Secretariatul General al Guvernului (SGG) a solicitat Corpului de Control al primului ministru să verifice condiţiile în care fostul director al RA-APPS, Adrian Dumitru, a semnat o decizie prin care Regele Mihai a primit unul din imobilele restituite din cadrul Domeniului Peleş, potrivit unui comunicat al SGG.
Documentul citat arată că, la data de 28 decembrie 2006, directorul general al RA-APPS, Adrian Dumitru, a semnat o decizie de prin care acesta a decis restituirea în natură către Regele Mihai a unui număr de imobile în Sinaia.
Imobilele urmau să intre în posesia acestuia din urmă în baza unui proces verbal de predare şi stabilire a măsurilor de compensare.
"Decizia nu a fost contestată de Rege şi nu a fost pusă în aplicare pentru că nu a existat un consens legat de valoarea de compensare a valorii cheltuielilor efectuate de statul român pentru acestea, RA-APPS continuând să administreze aceste imobile mai puţin Castelul Peleş", susţin reprezentanţii SGG.
Aceştia precizează că statul român, reprezentat prin RA-APPS, a considerat că suma în discuţie se ridică la minimum 10.784.058 euro, iar reprezentanţii Casei Regale au considerat că suma respectivă este de 2.502.714 euro.
"În acest context, reprezentanţii Casei Regale, fără înştiinţarea RA-APPS, au solicitat şi li s-a admis înscrierea în evidenţele Cărţii Funciare a imobilului la Ploieşti, astfel cum a fost restituit prin Decizia nr. 461/2007, în lipsa proceselor verbale de punere în posesie şi fără rezolvarea problemei compensării cheltuielilor statului cu privire la Domeniul din zona Peleş - Sinaia", se arată în documentul citat.
SGG consideră că s-a dat, astfel, posibilitatea să se solicite intrarea în posesie a imobilelor, fără respectarea art. 12 din Decizie.
"Executorul judecătoresc de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti "Pavel Bebi", la data de 1 iunie 2009, în baza acestei intabulări, somează RA-APPS să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie Complexul turistic Furnica, cu terenul aferent de 7.708,36 mp, imobile ce figurează la art. 8 din decizia nr. 461/28.12.2006 a fostului director general al RA-APPS, deşi nu se respectase art. 12 din aceeaşi decizie ce prevedea", arată SGG.
Comunicatul mai arată că Regele Mihai va intra în posesia imobilelor menţionate de la art. 2, la art. 9, numai în baza procesului verbal de predare ce se va întocmi în conformitate cu o expertiză tehnică de evaluare a lucrărilor efectuate ulterior preluării de Statul Român a acestora şi stabilirea măsurilor de compensare.
Compensarea diferenţei valorice a loturilor se va negocia şi se va realiza prin rămânerea în proprietatea Statului Român a unor construcţii şi terenuri din Domeniul Peleş.
Egalizarea loturilor va putea fi făcută şi prin plata unei sulte de către partea care deţine lotul superior valoric, obligându-se să se achite şi suma de 5.974,75 lei reprezentând cheltuieli de executare, până în prezent. Reprezentanţii RA-APPS au formulat o plângere penală împotriva funcţionarilor din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Prahova pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, precizează SGG.
De asemenea, la contestaţia de executare formulată şi înregistrată pe rolul Judecătoriei Ploieşti, împotriva somaţiei formulată prin executor judecătoresc de reprezentanţii Casei Regale, prin care se pune în vedere RA-APPS să lase în deplină proprietate şi liniştită posesie unul dintre imobilele restituite din cadrul Domeniului Peleş (imobilul situat în str. Sinaia, str. Furnica nr. 50 - Complex Furnica), SGG mai arată că Judecătoria Ploieşti a decis amânarea executării, fapt care a costat RA-APPS plata unei cauţiuni în valoare de 10.000 lei.