruparea jihadistă Stat Islamic.

Liderul rus a declarat că "toţi cei patru autori" ai atacului au fost arestaţi, în timp ce "se îndreptau spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare ale anchetatorilor, le fusese pregătită o "fereastră" pentru a trece graniţa.

În primul său discurs televizat de la tragedie, Vladimir Putin a repetat versiunea evenimentelor prezentată anterior de serviciile sale de securitate (FSB) şi, la fel ca acestea, nu a făcut nicio referire la implicarea Stat Islamic, cu toate că gruparea jihadistă a revendicat atacul, afirmând că luptătorii săi au "atacat o mare adunare" în apropiere de Moscova.

La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că speră ca atacul să nu devină "un pretext" pentru o "escaladare a violenţei", într-o referire clară la Ucraina.

----

Actualizare - CNN: ISIS publică o filmare explicită despre care susţine că înfăţişează atacul de la sala de concerte

Agenţia de ştiri afiliată ISIS Amaq a publicat o filmare explicită care pretinde că înfăţişează atacul de la vineri de la o sală de concerte din suburbiile Moscovei, înregistrată de unul dintre atacatori, sugerând că autorii au avut o legătură directă cu ISIS pentru a putea transmite videoclipul, scrie CNN.

CNN afirmă că a geolocalizat filmarea la sala de concerte şi notează că metadatele de identificare ale acesteia au fost şterse.

Videoclipul, care are o durată de aproximativ 90 de secunde, înfăţişează patru atacatori cu feţele blurate şi vocile distorsionate, în ceea ce pare a fi complexul Crocus City Hall.

Filmarea îl arată pe unul dintre atacatori în timp ce îi face semn unui alt bărbat înarmat, care apoi trece pe lângă o uşă unde se ascundeau oameni şi deschide focul asupra lor.

Trupuri şi sânge pot fi văzute pe podea, în timp ce focuri de armă răsună la distanţă.

Videoclipul îl mai arată pe unul dintre atacatori în timp ce îi taie gâtul unui bărbat întins pe spate.

Filmarea se termină cu cei patru atacatori care pleacă în clădire, în timp ce la distanţă se vede fum.

Vineri, ISIS a revendicat atacul, potrivit unei scurte declaraţii publicate de Amaq.

Sâmbătă, preşedintele rus Vladimir Putin a sugerat că Ucraina s-ar afla în spatele atacului, afirmând că criminalii au "încercat să se ascundă şi se deplasau spre Ucraina, unde, potrivit datelor preliminare, era pregătită o fereastră de partea ucraineană pentru ca ei să treacă frontiera".

Ucraina a negat vehement orice legătură cu atacul de vineri.

---

Actualizare - Reuters: Stat Islamic face publică fotografia presupuşilor atacatori

Gruparea Stat Islamic a difuzat sâmbătă o fotografie a ceea ce a declarat că sunt cei patru atacatori care se află în spatele atacului armat în care au murit, vineri, cel puţin 133 de persoane într-o sală de concerte din apropierea Moscovei, relatează Reuters.

"Atacul are loc în contextul unui război furibund între Statul Islamic şi ţările care luptă împotriva islamului", declară, pe Telegram, agenţia de ştiri Amaq a grupului militant.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, dar există indicii că Rusia urmăreşte de fapt să facă o legătură cu Ucraina, în ciuda negărilor categorice din partea oficialilor ucraineni că Kievul nu are nicio legătură cu acest atac.

Autorităţile ruse au declarat sâmbătă că au arestat 11 persoane, inclusiv patru suspecţi în legătură cu atacul.

EXPERŢII CRED CĂ E MÂNA STATULUI ISLAMIC

Revendicarea de către Statul Islamic a responsabilităţii pentru masacrul de la concert pare a fi plauzibilă şi se potriveşte cu un model de atacuri anterioare ale militanţilor islamişti, au declarat sâmbătă analişti de securitate.

Unul dintre cei mai importanţi experţi a declarat, totuşi, că este neobişnuit şi surprinzător faptul că atacatorii au gândit şi executat un plan de evadare în loc să îşi continue ravagiile până la momentul în care ei înşişi să fie împuşcaţi.

Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de SI sau ISIS, a emis comunicate în care revendică responsabilitatea pentru atacul de vineri seara.

Rusia nu a spus cine crede că se află în spatele atacului în masă, dar a declarat - fără a furniza dovezi - că autorii au avut contacte în Ucraina. Moscova a declarat că atacatorii au fugit cu o maşină şi au fost capturaţi câteva ore mai târziu în apropierea graniţei cu Ucraina.

Kievul a negat categoric orice implicare.

UN ELEMENT ATIPIC

Adam Dolnik, un expert ceh în securitate care a studiat atacurile islamiste din trecut din India, Kenya, Rusia şi din alte părţi, a declarat că revendicarea Statului Islamic pare credibilă, deşi "acest lucru nu îi va împiedica pe ruşi să profite de acest lucru pentru agenda lor de politică externă faţă de Ucraina şi Occident". Dolnik a declarat într-un interviu telefonic că atacurile comise de atacatori înarmaţi au avut un modus operandi tipic în ultimii ani pentru SI şi al-Qaida.

El a precizat că Statul Islamic are un palmares de atacuri anterioare împotriva Rusiei, inclusiv atentatul cu bombă asupra unui zbor din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh către Sankt Petersburg, în 2015, şi un atac din 2022 asupra ambasadei ruse din Kabul. La începutul acestei luni, FSB a declarat că a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova comis de ISIS-K, o filială a grupului.

"Dacă punem cap la cap toate aceste lucruri, atunci cred că este complet imaginabil că acesta ar fi un atac al Stat Islamic", a spus el.

Singurul element neobişnuit a fost faptul că autorii au reuşit să fugă, a spus Dolnik - spre deosebire de atacurile tipice ale militanţilor islamişti, în care autorii intră pregătiţi să moară, aşteptându-se să fie împuşcaţi la final de forţele de securitate.

Executarea atacului şi fuga autorilor a arătat un grad ridicat de planificare şi coordonare, a spus Dolnik. "Dacă au fost suficient de coordonaţi pentru a reuşi să fugă cu toţii împreună, deodată, asta pentru mine spune povestea unui atac foarte bine planificat şi a unei coordonări puternice între atacatorii individuali", a relevat expertul.

FIXAŢIE PE RUSIA

Yassin Musharbash, jurnalist german şi specialist în securitate, a declarat că limbajul, conţinutul şi canalele de comunicare care au fost folosite pentru revendicarea responsabilităţii arată că este vorba cu siguranţă de Statul Islamic. Într-o postare pe X, el a spus că acest lucru nu înseamnă că este adevărat din punct de vedere faptic că grupul a comis atacul, dar că acest lucru este plauzibil.

În trecut, se ştie că grupurile militante aveau obiceiul de a revendica atacuri comise de alţii, dacă acestea se potrivesc cu ţintele lor preferate şi cu obiectivele lor de propagandă.

Stat Islamic are o motivaţie puternică pentru a lovi Rusia, care a intervenit împotriva sa în războiul civil din Siria în 2015 când ruşii au fost de partea preşedintelui Bashar al-Assad.

"ISIS-K a făcut o fixaţie asupra Rusiei în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin în propaganda sa", a declarat Colin Clarke de la Soufan Center, un grup de cercetare cu sediul la New York.

Michael Kugelman, de la Wilson Center, cu sediul la Washington, a declarat că ISIS-K "vede Rusia ca fiind complice la activităţi care îi oprimă în mod regulat pe musulmani".

Peter Neumann, un alt specialist german în securitate, a declarat că revendicarea responsabilităţii, modul de operare, presupusa implicare a unor bărbaţi înarmaţi musulmani din fosta Asie Centrală sovietică şi faptul că Statele Unite au avertizat cu privire la un atac "extremist" iminent în Rusia, toate acestea atată spre Stat Islamic. "Concluzie: Nu a fost Putin, nu a fost Ucraina. A fost ISIS!", a postat el pe X.

CINE ESTE ISIS-K

Statul Islamic Khorasan (ISIS-K), numit după un termen vechi pentru regiunea care includea părţi din Iran, Turkmenistan şi Afganistan, a apărut în estul Afganistanului la sfârşitul anului 2014 şi şi-a făcut rapid o reputaţie de brutalitate extremă.

Una dintre cele mai active filiale regionale ale grupării militante Stat Islamic, ISIS-K şi-a văzut numărul de membri în scădere după un vârf de activitate în jurul anului 2018. Talibanii şi forţele americane i-au provocat pierderi grele.

Dar Statele Unite consideră grupul ca fiind o ameninţare continuă. Generalul Michael Kurilla, şeful Comandamentului Central al SUA, a declarat în luna martie a anului trecut, în Congres, că ISIS-K şi-a dezvoltat rapid capacitatea de a desfăşura "operaţiuni externe" în Europa şi Asia. El a prezis că ISIS-K va fi capabil să atace interesele americane şi occidentale în afara Afganistanului "în doar şase luni şi fără niciun avertisment sau aproape niciun avertisment".

Totuşi, atacurile în interiorul SUA sunt mai puţin probabile, a spus el.

Statele Unite au declarat că abilitatea lor de a culege informaţii despre grupările extremiste din Afganistan, cum ar fi ISIS-K, a fost redusă de la retragerea trupelor americane din ţară, în 2021. Armata americană poate vedea "contururile generale" ale unui atac iminent, dar nu are detaliile specifice pe care le avea anterior.

CE ATACURI A COMIS GRUPUL?

ISIS-K are un istoric de atacuri, inclusiv împotriva moscheilor, în interiorul şi în afara Afganistanului.

La începutul acestui an, SUA au interceptat comunicări care confirmă că grupul a comis două atentate simultane în Iran, în urma cărora au murit aproape 100 de persoane.

În septembrie 2022, militanţii ISIS-K au revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaş mortal cu bombă la ambasada Rusiei din Kabul.

Grupara a fost, de asemenea, responsabilă pentru un atac asupra aeroportului internaţional din Kabul în 2021, care a ucis 13 soldaţi americani şi zeci de civili în timpul evacuării haotice a SUA din ţară.

Potrivit unui raport al ONU din ianuarie, eforturile talibanilor de a învinge gruparea au dus la o scădere a numărului de atacuri pe teritoriul Afganistanului. Cu toate acestea, atentatele cu bombă nu au încetat.

Joi, Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru un atentat sinucigaş cu bombă în faţa unei bănci din oraşul afgan Kandahar, care a ucis cel puţin trei persoane şi a rănit 12, a anunţat poliţia locală.

Deşi atacul comis vineri de ISIS-K în Rusia a fost o escaladare dramatică, experţii spun că grupul s-a opus preşedintelui rus Vladimir Putin în ultimii ani. Grupul numără printre membri şi o serie de militanţi din Asia Centrală care au propriile nemulţumiri faţă de Moscova.

---

Actualizare - Reuters: Antony Blinken a condamnat atacul de la moscova drept un act "odios" şi "terorismul sub toate formele sale"

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a condamnat sâmbătă un act "odios" şi "terorismul sub toate formele sale", la o zi după atacul de periferia Moscovei care s-a soldat cu cel puţin 143 de morţi, potrivit unui ultim bilanţ, relatează Reuters.

"Transmitem cele mai profunde condoleanţe familiilor şi celor dragi ai celor ucişi şi tuturor celor afectaţi de această crimă odioasă. Condamnăm terorismul sub toate formele sale şi ne exprimăm solidaritatea cu poporul rus care deplânge pierderile umane în urma acestui eveniment atroce", a declarat Blinken, potrivit unui comunicat difuzat sâmbătă de Departamentul de Stat.

Peste 143 de persoane au fost ucise şi 115 rănite vineri seara într-un atac armat urmat de un incendiu uriaş la o sală de concerte de la periferia Moscovei, atacul fiind revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

Bărbaţi neidentificaţi purtând haine de camuflaj au luat cu asalt vineri sala de concerte Crocus City Hall cu puţin timp înainte de începerea unui concert în suburbia Krasnogorsk a Moscovei şi au deschis focul asupra mulţimii.

---

Actualizare - Presă: Reacţia publică a lui Vladimir Putin în legătură cu atacul terorist de lângă Moscova

Atacul asupra sălii de concert de lângă Moscova, revendicat de ISIS, a fost un "act terorist barbar", iar toţi care l-au ordonat vor fi pedepsiţi, a declarat, Vladimir Putin, în prima reacţie publică după atacul armat soldat cu peste 100 de morţi, conform surselor media.

"Organizatorii atacului terorist pregăteau o execuţie demonstrativă şi un sângeros act de intimidare. Federaţia Rusă îi va identifica şi pedepsi pe toţi cei care au pregătit atacul terorist. Numai răzbunarea îi aşteaptă pe terorişti. Nu au viitor", a declarat Putin, într-un discus adresat naţiunii.

Totodată, Putin a spus că toţi atacatorii au fost găsiţi şi sunt acum reţinuţi. El a mai acuzat că aceştia au avut legături cu Ucraina. "Toţi cei patru autori direcţi ai atacului terorist, toţi cei care au împuşcat şi au ucis oameni, au fost găsiţi şi reţinuţi. Aceştia au încercat să se ascundă şi s-au deplasat spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, le-a fost pregătit un coridor pe partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat. În total, 11 persoane au fost reţinute", a spus Putin.

Peste 100 de oameni au murit după ce mai mulţi bărbaţi îmbrăcaţi în haine de camuflaj au deschis focul, vineri noapte, la sala Crocus din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova, înaintea unui concert al trupei rock Piknik. Ulterior, atacul a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic.

---

Actualizare : Premierul polonez speră că atacul de la Moscova nu va fi "un pretext" pentru "escaladarea violenţei"

Premierul polonez Donald Tusk a condamnat sâmbătă cu fermitate "atacul brutal" comis vineri seara la periferia Moscovei, soldat cu cel puţin 133 de morţi, exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că acesta să nu devină "un pretext" pentru o "escaladare a violenţei", relatează AFP.

"Polonia condamnă cu fermitate atacul brutal (...). Suntem cu toţii în doliu pentru familiile victimelor. Sperăm că această teribilă tragedie să nu servească nimănui drept pretext pentru o escaladare a violenţei şi agresiunii", a scris şeful guvernului polonez pe reţeaua de socializare X.

Organizaţia jihadistă Statul Islamic a revendicat atacul de la Moscova, dar sunt indicii că Rusia urmăreşte o legătură cu Ucraina, în pofida negărilor oficialilor ucraineni potrivit cărora Kievul ar avea vreo legătură cu atacul, notează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că "toţi cei patru autori" ai atacului comis vineri seara la periferia Moscovei au fost arestaţi în timp ce "se îndreptau spre Ucraina", notează AFP.

"Se îndreptau spre Ucraina unde, conform datelor preliminare (ale anchetatorilor), le fusese pregătită o 'fereastră' pentru a trece graniţa", a afirmat Putin, dând asigurări că "cei care se află în spatele acestor terorişti vor fi pedepsiţi" şi că "nu vor avea un destin de invidiat".

---

Actualizare - Reuters: Cei patru bărbaţi înarmaţi reţinuţi nu sunt cetăţeni ruşi

Cei patru bărbaţi reţinuţi fiind suspectaţi că au comis atacul sângeros de la o sală de concerte din apropierea Moscovei sunt toţi cetăţeni străini, a anunţat sâmbătă Ministerul rus de Interne, potrivit Reuters.

Rusia a anunţat sâmbătă că i-a arestat pe cei patru bărbaţi înarmaţi suspectaţi de comiterea masacrului. Preşedintele Vladimir Putin a promis că îi va depista şi pedepsi pe cei care s-au aflat în spatele atacului.

Pe de altă parte, potrivit TASS, un bărbat reţinut sub suspiciunea de implicare în atac a declarat că i s-a promis o recompensă de 500.000 de ruble (5.400 de dolari), potrivit unei înregistrări video postate pe canalul Telegram al redactorului-şef al RT, Margarita Simonyan.

"Am împuşcat oameni la Crocus pentru bani; [mi s-a promis] aproximativ 500.000", a spus el.

Bărbatul a adăugat că jumătate din bani au fost transferaţi pe cardul său şi i s-a promis că va primi cealaltă jumătate mai târziu. El a pierdut cardul în timp ce încerca să scape de poliţişti.

---

Actualizare - Mass-media: Gruparea jihadistă Stat Islamic a declarat că patru dintre luptătorii săi au comis atacul

Gruparea jihadistă Stat Islamic (SI) a declarat sâmbătă că patru dintre luptătorii săi au comis atacul lansat vineri seara asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, atac soldat, potrivit unui nou bilanţ, cu cel puţin 130 de morţi, relatează AFP.

"Atacul a fost comis de patru luptători ai SI înarmaţi cu mitraliere, un pistol, cuţite şi bombe incendiare", a susţinut SI pe unul dintre conturile sale Telegram, adăugând că atacul a survenit "în contextul (...) războiului furibând" dintre grupare şi "ţările care luptă împotriva Islamului".

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat asigurări că "toţi cei patru autori" ai atacului comis vineri seara la periferia Moscovei au fost arestaţi în timp ce "se îndreptau spre Ucraina", notează AFP.

---

Actualizare - AFP: Bilanţul victimelor urcă la 115 morţi

Cel puţin 133 de persoane şi-au pierdut viaţa în atacul comis vineri seara asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, atac revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a anunţat sâmbătă comisia de investigaţie care a prezentat un nou bilanţ al victimelor, relatează AFP.

"Numărul persoanelor ucise în atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall a crescut la 133. Operaţiunile de căutare continuă", a indicat comisia pe Telegram.

Bărbaţi neidentificaţi purtând haine de camuflaj au luat cu asalt vineri sala de concerte Crocus City Hall cu puţin timp înainte de începerea unui concert în suburbia Krasnogorsk a Moscovei şi au deschis focul asupra mulţimii.

---

Actualizare - MAE: România condamnă ferm orice formă de terorism

Ministerul Afacerilor Externe a transmis sâmbătă condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova, soldat cu moartea a peste 100 de persoane, conform unei postări MAE pe reţeaua X.

''România condamnă ferm orice formă de terorism şi toate atacurile împotriva civililor'', a arătat MAE, într-o postare pe reţeaua X (fostă Twitter).

De asemenea, reprezentanţii Ministerului de Externe au transmis un mesaj de condoleanţe familiilor celor care şi-au pierdut viaţa în atacul terorist de la Moscova.

Bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în camuflaj au deschis focul vineri cu arme automate asupra participanţilor la un concert la periferia Moscovei, atacul fiind soldat cu cel puţin 115 morţi. Atacul a fost revendicat de militanţii grupării jihadiste Statul Islamic. Kremlinul a anunţat că Rusia a reţinut 11 persoane, inclusiv pe cei patru presupuşi atacatori înarmaţi, în legătură cu asaltul de la sala de concerte Crocus City Hall.

---

Actualizare - AFP: Erdogan condamnă atacul din Rusia şi spune că este "inacceptabil"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat sâmbătă atacul "inacceptabil" în care au murit peste 115 persoane în Rusia, relatează AFP.

"Condamnăm cu fermitate acest atac terorist atroce împotriva unor civili nevinovaţi", a declarat Erdogan la un miting la Ankara.

"Terorismul este inacceptabil, indiferent de unde vine sau cine îl comite", a adăugat el.

Numărul victimelor în urma atacului de vineri seară de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, a crescut la 115 morţi, iar printre ei se numără şi trei copii, a anunţat sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia.

Kremlinul a anunţat că Rusia a reţinut 11 persoane, inclusiv pe cei patru presupuşi atacatori înarmaţi, în legătură cu asaltul de la sala de concerte Crocus City Hall.

Cei patru presupuşi autori ai atacului au fost arestaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, a precizat Comitetul de Anchetă.

FSB a afirmat că suspecţii aveau "contacte corespunzătoare de partea ucraineană" şi intenţionau să fugă în Ucraina.

Autorităţile ruse nu au oferit nicio dovadă a acestor presupuse legături, a căror natură nu a fost specificată.

Ucraina a respins ferm orice legătură cu atacul.

Bărbaţi neidentificaţi purtând haine de camuflaj au luat cu asalt vineri sala de concerte Crocus City Hall cu puţin timp înainte de începerea unui concert în suburbia Krasnogorsk a Moscovei şi au deschis focul asupra mulţimii.

---

Actualizare - Mass-media: Ursula von der Leyen "condamnă cu fermitate atacul terorist împotriva civililor"

NATO şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au condamnat atacul de la Moscova, soldat cu 115 morţi şi revendicat de Statul Islamic, conform news.ro.

"Condamnăm fără echivoc atacurile care au vizat spectatorii de la concertele din Moscova. Nimic nu poate justifica astfel de crime abominabile. Transmitem cele mai profunde condoleanţe victimelor şi familiilor acestora", a precizat purtătoarea de cuvânt a alianţei, Farah Dakhlallah.

Şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat celor care au condamnat atacul din Rusia.

"Condamn cu fermitate atacul terorist împotriva civililor din Crocus City Hall din Moscova, revendicat de Statul Islamic. Gândurile mele se îndreaptă către victime şi familiile lor în aceste momente tragice", a scris ea în social media.

---

Actualizare - Al-Jazeera: ISIS-K a ales Rusia ca ţintă din cauza opoziţiei Rusiei faţă de ISIS

ISIS-K a ales Rusia ca ţintă din cauza opoziţiei Rusiei faţă de ISIS şi acţiunilor sale în regiunea Siriei şi a Afganistanului, consideră analiştii de securitate invocaţi într-un articol explicativ publicat de Al-Jazeera.

Ei spun că atacul de la Moscova reprezintă o încercare a ISIS-K de să-şi demonstreze puterea şi influenţa globală, precum şi să răzbune acţiunile Rusiei împotriva grupului.

Grupul ISIS-K din Afganistan, denumit şi ISIS-Khorasan, care a revendicat responsabilitatea pentru atac este cunoscut pentru brutalitatea sa, fiind responsabil pentru mai multe atacuri majore în Afganistan şi în alte părţi, conform articolului care afirma ca oficialii SUA au confirmat autenticitatea revendicării.

Un atac brutal la Crocus City Hall din Moscova a dus la moartea a peste 115 persoane şi rănirea altor aproximativ 120. Atacatorii, îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj, au deschis focul şi au aruncat dispozitive explozive în interiorul sălii de concert, care a fost cuprinsă de flăcări, acoperişul prăbuşindu-se după atacul mortal.

---

Actualizare - Presă: Orice încercare de a lega Ucraina de atacul terorist este absolut nesustenabilă susţine Mihailo Podoliak

Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a negat din nou că Kievul ar avea vreo legătură cu atacul terorist de la Crocus City Hall, afirmând că "orice încercare de a lega Ucraina de atacul terorist este absolut nesustenabilă", conform news.ro.

"Aşteptam versiunea oficialilor ruşi despre "urma ucraineană" în atacul terorist din Crocus CityHall. Primitivismul şi predictibilitatea sunt caracteristicile ideale ale serviciilor de securitate ruseşti. Încă o dată, FSB confirmă acest lucru... Dar este totuşi necesar să subliniem încă o dată faptele.

1. În regiunea centrală, un grup de bărbaţi înarmaţi trece într-un loc de mare concentrare de oameni. Fără nicio inspecţie...

2. Timp de mai bine de o oră şi jumătate, acest grup a împuşcat activ oameni. Nu există nicio intervenţie a forţelor de ordine. În paralel - aceştia subminează clădirea...

3. Un grup de terorişti în componenţă completă părăseşte calm clădirea şi cu aceleaşi maşini care au ajuns la Crocus pleacă în direcţia... liniei de front. Încă o dată - o face pe maşinile deja recunoscute...

4. Datele preliminare şi declaraţiile martorilor oferă portrete ale atacatorilor şi îi leagă destul de clar de radicalii islamici...

5. Bărbaţii căutaţi se îndreaptă spre punctele de trecere a frontierei blocate, unde există lupte active şi unde fiecare metru este saturat de forţele de securitate ruseşti pentru a face o trecere manifestă, demonstrativă...

Concluzia este evidentă: orice încercare de a lega Ucraina de atacul terorist este absolut nesustenabilă. Ucraina nu are nici cea mai mică legătură cu acest incident. Ucraina are un război în toată regula cu Rusia şi va rezolva problema agresiunii Rusiei (agresiune, apropo, cu o componentă teroristă deliberată) pe câmpul de luptă. Versiunile serviciilor speciale ruseşti cu privire la Ucraina sunt absolut nesustenabile şi absurde...", a scris Podoliak pe X.

Serviciul de securitate rus (FSB) a declarat că "toţi cei patru terorişti" au fost arestaţi în timp ce se îndreptau spre graniţa ucraineană şi că aceştia aveau contacte în Ucraina. Acesta a precizat că aceştia au fost transferaţi la Moscova, relatează Reuters. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat că aceştia voiau să se ascundă în Ucraina.

Atacul de la concertul de la Crocus City Hall s-a soldat cu 143 de morţi.

---

Actualizare - BBC: Putin declară că cei responsabili vor fi pedepsiţi

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a adresat, sâmbătă, naţiunii, şi a anunţat că toţi cei vinovaţi vor fi pedepsiţi. De asemenea, el a declarat ziua de 24 martie zi de doliu national, conform BBC.

Potrivit BBC, Vladimir Putin a declarat că atacatorii au încercat să fugă spre Ucraina, iar securitatea a fost întărită ca răspuns.

Potrivit lui Putin, toţi atacatorii au fost găsiţi şi sunt acum reţinuţi.

El a anunţat o zi de doliu pentru 24 martie.

"Toţi cei responsabili vor fi pedepsiţi", adaugă preşedintele.

Declaraţia preşedintelui vine în contextul în care bilanţul victimelor atacului continuă să crească. Ultimele cifre arată că cel puţin 143 de persoane au murit.

---

Actualizare - AFP: Kievul respinge acuzaţiile Rusiei cu privire la existenţa unei legături între atacatorii de la Moscova şi Ucraina

Kievul a negat din nou sâmbătă orice legătură cu atacul mortal de vineri din apropiere de Moscova, soldat cu cel puţin 115 morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), după ce serviciile speciale ruse au susţinut că atacatorii aveau contacte în Ucraina şi încercau să fugă acolo când au fost arestaţi, relatează AFP.

"Ne-am aşteptat ca versiunea oficialilor ruşi să fie 'pista ucraineană'", a scris consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak pe reţeaua de socializare X.

"Declaraţiile serviciilor speciale ruse cu privire la Ucraina sunt absolut de neconceput şi absurde. Ucraina nu are nicio legătură cu incidentul", a precizat el.

Numărul victimelor în urma atacului de vineri seară de la periferia Moscovei a crescut la 115 morţi, iar printre ei se numără şi trei copii, a anunţat sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia.

Numărul răniţilor este de cel puţin 100, iar autorităţile au făcut apel la populaţie să doneze sânge şi au deschis în acest sens mai multe centre de colectare, potrivit DPA.

Kremlinul a anunţat că Rusia a reţinut 11 persoane, inclusiv pe cei patru presupuşi atacatori înarmaţi, în legătură cu asaltul de la sala de concerte Crocus City Hall.

Cei patru presupuşi autori ai atacului au fost arestaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, a precizat Comitetul de Anchetă.

FSB a afirmat că suspecţii aveau "contacte corespunzătoare de partea ucraineană" şi intenţionau să fugă în Ucraina.

Autorităţile ruse nu au oferit nicio dovadă a acestor presupuse legături, a căror natură nu a fost specificată.

Bărbaţi neidentificaţi purtând haine de camuflaj au luat cu asalt sala de concerte Crocus City Hall cu puţin timp înainte de începerea unui concert în suburbia Krasnogorsk a Moscovei şi au deschis focul asupra mulţimii, a declarat Procuratura Generală a Rusiei.

---

Actualizare - Al Jazeera: Primarul Moscovei oferă compensare financiară membrilor de familie ai victimelor atacului de la Moscova

Primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a semnat o decizie pentru compensarea financiară a membrilor de familie ai victimelor atacului de la Moscova, informează ziarul rus Kommersant, conform Al Jazeera.

Decizia menţionează că rudele celor decedaţi vor primi o compensaţie în valoare de 3 milioane de ruble (32.500 de dolari) conform ordinului citat de ziar.

De asemenea, se menţionează că supravieţuitorii răniţi vor primi compensaţii cuprinse între 500.000 de ruble (5.400 de dolari) şi 1 milion de ruble (10.800 de dolari).

---

Actualizare - Reuters: Bilanţul victimelor urcă la 115 morţi

Numărul victimelor în urma atacului de vineri seară de la periferia Moscova, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), a crescut la 115 morţi, a anunţat sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, potrivit Reuters.

Într-un comunicat, anchetatorii au precizat că au găsit "mai multe cadavre în timp ce curăţau dărâmăturile", ceea ce ridică bilanţul victimelor la "115 morţi".

"Operaţiunile de căutare continuă", au adăugat ei.

Potrivit guvernatorului regiunii, operaţiunile de căutare a victimelor sub dărâmături vor dura câteva zile.

"Echipele de salvare lucrează 24 de ore din 24 la faţa locului (...) Alte douăzeci de cadavre au fost găsite sub dărâmături. Munca va continua cel puţin alte câteva zile", a scris guvernatorul Andrei Vorobiov pe Telegram, la scurt timp după ce a fost anunţat noul bilanţ de 115 morţi.

Anterior sâmbătă, Kremlinul a anunţat că Rusia a reţinut 11 persoane, inclusiv pe cei patru presupuşi atacatori înarmaţi, în legătură cu asaltul de la sala de concerte Crocus City Hall.

Cei patru presupuşi autori ai atacului au fost arestaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, a precizat Comitetul de Anchetă.

FSB a afirmat că suspecţii aveau "contacte corespunzătoare de partea ucraineană" şi intenţionau să fugă în această ţară.

Autorităţile nu au oferit nicio dovadă a acestor presupuse legături, a căror natură nu a fost specificată, în timp ce Ucraina a negat încă de vineri orice implicare.

Statul Islamic a revendicat atacul, fără a oferi alte detalii despre autorii acestuia, dar ramura sa afgană, gruparea Statul Islamic din Khorasan, este principalul suspect, în opinia unor experţi în terorism global.

Gruparea le face viaţa dificilă talibanilor şi numără printre membrii săi mulţi dezertori din mişcarea aflată la putere la Kabul. Ea şi-a demonstrat în mod repetat dorinţa şi capacitatea de a lovi în afara teritoriului afgan.

Autorităţile ruse nu au comentat revendicarea făcută de Statul Islamic, iar preşedintele Vladimir Putin nu a apărut în public de la atac, cel mai mortal din Rusia de la mijlocul anilor 2000.

---

Actualizare - AFP: Germania şi Marea Britanie condamnă "atacul terorist" de la Moscova

Germania şi Marea Britanie au condamnat sâmbătă "atacul terorist" de vineri de la Moscova, care a făcut peste 90 de morţi şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), relatează AFP.

Într-o postare pe reţeaua socială X, cancelarul german Olaf Scholz a condamnat "teribilul atac terorist asupra unor spectatori nevinovaţi la un concert la Moscova".

"Gândurile noastre sunt alături de familiile victimelor şi de toţi răniţii", a adăugat Scholz.

Ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a condamnat, la rândul său, "teroarea laşă şi inumană, oriunde ar fi", spunând că este alături de familiile victimelor.

"Oameni nevinovaţi care voiau doar să meargă la un concert rock au fost ucişi cu sânge rece", a scris ea pe X. "Suntem cu toată inima alături de locuitorii Rusiei", a adăugat şefa diplomaţiei germane.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a transmis, de asemenea, "condoleanţe victimelor şi familiilor acestora", cerând "clarificarea rapidă a contextului" atacului.

De la Londra, ministrul britanic de externe, David Cameron, a condamnat la rândul său "atacul terorist mortal".

________________________________________

"Regatul Unit condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist mortal", a scris Cameron într-un mesaj postat pe reţeaua X.

"Transmitem sincere condoleanţe (...) familiilor numeroaselor victime. Nimic nu poate justifica o astfel de violenţă", a adăugat el.

Kremlinul a anunţat sâmbătă arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor "patru" atacatori, după atacul armat, în timp ce anchetatorii au anunţat că bilanţul victimelor a ajuns la 93 de morţi şi au atras atenţia că ar putea creşte.

Asaltul, despre care mass-media ruse au început să relateze în jurul orei 20:15 la Moscova (17:15 GMT), a fost executat de mai mulţi indivizi înarmaţi la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în Krasnogorsk, la periferia nord-vestică a capitalei ruse.

Nu au fost oferite informaţii cu privire la numărul de persoane potenţial prinse în interior.

---

Actualizare - Media: Maia Sandu a transmis condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova şi anunţă că nu sunt cetăţeni moldoveni printre victime

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis, sâmbătă, condoleanţe familiilor victimelor atacului terorist de la Moscova, conform news.ro.

"Condoleanţe tuturor familiilor celor decedaţi în atacul terorist de la Moscova. Moldova condamnă terorismul şi orice act de violenţă împotriva civililor, a oamenilor nevinovaţi", a scris, sâmbătă, pe Facebook, Maia Sandu.

Aceasta anunţă că, potrivit datelor colectate peste noapte de Ministerul Afacerilor Externe, printre victime nu sunt cetăţeni moldoveni.

"Suntem alături de cei răniţi şi de toţi care au pierdut pe cineva drag în atac", a mai transmis preşedintele din Republica Moldova.

Cel puţin 93 de persoane şi-au pierdut viaţa şi mai mult de 145 au fost rănite în atacul terorist de la o sală de concerte de lângă Moscova.

---

Actualizare - Presă: Atacatorii au incendiat clădirea cu un "lichid inflamabil"; suspecţii aveau "contacte" în Ucraina

Presupuşii autori ai atacului de vineri asupra unei săli de concerte de la periferia Moscovei, în care au murit peste 90 de persoane, ar fi folosit "arme automate" şi au incendiat clădirea cu un "lichid inflamabil", a transmis sâmbătă Comitetul de Anchetă din Rusia, în timp ce serviciile de securitate au spus că suspecţii aveau "contacte" în Ucraina şi intenţionau să fugă în această ţară, relatează AFP.

"S-a stabilit că teroriştii au folosit un lichid inflamabil pentru a da foc sălii de concerte unde erau spectatori" printre care existau şi răniţi, au precizat anchetatorii pe Telegram, adăugând că au confiscat "arme automate" folosite în atac, care a fost revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Conform serviciilor de securitate ruse (FSB), suspecţii în acest atac aveau "contacte" în Ucraina.

"După comiterea atacului terorist, criminalii intenţionau să treacă graniţa ruso-ucraineană şi aveau contacte corespunzătoare de partea ucraineană", a transmis FSB, citat de agenţia de ştiri TASS, spunând că suspecţii au fost arestaţi într-o regiune rusă care se învecinează cu Ucraina.

Ucraina a negat încă de vineri orice implicare în atac.

Kremlinul a anunţat sâmbătă arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor "patru" atacatori, după atacul armat de vineri, în timp ce anchetatorii au transmis că bilanţul victimelor a ajuns la 93 de morţi şi au atras atenţia că ar putea creşte.

----

Actualizare - AFP: Kremlinul anunţă 11 arestări,iar bilanţul victimelor creşte la 93 de morţi

Kremlinul a anunţat sâmbătă arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor "patru" atacatori, după atacul armat de vineri de la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), în timp ce anchetatorii au anunţat că bilanţul victimelor a crescut la 93 de morţi, relatează AFP.

"Directorul FSB (serviciul rus de securitate - n.r.), (Alexander) Bortnikov, l-a informat pe (preşedintele Vladimir) Putin despre arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru terorişti implicaţi direct în atac", a precizat preşedinţia pentru agenţiile de presă ruse.

Anterior, parlamentarul Alexander Kinştein a anunţat pe Telegram că două persoane suspectate că au comis vineri atacul mortal de la periferia Moscovei au fost reţinute în regiunea rusă Briansk după o urmărire cu maşina. Alţi suspecţi au fugit pe jos într-o pădure din apropiere, a adăugat el.

Bărbaţi înarmaţi îmbrăcaţi în camuflaj au deschis focul vineri cu arme automate asupra participanţilor la un concert la periferia Moscovei. Atacul a fost revendicat de militanţii grupării jihadiste Statul Islamic.

Conform celui mai recent bilanţ oferit de Comitetul de Anchetă din Rusia, 93 de persoane au murit în urma atacului. Anchetatorii au precizat că acestea sunt date preliminare şi au atras atenţia că este de aşteptat ca numărul victimelor să crească.

---

Actualizare - Reuters: Doi suspecţi în atacul de la Moscova au fost reţinuţi

Două persoane suspectate de comiterea atacului de la Crocus City Hall, de lângă Moscova, au fost reţinute după o urmărire cu maşina, dar alte persoane sunt încă în libertate, a declarat sâmbătă un deputat rus, transmite Reuters.

Legiuitorul Alexander Khinshtein a citat "informaţii preliminare" potrivit cărora atacatorii se aflau într-un vehicul Renault care a fost reperat de poliţie în regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova, vineri seara, dar care nu a respectat instrucţiunile de a opri.

"În timpul urmăririi, s-au tras focuri de armă şi maşina s-a răsturnat. Un terorist a fost reţinut la faţa locului, iar restul au fugit în pădure. În urma căutărilor, un al doilea suspect a fost găsit şi reţinut în jurul orei 3:50. Căutările pentru ceilalţi continuă", a declarat deputatul.

Nu este clar câte persoane au scăpat de la locul faptei.

Khinshtein a declarat că în maşină au fost găsite un pistol, un încărcător pentru o puşcă de asalt şi paşapoarte din Tadjikistan.

Bărbaţi în haine de camuflaj au deschis focul cu arme automate asupra spectatorilor de la un concert din apropierea capitalei vineri, ucigând cel puţin 60 de persoane şi rănind 145, într-un atac revendicat de militanţii Statului Islamic.

Atacul este cel mai sângeros din Rusia de la asediul şcolii din Beslan din 2004.

---

Actualizare : Trei copii, ucişi în atentatul de la Moscova

Trei copii au murit în urma atacului terorist de la sala de concert din Crocus, a informat Ministerul Sănătăţii din Rusia, citat de Kommersant. Publicaţia rusă mai arată că preşedintele chinez Xi Jinping a exprimat condoleanţe lui Vladimir Putin în legătură cu atacul terorist din regiunea Moscova, potrivit anunţului făcut de televiziunea publică din China.

Actualizare : Meciul de fotbal dintre Rusia şi Uruguay a fost amânat

Meciul amical dintre naţionalele Rusiei şi Paraguay, programat luni, 25 martie, a fost anulat, a anunţat Federaţia Rusă de Fotbal. "Părţile au convenit că meciul se va desfăşura la o dată care va fi stabilită în perioada următoare. Fanii care au cumpărat bilete la meci vor putea solicita returnarea integrală a sumei plătite", se arată în comunicatul RFU publicat pe reţeaua Telegram .

Actualizare : Autorităţile de la Moscova au interzis accesul în Piaţa Roşie

În urma atentatului terorist de aseară, autorităţile de la Moscova au închis astăzi Piaţa Roşie, potrivit cotidianului rus Kommersant, care citează agenţia TASS. Potrivit sursei citate, toate intrările în piaţă sunt blocate, iar poliţiştii şi militarii patrulează în zona respectivă.

Actualizare - Gruparea teroristă ISIS a revendicat atacul de la Moscova

ISIS a revendicat responsabilitatea pentru moartea a cel puţin 60 de persoane şi rănirea a 145, în atacul terorist de la o sală de concerte aproape de Moscova. Asaltul a avut loc în complexul Crocus City Hall, unde atacatorii au deschis focul şi au folosit dispozitive incendiare. Au apărut imagini video cu fumul şi incendiile care izbucnesc în clădire, iar rapoartele indică faptul că atacatorii au fugit într-o maşină albă Renault. Preşedintele rus Vladimir Putin a fost informat despre atac şi a exprimat condoleanţe pentru cei răniţi şi familiile victimelor. Înainte de atac, ambasada SUA a avertizat că există posibilitatea unor atacuri iminente la adunările mari din Moscova, inclusiv la concerte. ISIS-K, afiliatul ISIS din Afganistan şi regiunea înconjurătoare, a fost menţionat ca posibilă sursă a ameninţării. Rusia a anunţat că a dejucat mai multe incidente legate de ISIS înainte de acest atac. Comunitatea internaţională, inclusiv Naţiunile Unite, Franţa, India şi Arabia Saudită, a condamnat atacul şi a transmis condoleanţe şi solidaritate cu Rusia.

Actualizare - Consilierul preşedintelui Zelenski: "Ucraina nu a avut nimic de-a face cu atacul terorist de la Moscova"

Într-un mesaj pe platforma X, Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina nu a avut nimic de-a face cu atacul terorist de la Moscova, scrie Le Monde.

La rândul său, Legiunea Libertatea Rusiei, un grup de luptători ruşi anti-Kremlin cu sediul în Ucraina, a negat orice implicare. "Subliniem că Legiunea nu luptă împotriva civililor ruşi", a declarat grupul, care acuză "regimul terorist al lui Putin"

---

Actualizare - Casa Albă ''nu are niciun indiciu în acest stadiu" al unei implicări ucrainene în atacul de la Moscova

Casa Albă ''nu are niciun indiciu în acest stadiu că Ucraina sau ucrainenii ar fi implicaţi" în atacul asupra unei săli de concerte de lângă Moscova, a declarat astăzi un purtător de cuvânt american, informează AFP.

"Nu vă sfătuiesc, în acest stadiu iniţial, să faceţi vreo legătură cu Ucraina", a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al SUA, potrivit AFP.

Mai multe persoane au murit într-un atac armat urmat de un incendiu de proporţii, în această seară, la o sală de concerte de la periferia Moscovei unde au pătruns mai mulţi oameni înarmaţi, potrivit autorităţilor ruse, care s-au referit la "un atentat terorist sângeros", conform AFP.

---

Actualizare - 40 de persoane au fost ucise şi peste 100 au fost rănite, în urma atacului, potrivit Serviciului Federal de Securitate (FSB), citat de agenţia de stat TASS.

---

Actualizare - Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anulat toate evenimentele publice în capitala rusă în acest sfârşit de săptămână

"Am decis să anulez toate manifestările sportive, culturale şi alte evenimente în masă la Moscova în acest weekend", a transmis Sobianin pe aplicaţia Telegram.

---

Actualizare - Agenţii de presă ruse: O a doua explozie auzită la sala de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei

O a doua explozie a fost auzită vineri la sala de concerte Crocus City Hall din nord-vestul Moscovei, unde anterior s-a înregistrat un atac armat comis de persoane neidentificate, au relatat agenţiile de presă ruse.

Autorităţile ruse au anunţat că au întărit măsurile de securitate pe aeroporturile şi gările din Moscova, potrivit surselor citate.

---

Actualizare - Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a cerut comunităţii internaţionale să condamne "crima monstruoasă" în urma atacurilor armate de la sala de concerte de lângă Moscova, relatează Reuters.

---

Actualizare - Liderul cecen Ramzan Kadîrov a dat publicităţii o declaraţie în care spune: "Condamn cu fermitate astfel de acte de violenţă, brutalitate şi nesăbuinţă împotriva civililor", relatează BBC.

---

Actualizare - CNN: Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a numit incidentul o "tragedie teribilă".

---

Actualizare - Aproximativ 100 de persoane au fost evacuate din clădire de către pompieri, a raportat TASS. Salvatorii încă lucrează pentru a scoate oamenii de pe acoperiş, conform Direcţiei Principale a Ministerului Situaţiilor de Urgenţă al Federaţiei Ruse.

---

Actualizare - Peste 50 de echipaje de ambulanţă au fost trimise la Krasnogorsk, un oraş din regiunea Moscovei, pentru a oferi îngrijiri medicale tuturor celor care au nevoie, a declarat Ministerul Sănătăţii din regiunea Moscovei pentru RIA Novosti.

---

Actualizare - Agenţiile de presă ruseşti şi canalele Telegram anunţă că sunt persoane ucise şi rănite

Agenţia RIA a anunţat "răniţi" după "focuri de armă automată", citându-şi corespondentul aflat la faţa locului.

Focurile de armă au fost urmate de un incendiu. Unele surse au relatat că s-a auzit o explozie.

---

Un atac armat, urmat de un incendiu, s-a produs astăzi seară într-o sală de concerte de la periferia Moscovei, au anunţat agenţiile de presă ruse, unele dintre acestea evocând morţi şi răniţi, transmite AFP.

Faptele, a căror natură nu este deocamdată clară, au avut loc la Crocus City Hall, o sală de concerte situată în nord-vestul capitalei ruse, potrivit AFP.

''Indivizi necunoscuţi au deschis focul la Crocus City Hall. Este în curs evacuarea persoanelor'', au indicat serviciile de securitate, citate de agenţia de presă TASS.

RIA Novosti a informat că există ''răniţi'' după ''tiruri de armă automată'', conform TASS.

Opinia Cititorului ( 29 )

  1. Se cunoaste tehnica. In urma cu mai bine de 20 de ani au fost atentate in rusia puse pe seama cecenilor, desi ulterior ipoteza ca cecenii ar fi fost autorii s-a dovedit falsa. Dar atentatele au fost folosite ca mobilizare pentru cel de-al doilea razboi cecen, in care Groznai a fost nivelat si o mare parte a populatiei masacrata.

    1. Cu ce arme s-a tras…Kalashnikov cumva:-)?

      omule,daca era isis erau deja detonati,astia sunt platiti de ucrainieni direct,indirect de occident si cred ca au facut un carnagiu cu mai mult exces de zel decat li s-a spus!

      carnagiu era si daca omorau 30-40 de oameni nevinovati,dar aici vorbim de maniaci dementi care au executat ordinele! 

      nu este mana isis cum nu sunt eu credincios,e mana ucrainienilor,care pana acum 10 ani trimeteau raketi prin ro sa recupereze datorii,dupa razboi ,o sa-ti ia gatul pt 1000 de eur si are circumstante ca e traumatizat de razboi!Daria drughina,reporterul de razboi au mrit aruncati in aer tot de agenti ucrainieni! 

      E mana lui Putin care vrea motive de mobilizare si inarmare.

      Oricum ar fi, pe langa miile de civili omorati de rusi pretutindeni pe Glob, din Cecenia in Ucraina si mai departe in Orient si in Africa, asta este mizilic. 

      In schimb, spumele lui Medvedev sunt magnifice. Cand omoara cetatenii altor tari, este ceva normal si justificat pentru criminalii de la Moscova, iar cand ii sinucid pe ai lor este motiv de spume propagandistice.

      Nu am vazut pana acum conducere mai oribila decat cea de la Moscova (decat, poate, la nord-coreeni, dar aia macar nu au pretentia ca sunt europeni simimplicit civilizati si evoluati ca societate). 

      sigur nu e!ucrainienii,cand i-au tocmit,cred ca trebuia sa faca malul praf si niste victime colaterale,dar astia au facut carnagiu,peste 100 de morti pana acum!

      va iesi rau!

      am oprit la Neptun la peco acum un an,si acolo era si un ucrainian,la 190cm,nu am vazut nici in filme un asemenea om cu o figura de kiler ,(niste maini puternice nepastilate,te facea piftie daca te stringea)si binenteles insotit de o femeie de o frumusete rapitoare! 

      Amiralul Putin declara acum trei zile la tv: ”Să vă amintesc de recentele declarații provocatoare ale unor oficiali occidentali despre posibilitatea unor atacuri teroriste în Rusia. Toate acestea seamănă fără îndoială cu un șantaj și cu o încercare de a intimida și de a destabiliza societatea noastră minunata”.

       

      ucrania are deja o tactica mult ai avanzata de razboi gherila/uzura!

      se vede mereu in toate rapoartele facute publice si de toate filmarile si datele de triungiulare oferite de satelitii starlink! 

      ucrania are tactici destul de bine puse la punct drone ieftine individuale cu incarcaturi ce au si camere de filmat cu transmitere instanta si inregistrare a fiecarei tinte lovite..ca sa se adune dovezi in lupta si a se inceta cu pacaleala... au chiar filmari in timp real la fiecare glont tras de lunetisti... de la 2 si cv km raza... 

      toate tancurile distruse de ucraina au indosariate video peste video cu distrugeri prin bombe cu drone sau lunetisti cu glont de anti armura... 

      carnagiul de acolo e inside rusian job! 

      cand ai la conducerea unui stat fost KGBist ai toate atributiile aferente ale unui Spion si contraspion in gadire dezinformare manipulare actiune etc... 

      deja iti pierzi ca si conducator credibilitatea...dupa miile de minciuni insiruite din Siria cand au atacat rusii baza americana in 2018... inainte de invazie cand au mintit pe plan international ca desfasoara actiuni de "antrenament" la scara larga in granita cu ucrania... cand l-au asasinat pe Navalnîi, cand au otravit alti demnitari si functionari de rang inalt atat de la ei cat si din alte state... cand au scos in gentute informatori macerariti si facut bucatele... din ambasadele lor... si multe altele...  

      rusnacul nu mai are legitimitate in fata multor state pe glob! 

      mai nou se pregateste sa isi creasca si datoria gov ca procent din pib pe militarizare la ce bine o duce economia intarna... e pregatit regimul de a vinde alt ciclu de panica ura si dezbinare sociala...doar ca sa tina oamenii angrenati intr-o politica de conflict armat cu alt stat. 

      sonul natiunii ruse a nascut monstrii...  

      si somnul altor state a permis sa creasca monstruozitatea asta din forma KGBista... 

      s c c r e t 

      Cand...

      Russia lounched what military observers read as retaliatory strikes firing almost 50 shahed drones at targets in Ukraine and shelled a train station whe remore than 100 civilians were gathered to catch a train to Kiev. 

      s c c r e t 

      in alta gara in care civilii ucrainieni si "rusi" asteptatu sa ia trenul si sa fuga ..rusia a bombardat gara cu peste 140 de civili raniti!

      "Slava" rusnacul! 

      Cati civili rusi a atacat Ucraina pe teritoriul rus sau pe teritoriul ucrainean si cati civili ucrainieni a atacat rusia pe teriotirul rus si ucrainean? 

      s c c r e t 

      UCIDEREA cu sange rece a cetatenilor rusi de catre asazisi luptatori ISIS,este la fel cu uciderea cetatenilor nevinovati ai ISRAELULUI de catre TERORISTII HAMAS. Drept represalii pentru UCIDEREA si luarea de OSTATECI ISRAELINI, acum,ISRAELUL,este pe cale sa distruga organizatia TERORISTA care i-a UCIS cetatenii. Comunitatea internationala,condamna INTERVENTIA ISRAELULUI in GAZA,. Adica ce trebuia sa faca ISRAELUL,sa lase TERORISTII HAMAS sa UCIDA in continuare dupa poftele lor CETATENI ISRAELIENI.? Fac pariu,ca in urma acestui ATAC IRESPONSABIL impotriva unor cetateni rusi,care au fost UCISI cu sange rece de presupusi TERORISTI ISIS, RUSII, vor DECIMA UCRAINA legand deja TERORISTI care ar face parte din ISIS cu UCRAINA . RAZBUNAREA RUSILOR, nu se va face impotriva ISIS,ci impotriva UCRAINEI,deja legatura UCRAINEI cu TERORISTII,a fost DECLARATA PUBLIC de catre PUTIN,iar CONSECINTILE,vor fi DEVASTATOARE pentru POPORUL UCRAINIAN,care nu are nici o vina ca un ACTORAS,ii duce la PIEIRE. TERORISTUL de la MOSKOVA,este mai TERORISTUL decat toti TERORISTII ISIS la un loc si acest lucru se va vedea. Cat este PUTIN de TERORIS,eu ma rog pentru ROMANIA si ROMANI,ca la conducerea RUSIEI sa nu vina MEDVEDEV,intrucat sub presidentia dementului,chiar ca ar incepe al treilea RAZBOI MONDIAL,care nu poate duce decat la PIEIREA SPECIEI UMANE si a GLOBULUI. !

      dar ISIS a declarat public legatura lor cu islamismul radicalizat nu cu Ucraina!

      Rusnacul se foloseste de aceasta tactica sa atace Ucraina… 

      o alta intrebare care nu are raspuns: 

      La interogare “teroristi isis” in Rusia … aia au declarat ca au fost abordati pe retele de socializare ca sa comita atacul si ca vezi pentru o suma de 250.000 mii ruble per terorist ca sa intre si sa ucida. 

      Aici miroase exagerat de mult a KGB cu “isis” chipurile! 

      Cine naiba se duce intreg la minte sa ucida pentru banci chipurile “isis” cand aia ucid pentru Ideologie!!! 

      Aia nu ucid pentru BANI!!! 

      Si auzi… pentru 250.000 mii Ruble per terorist care inseamna 2713,41 Dolari… Naiba tre sa fii tampit si lovit la cap sa ucizi pentru atat! 

      Alta treaba care miroase de la o posta: modul de operare a “teroristilor” arata ca fac parte dein ceva grupare sau calificare militara… posibil Cecena sau alte parti kgbiste; 

      Aia la cate ciuruieli au facut nu i-am auzit sa fredeneze iconfundabila stribare repetitiva a teroristilor ISIS atunci cand merg la macel… 

      Allahu Akbar…. Allahu Akbar…. Allahu Akbar.., 

      Se pare ca acesti teroristi chipurile “ISIS” nu erau teroristi ideologici!!! 

      s c c r e t 

      Soros!

    nice, incepe razboiul. Cu tevile alea prin marea nordului o fost cum o fost, cu astea e cam gata.

    1. Rușnacia nu mai are armată, de 2 ani arde, mai informați-vă!

      nu cade in aceasta plasa!

      Rusia are armata destula...fier destul..topitorii destule... a nu se uta ca este o economie bazata de "resurse"..pe minereu si minerale...exprot si productie si mai putin o economie bazata pe servicii si afaceri mici si mijlocii... 

      Rusia are destule fabrici subterane...statele unite au date culese de pe teritoriul rus...dar nu este in avantalul lor sa divulge datele acum... e mai bine sa te dat "prost" la inceput sin in timpul ptimelor runde de lupta..decat sa te lauzi sau sa privesti cu superioritate adversarul... fara a ii intelege si cunoaste toate calitatile bune sau rele ce pot fii folosite impotriva ta in lupta. 

      Germania si Europa au umplut destul de mult buzunarele Rusiei cu cele necesare... au destul "banet" cat sa livreze peste 3 milioane de soldati si chiar 5 milioane in 5 ani daca doresc asta! 

      Sa nu cadem in plasa! 

      Rusia are capacitate extraordinara de a isi exploda Datoria GOV ca procent din PIB ceea ce ii ofera un avantaj fenomenal de militarizare sau desfasurare actiuni militare! 

      Intrebarea se pune daca rusia are putere de balonare datorie gov ca procent din pib trebuie sa existe de partea opusa state ce ii va acepta bondurile ca plata si moneda pentru intermedierea schimburilor de marfuri... de aici se naste alianta BRICS!! 

      Speram doar sa nu se ajunga in situatii de trasari iar ziduri berlin pe granitele globului! 

      s c c r e t 

      Ai incercat, macar de curiozitate, sa compari puterea militara a Aliante cu cea a rusilor si eventual puterea economica a tarilor aliate cu cea a rusilor? Diferentele sunt enorme si Putin stie asta foarte bine, motiv pentru care flutura periodic rachetele nucleare prin presa.

      Rusii sunt mici copii cu pretentia de a fi considerati adulti ca altfel terorizeaza planeta, iar occidentalii inca sunt prea lenti in decizii si prea retinuti in inarmarea Ucrainei. 

      Nu au inteles ca atat timp cat Rusia este condusa de dictatori, pentru occident exista numai 2 variante, sa lupte direct cu rusii pentru a-i stavili sau sa lupte prin intermediul Ucrainei. Deocamdata incearca a treia varianta, jocul de glezne, care nu este altceva decat culoarul de trecere de la varianta 2 (Ucraina) la prima (confruntarea directa).

      Pentru dictatorii precum Hitler, Stalin, Putin, orice abordare cu manusi de catifea a situatiei nu este altceva decat o dovada de slabiciune din partea adeversarului ceea ce va incuraja continuarea agresiunilor. 

    rusna inside job :D KGBstul stie...

    miroase a iesire la pensie cu picooarele inainte sau adat legi martiale si totalitare de putere pentru noul dictator RUS! 

    Miroase a modificare legi si monopol total a puterii in fata! 

    E bine pentu RUSNAC!  

    Incep in fata si asasinarile bazate pe "pe nebuie si suspiciune" la nivel inalt... 

    e buna treaba! 

    Slava Rusnacul Slava Rusia! 

    Mai trist este de soarta nevinovatilor ucisi in acest atentant urat! 

    Din urat se naste uratul.. si tot de urat moare uratul! 

    Erau unii pe aici ce trambitau ca sa nu ne facem griji cu RUSIA... eu am spus ca sunt premize mari ca RUSIA sa isi explodeze datoria GOV ca procent din pib pe Militarizare atunci cand economia interna incepe sa dea rateuri! 

    Pai atentatul asta se pare ca va grabi lucrurile... e bine totusi ca avem si noi contrabalansarea noastra pe state ca UK franta Germania si altele... in rest nu e de bine distractia incepe abea! 

    s c c r e t 

    1. Sa deschidem subiectul Rusia Wagner in Syria de a atacata Statele Unite si au spus telefonic ca nu exista rusi acolo si usa a decimat toti rusnacii de acolo ?!

      Fapte adevarate si nediscutate de rusia si de uniunea europeana:  

      " in 2018 the Russian Wagner group had a  

      bright idea to attack US base in Syria  

      the USA swiftly introduced them to the  

      military meaning of the term Overkill at  

      10 p.m. Russian armored column attacked  

      and shelled the US base mortar artillery  

      and tanks relentlessly pounded the tiny  

      Outpost US troops rushed to their  

      defensive positions and returned fire  

      with small arms immediately after the  

      attack Secretary of Defense called the  

      Russian counterpart and told him to stop  

      the raid Russian high command responded  

      with we don't have Russians in the area  

      USA said understood and an order was  

      issued for the attacking force to be  

      annihilated by any means necessary  

      moments later F-22 Apache helicopters  

      B-52 bombers mq9 Reaper drones and all  

      of marine artillery and range engaged in  

      a brutal 12- hours long campaign of  

      destruction after all was done not a  

      single living organism survived in that  

      one square mile defending US soldier  

      described the landscape as moonlike in  

      the end the USA contacted Russia again  

      and confirmed that there are no troops  

      in the area Russians did not respond ".  

      Au si Rusnacii Insideri lor ce ideolatrizeaza Rusnacul! E trist ca tre sa moara oamen nevinovat mereu in conflicte idioate! 

      s c c r e t 

    Casa alba are destule indicii: la fel ca in siria, la fel ca si cu pozele din satelit inainte sa atace rusnacul cum ca "nu ne pregatim de razboi ... nu atacam...facem antrenamente..."... daca mergi de prea multe ori cu minciuna nu te mai crede nimeni nici cand spui adevarul RUSNACULE!

    Nu este obligata casa alba sa ofere indicii inca; are destule informatii culese cu satelitii lui Musk! 

    s c c r e t 

    ...

    Mujicii sunt incapabili sa-si admininstreze statul. Trebuie sa fii mujic sa crezi ca te ajuta doar bomba nucleara pentru a te compara cu USA sau China. Comunismul i-a facut pe mujicii rusii egali, dar nu a putut sa le dea si inteligenta.

    1. Ai dreptate,culmea inteligentei sunt reprezentati de:

      Biden,Ursula,Borell, Ch. Michel,Johannis........ 

      din pacat ptr. Europa  

       

      cine seamana furtuna culege razboi!

      atentatul din Rusia miroase de la o posta ca nu e facut de “adevaratii isis “… nu e facut ideologic… nu are la baza Credinta… dupa care se ghideaza teroristii ISIS! 

      sa aduni o cloaca de oameni pe retele de socializare, sa le dai arme si 250.000 mii ruble per “neterorist” ca sa devina “terorist”… e trasa de par… 

      si cine baiba se duce sa ucida fara baza ideologica extrema pentru 2713 dolari? 

      un terorist nu ucide pentru bani! 

      un paramilitar sau etc grupare ori elita… ucide la ordine si pentru ceva banet… 

      Se vede din satelit ca la acesti “teroristi” valora mai mult armele decat suma primita… 

      Asa sa “atentat” si paguba data… cu doar 15-25000 dolari dauna de peste 30-40 milioane dolari atat in active cat si in pib din veniturile celor decedati si raniti! 

      s c c r e t 

      s c c r e t 

    ...

    Asta e semnalul de iesire din razboi. SUA, UE si Rusia au, din nou, un adversar comun: de data asta este ISIS. Toate cele trei entitati asteptau un motiv beton ca sa termine razboiul din Ucraina. Atentatul asta a venit la fix. Chiar la prea fix. Ucrainei i se va da de inteles ca e cam singurica si ar trebui sa accepte pacea.

    1. asta ar putea fi o varianta mai constructiva decat pana acum a rusilor de a inventa operatiuni sub steag fals

    Incredibil la ce s-a ajuns dupa ce NATO a poposit in coasta Rusiei acuzand ordinar ,maxim ipocrit apoi i, nvadarea Ucrainei=tara rusofila indubitabil ! Este irationala atitudinea SUA-NATO in continuare fiind evidenta impingerea Romaniei, in speta, in acest razboi,preconizat ca viitor teatru de razboi, urmand UIcrainei si altor tinuturi distruse de partenerul intru razboi pe planeta -; pacea fiind doar pentru ei ...Occidentul aidoma prefera sa-si duca politicile infecte militare intru economii militare aducatoare de multi bani sub pretextul apararii Europei fix prin distrugerea plaiului romanesc in exclusivitate...!!! INTREBAREA CARE SE PUNE ESTE DE CE UCRAINIENII,UCRAINA A VRUT CU YANKEII LUI BIDEN SI NU CU RUSII LUI PUTIN...?!!!! EI RUSI FIIND GET BEGET SI UNDE ESTE INTERESUL UCRAINEI SI UCRAINIENILOR ,TERITORIUL FIIND TERMINAT,POPULATIA VANATA,ALUNGATA,GENOCIDUL FIIND ,,MERITUL,, SINGUR AL LUI ZELKENSKI...!?!?!?!!

    1. tu copill fiind.. daca te casapeste taticul in bataie… cum cresti… drept si ordonat sau cu sechele… ?

      ce fel de adult de maine devii? 

      o sa iti exerciti marea dragoste fata de tatic sau ura ? 

      asa e si cu rusia si ucraina! 

      Rusia a stiut ani de zile sa mulga si sa bata! 

      Asta stie… pana si natia lir e recunoscuta pe glob la consum de votca/ tarie per cap de cetatean si la “batai casnice”. 

      Itii dai seama ce “drete si sfinte” stau femeile in case! 

      Nu este de mirare ca tineretul rus e revoltat… 

      Au ceva acces la informatii si vad ca in alte tari e o diferenta de trai si comportament! 

      Aia isi fact terapiile psihologice cu pumni in familie si sting cu votca. 

      Sunt mai reci ca votca pe care o consuma. 

      s c c r e t 

    e clar ca e vorba de musulmani, dar caraghiosul de Putin isi varsa singurele prostii pe care le stie

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb