Atentat eşuat la adresa lui Donald Trump. Candidatul republican trece în poll-position pentru alegerile din noiembrie

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 iulie

Atentat eşuat la adresa lui Donald Trump. Candidatul republican trece în poll-position pentru alegerile din noiembrie

English Version

Donald Trump, cel care aşteaptă ca astăzi sau mâine Convenţia Republicană să îl desemneze candidatul partidului pentru alegerile prezidenţiale americane ce vor avea loc în luna noiembrie, a fost împuşcat. A fost ţinta unui asasinat pus la cale de un aşa numit lup singuratic, adică persoană care acţionează singură şi care este foarte greu de depistat înainte de către agenţii Secret Service. Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, a premeditat atentatul care a avut loc în 13 iulie, la mitingul electoral al lui Trump din localitatea Butler din Pennsylvania. Alegerile din noiembrie erau primele la care Crooks avea drept de vot, dar acesta a ales să şi-l exprime într-un alt mod. Cu 7 gloanţe trase dintr-o armă semiautomată din care unul i-a străpuns urechea dreaptă a fostului preşedinte american Donald Trump, unul a ucis un participant la miting şi celelalte au rănit alte două persoane aflate la spital. Participantul la miting ucis se afla chiar pe linia de tragere a atentatorului către fostul preşedinte Trump.

Practic, Donald Trump urma să aibă soarta participantului la miting. Norocul lui, din imaginile prezentate live de Fox News în momentul mitingului, a fost că s-a întors, pe jumătate, către participanţii din partea dreaptă şi astfel asasinul nu a putut să îl împuşte direct în cap, ci doar să îi perforeze urechea dreaptă. Faptul că Trump a fost atacat pune capăt unei perioade de 40 de ani în care mulţi au presupus că experienţa acumulată de Secret Service a redus foarte mult potenţialul unor astfel de evenimente, iar acest atentat va avea urmări pentru mai mulţi ani asupra activităţii instituţiei respective. Având în vedere starea de polarizare a politicii din Statele Unite, şocul iniţial al tentativei de asasinat va provoca inevitabil ramificaţii politice serioase.

Trump este văzut ca un erou de neînvins de către susţinătorii săi şi tratat cu o reverenţă aproape supranaturală la mitingurile sale. Imaginea sa de luptător atacat constant de inamicii săi va fi acum înrădăcinată şi mai profund. Într-un moment de stăpânire de sine după ce a fost lovit, fostul preşedinte s-a asigurat să creeze un moment emblematic de sfidare - ridicând pumnul şi strigând "luptă, luptă" către simpatizanţii săi. Aceste imagini vor rămâne în istorie şi vor îmbogăţi mitologia lui Trump, alături de fotografia sa în închisoarea din Atlanta şi filmările cu întoarcerea sa la Casa Albă în 2020, după ce a trecut cu bine de infecţia gravă cu Covid-19.

Cu alte cuvinte, atentatul a fost real, şi nu o regie proastă menită să îl ridice pe Trump în preferinţele electoratului american. Realitatea atentatului este confirmată şi de celelalte victime de la faţa locului, precum şi de uciderea lui Thomas Matthew Crooks de către un lunetist din cadrul Secret Service.

Erori ale Secret Service?

Pe de altă parte, Donald Trump a scăpat cu viaţă dintr-un atentat care putea fi evitat. Unul dintre participanţii la miting, Ben Macer, a afirmat pentru mass-media americană că l-a văzut pe atentator în timp ce se deplasa pe acoperiş, iar un alt martor a declarat pentru BBC că l-a văzut pe atentator când urca cu arma semiautomată pe o clădire din apropiere şi i-a sesizat pe poliţişti şi pe cei din Secret Service, dar nu a intervenit nimeni.

El a spus: "Am observat tipul târându-se, pe acoperişul clădirii. Am anunţat poliţiştii şi le-am arătat tipul care se târa pe acoperiş şi care se vedea clar că are o puşcă. Ofiţerii de poliţie nu ştiau ce se întâmplă. Mă gândesc în sinea mea: «De ce mai vorbeşte Trump? De ce nu l-au scos de pe scenă?». Am stat acolo arătând spre omul respectiv timp de două, trei minute, cei din Serviciul Secret se uitau la mine, eu arătam spre acel acoperiş, după care s-au auzit împuşcăturile".

Chestionat de jurnaliştii BBC în legătură cu aceste aspecte, martorul susţine că este posibil ca lunetiştii Secret Service să nu îl fi văzut iniţial pe Crooks pe acoperişul clădirii pe care se urcase, deoarece se ascundea după un zid ce îi oferea o oarecare protecţie faţă de imobilele din jur. De altfel, din imaginile prezentate de Fox News se şi vede că în momentul în care lunetistul Secret Service îl elimină pe atentator, acesta trage din picioare, nu din poziţia clasică, pentru a-l vedea mai bine pe Crooks.

Faţă de aceste aspecte, doi foşti agenţi ai FBI şi-au exprimat, pentru CNN, surprinderea că acoperişul ales de atentator nu a fost asigurat, ţinând cont că se afla la maximum 150 de metri de scena de pe care urma să se adreseze publicului fostul preşedinte american. Steve Moore, fost agent special de supraveghere al FBI, care a lucrat doi ani ca lunetist, a declarat pentru CNN că acoperişul ar fi trebuit păzit. Moore a spus: "Faptul că cineva a permis ca acel acoperiş să fie nemonitorizat, nepăzit este o eroare de planificare sau execuţie". El a precizat că se aşteaptă la "schimbări drastice" în procedurile de securitate ca urmare a atentatului asupra lui Trump, inclusiv extinderea perimetrelor şi asigurarea mai atentă a locurilor de miting electoral.

Un alt fost agent FBI, Bobby Chacon, a declarat ieri pentru CNN că a fost surprins că nimeni nu a păzit respectivul acoperiş: "Acea clădire este cea mai apropiată clădire cu o linie de vedere clară spre locul unde era scena. Sunt şocat că agenţii Secret Service nu aveau pe cineva pe acel acoperiş".

Ciudat este că Thomas Matthew Crooks a beneficiat de politica promovată de Donald Trump cu privire la achiziţionarea armamentului în scop de autoapărare, iar fostul preşedinte american a căzut victima tocmai acestei libertăţi de achiziţie oferită cetăţenilor americani. Distanţa dintre viaţă şi moarte a fost infimă în cazul Trump, potrivit agenţilor FBI citaţi de CNN, iar rolul celor de la Secret Service a fost crucial în clipele care au urmat rănirii candidatului republican la alegerile prezidenţiale. De altfel, Donald Trump a ţinut să le muţumească agenţilor Secret Service pentru profesionalism, probabil mai ales pentru că aceştia l-au lăsat să îşi facă numărul după atentatul la viaţa sa, când le-a transmis fanilor şi votanţilor să continue să lupte. Lupta pe care Trump a conceput-o după ultimele alegeri prezidenţiale pierdute în faţa lui Joe Biden, când a fost - aşa cum reiese din documentele procurorilor americani - creierul acţiunilor prin care simpatizanţii MAGA au luat cu asalt Capitoliul la 6 ianuarie 2021, acţiune care s-a soldat cu 5 morţi, 60 de răniţi şi peste 150 de persoane inculpate. Violenţa promovată de Trump din noiembrie 2020 încoace era să îi fie fatală fostului preşedinte american la mitingul din Butler, Pennsylvania.

În ciuda atentatului care l-a vizat, Donald Trump a postat ieri pe platforma sa Truth Social un mesaj în care arată: "Numai Dumnezeu a fost cel care a împiedicat lucrul de neconceput să se întâmple. Nu ne vom teme, suntem rezistenţi. În acest moment, este mai important ca niciodată să rămânem uniţi şi să ne arătăm adevăratul caracter de americani, rămânând puternici şi hotărâţi şi să nu lăsăm răul să învingă".

Republicanii îi cheamă în Congres, la audieri, pe directorii FBI şi Secret Service

Atentatul asupra lui Trump l-a surprins neplăcut pe contracandidatul democrat Joe Biden, preşedintele în exerciţiu al SUA, care a declarat: "În America nu este loc pentru astfel de violenţe. Nu putem să permitem aceste lucruri, nu putem fi aşa, nu putem ierta aceste acte. Ideea că ar putea exista acte de violenţă politică de acest fel este de neconceput. Toată lumea trebuie să condamne acest act. Este unul dintre motivele pentru care trebuie să unim această ţară".

Mai mult, Biden l-a sunat pe Trump pentru a se asigura că acesta este într-o stare bună, şi-a întrerupt pentru câteva zile întâlnirile electorale şi a anunţat că va suspenda temporar difuzarea clipurilor sale de campanie.

La rândul său, vicepreşedintele SUA, Kamala Harris a afirmat: "Un astfel de act de violenţă nu trebuie să aibă loc în naţiunea noastră. Cu toţii trebuie să condamnăm acest act dezgustător şi să contribuim pentru a ne asigura că vom reduce violenţa".

Reprezentanţii Partidului Republican în Congresul american au solicitat înfiinţarea unei comisii care să investigheze ce s-a întâmplat şi modul în care au acţionat FBI şi Secret Service pentru prevenirea unei astfel de situaţii. Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, a declarat într-o postare pe pagina oficială de pe reţeaua X că va efectua o "investigaţie completă" a atentatului: "Poporul american merită să cunoască adevărul. Vom solicita directorului serviciilor secrete, Kimberly Cheatle, şi altor oficiali cu atribuţii de la DHS şi FBI să vină, cât mai curând posibil, la o audiere în faţa comisiilor noastre".

Atentatul de sâmbătă va avea impact cu privire la planurile de securitate pentru Convenţia Naţională Republicană, programată să înceapă în această seară la Milwaukee, eveniment la care va participa şi Donald Trump şi în cadrul căruia urmează ca el să fie desemnat candidatul republicanilor la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

Consilierii săi de campanile, citaţi de CNN, au spus: "Preşedintele Trump aşteaptă cu nerăbdare să li se alăture tuturor în Milwaukee, în timp ce convenţia noastră îl va nominaliza pentru a deveni al 47-lea preşedinte al Statelor Unite".

Cert este că atentatul la care a fost principala victimă vizată îi va aduce lui Donald Trump procente în plus faţă de oponentul său democrat, Joe Biden, procente ce se vor alătura celor câştigate după dezbaterea televizată cu actualul preşedinte american în care candidatul republican a ieşit câştigător. Datele istorice ne spun că fostul preşedinte american Ronald Reagan, în urma atentatului căruia i-a căzut victimă în anul 1981, a câştigat simpatia electoratului american, înregistrând un plus de 22%. Aşa că logic ar fi ca şi fostul preşedinte Donald Trump să înregistreze un mic beneficiu electoral în urma tragicelor evenimente care au avut loc sâmbătă în Pennsylvania.

Liderii lumii - mesaje de susţinere pentru Donald Trump

În urma atentantului la adresa fostului preşedinte american, liderii lumii au luat atitudine şi au condamnat tragicul eveniment.

Preşedintele chinez Xi Jinping a spus că ţara sa este îngrijorată de tentativa de asasinare a fostului preşedinte Trump, în timp ce Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a declarat: "Sunt şocat de tentativa de asasinare a fostului preşedinte Trump. Îi doresc însănătoşire grabnică şi gândurile mele sunt la cei afectaţi. Condamn acest atac. Violenţa politică nu are loc în democraţiile noastre".

Cancelarul german Olaf Scholz a calificat ca "oribil" atacul asupra lui Trump şi a afirmat că "astfel de acte de violenţă ameninţă democraţia".

Preşedintele francez Emmanuel Macron a spus că atentatul asupra lui Trump este o tragedie pentru democraţie, în timp ce Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, a declarat că "violenţa politică nu îşi are locul într-o democraţie".

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat: "O astfel de violenţă nu are nicio justificare şi nu are loc nicăieri în lume. Niciodată violenţa nu ar trebui să prevaleze".

Într-o primă reacţie de la Kremlin, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, a spus că SUA ar trebui să îşi facă "inventarul politicilor sale de incitare la ură împotriva oponenţilor politici, ţărilor şi popoarelor" şi a afirmat că banii pe care americanii îi trimit lui Zelenski ar putea fi folosiţi pentru finanţarea poliţiei şi serviciilor secrete pentru asigurarea legii şi ordinii în SUA.

La rândul său, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, a spus că nu crede că actuala administraţie americană este responsabilă pentru tentativa de asasinat de sâmbătă asupra candidatului la preşedinţia SUA Donald Trump, dar a menţionat că actuala conducere de la Casa Albă a creat o atmosferă care a provocat atacul.

Dimitri Peskov a precizat: "După numeroase încercări de eliminare a candidatului Trump de pe scena politică, folosind în primul rând toate instrumentele legale - tribunale, procurori, încercări de discreditare politică - este evident pentru toţi observatorii externi că viaţa sa este în pericol. (...) Nu credem deloc că tentativa a fost organizată de actuala putere. Dar atmosfera din jurul candidatului Trump a provocat ceea ce America înfruntă astăzi".

Premierul Italiei, Giogia Meloni, a criticat şi ea utilizarea violenţei pe scena politică, exprimându-şi speranţa că în următoarele luni de campanie electorală americană "dialogul şi responsabilitatea vor prevala asupra urii şi violenţei".

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a condamnat şi el atentatul asupra lui Donald Trump, în timp de prim-ministrul indian, Narendra Modi, şi preşedintele Taiwanului, William Lai (Lai Ching-te), au declarat că "violenţa politică de orice formă nu este niciodată acceptabilă în democraţiile noastre".

Atentatul de peste Ocean nu a trecut neobservat nici în România, iar liderii politici şi-au exprimat opinia în legătură cu acesta.

Preşedintele Klaus Iohannis a scris într-un mesaj postat pe reţeaua X: "Sunt îngrozit de atacul asupra fostului preşedinte Trump la mitingul său de campanie. Îi doresc însănătoşire rapidă şi completă. Violenţa şi agresiunea nu sunt atributele niciunei democraţii".

La rândul său, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus că "atacul asupra lui Donald Trump este un atac la libertatea de exprimare şi de întrunire", în timp ce premierul Marcel Ciolacu a declarat că "indiferent de diferenţele politice sau ideologice, recurgerea la violenţă nu este niciodată justificată sau acceptabilă".

Atentate la adresa preşedinţilor americani

Potrivit unei analize făcute de CNN, în afara celor patru preşedinţi americani care au fost asasinaţi - Abraham Lincoln, James A. Garfield, William McKinley şi John F. Kennedy, istoria SUA consemnează mai multe încercări de atentat eşuate la adresa liderilor americani.

Astfel, înainte de războiul civil din SUA (1861-1865), preşedintele Andrew Jackson a fost împuşcat în timp ce participa la o înmormântare în Capitoliu. Atentatorul a tras de două ori, dar tentiva a eşuat.

În timpul campaniei din anul 1912, preşedintele Theodore Roosevelt a fost împuşcat în drum spre un miting în Milwaukee de către patronul localului în care urma să aibă loc evenimentul electoral.

Preşedintele Franklin D. Roosevelt a fost ţinta unui atentat în Miami, în anul 1933. Din fericire, asasinul Giuseppe Zangara l-a ratat pe Roosevelt, dar l-a ucis pe primarul oraşului Chicago, Anton Cermak.

Preşedintele Harry Truman a fost victima unui atentat în 1950, peste drum de Casa Albă. El a fost împuşcat de naţionaliştii portoricani, dar a scăpat cu viaţă.

Guvernatorul statului Alabama, segregaţionistul George Wallace, a fost împuşcat în 1972, după un miting electoral pentru prezidenţiale, în afara Washington, DC. În urma atentatului, George Wallace a rămas paralizat de la brâu în jos.

Următoarele două atentate s-au petrecut în 1975 şi l-au vizat pe preşedintele Gerald Ford, care a trecut cu bine de amândouă. Lynette "Sqeaky" Fromme, o adeptă a lui Charles Manson, a încercat să îl împuşte pe Ford, în Sacramento, California, dar planul ei a fost dejucat de Secret Service. Câteva săptămâni mai târziu, o femeie pe nume Sara Jane Moore a tras înspre Gerald Ford, în San Francisco, dar a ratat ţinta, fiind împiedicată de un participant la întâlnirea cu preşedintele american.

Lucrurile nu au mai avut un final fericit în 1981, când preşedintele Ronald Reagan a fost împuşcat în faţa clădirii Hilton din Washington, după ce a ţinut un discurs. Reagan a fost rănit, dar şi-a revenit ulterior, însă secretarul său de presă, James Brady, a fost rănit mai grav, ceea ce l-a determinat să devină ulterior un activist pentru controlul armelor din SUA.

Ultima tentativă de asasinat a avut loc în 2011, când un bărbat din Idaho a fost acuzat că a vrut să îl ucidă pe preşedintele Barack Obama, după ce a tras mai multe focuri înspre Casa Albă.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. exact cum banuiam…

    s c c r e t 

    1. Eu stiam pe cand tu abia banuiai

      n o s e c r e t 

      Un mort si doi răniți. Curiousity killed the cat, just for your information.

      uite comentul la postarea lui ciolacu”

      2. fără titlu 

      (mesaj trimis de anonim în data de 14.07.2024, 19:26) 

      intotdeauna depinde din punctul cui de vedere / opinie… trai / placere / neplacere …suferinta / extaz… etc pana la declansarea “violentei”… 

      de fel declansarea violentei intr-un stat … spune intotdeauna o poveste… ca undeva e o problema… in acel stat… fie pe parte sociala … financiara… politica … militara … servicii secrete… capital… ideologica culturala … etc….  

      din cate stiu ….”atentatele” catre “varfuri usa”… nu se prea rateaza… fie e o tehnica de schimbare narativa pt imaginea lui Trump inainte de alegeri … fie un “amator”… “rusnac”…  

      s c c r e t  

      ... eu as fi cu ochii pe biden ... nu degeaba l-am pomenit pe prince - doar el a privatizat razboiul ... oare incepe sa pirda bani?! ...

      Istoria se repeta.

      Am mai avut un lider "erou de neinvins" nascut in Austria in 1889 care se credea "protejat de Dumnezeu" si care considera Germania great si ariana. 

      Ce a urmat, stim deja. 

      Prea multi nebuni deodata pe aceeasi punte de comanda a navei planetare. 

    Femeie sefa la secret service.

    Desi imi pare rau de Trump, ca a fost impuscat in ureche, nu l-as vota nici sa crape.

    Violenta atrage violenta, Trump a incitat de multe ori la violenta, a vrut sa puna armata pe demonstrantii pentru George Floyd, doar ca ordinul nu a fost executat, ceausescu style, sau xi. 

    chiar si pumnul ridicat fight fight fight e tot aia , fight cine cu cine si pentru ce. un republican cu arma de asalt a incercat sa-l omoare. 

    asta si apropo de putin care nu intelege ce i s-a intamplat de atatia sunt contra lui. cand semeni vant culegi furtuna.

    cei cu extrema dreapta "pacifistii" , doar asta viseaza razboi, sau razboi civil, sa "extermine "ei pe cineva. asa a fost mereu in istorie si asa va fi si acum. hitler a castigat cu vreo 40% din voturi, deci 60% au fost contra, si iata ce a fost in stare sa faca. mussolini la fel, bine nu ca stalin a fost mai bun, tot un d..q. 

    1. "a vrut sa puna armata pe demonstrantii pentru George Floyd".

      "Demonstrantii" au omorat cel putin 27 de oameni si au cauzat daune de cel putin 2 miliarde de dolari. Suma exacta nu se stie, 2 miliarde sunt doar cererile de asigurare, da doamne fereste sa chemi armata cand unii ard orase si omoara batrani pentru ca incearca sa-si apere bacania.

      Violenta vine exclusiv dintr-o directie in america, cea socialista, ca tot l-ai mentionat pe Nationalsozialist-ul sef. Ia si verifica-ti sursele de informatii pentru cu primesti mai mult de jumate din imagine 

    ce slogan are campania lui trump de acum? aud? stie cineva? ...

    "revenge and retribution" adica din engleza" razbunare si rasplata" 

    se mai mira cineva ca un amator de 20 de ani da cu gloante ?  

    p.s. nu e singura tentativa impotriva lui trump... vor mai fi.  

    Istoric vorbind tentativele impotriva presedintilor SUA au fost intre minim 2 (Lincoln) si maxim 8 (Obama).  

    Ban.Cher.Vali

    1. Sursa: Trust me bro (TM)

    Un lup singuratec a fost aproape sa produca o tragedie .Glontul i-a trecut lui Trump exact pe linga ureche dar nu stim daca acest glont nu cumva s-a infipit chiar intr-un alt cetatean american poate chiar cel decedat.O anume forma de conspirationism este acum exclusa .Nici macar un tragator de maxima inteligenta nu putea lovi cu acuratete doar urechea fostului Presedinte .Este clar ca fostul Presedinte a scapat la mustata .Cineva acolo sus il iubeste chiar daca jumatate din poporul american nu prea .Intreaga scena electorala a SUA se bazeaza pe cele doua mari probleme sociale aratate in clar de Partidul Democrat ce critica folosirea armelor de foc de felul celei folosite in presupusa tentativa de asasinat (este exact arma cea mai contestata ) si pe legea antiavort sutinuta de Trump .In paralel Trump foloseste situatia medicala a lui Biden ca factor electoral declansator .Daca sondajele nu ne arata o alta situatie electorala , cei doi fiind cam bara la bara , survenita in urma atentatului ,atunci Biden se poate reconfigura politic sau poate oferi altcuiva nominalizarea .Curind vedem unde se indreapta sufragiile cetatenesti .

    1. daca il iubea un pic mai tare, poate shooterul nici nu aparea

      cel care-l iubeste mult pe Trump locuieste un pic mai jos, e fochist. La Cazanul cel Mare.

      Esti sigur ca il iubeste cineva de sus si nu cineva de jos?

      Pe Hitler l-a iubit cineva de sus, sau cel de jos? 

    Dupa toate bubele pe care le avea , a venit si asta...Acum e si intr-o ureche, deci numai bun de presedinte!

    1. Oricum era intr-o ureche,acum e in doua!

    "Ciudat este că Thomas Matthew Crooks a beneficiat de politica promovată de Donald Trump cu privire la achiziţionarea armamentului în scop de autoapărare". Dreptul de a purta arme este inscris in constitutie, nu e politica personala a lui Trump. Da bine ca spuneti de toate urarile de bine a Democratilor dupa ce ani de zile au spus "trebuie oprit cu orice pret", "este un pericol pentru democratie", "cineva ar trebuii sa-l ia in vizor" si multe alte asemenea expresii care nu pot fi considerate decat incitare. Acum violenta este inacceptabila. Bine ca nu va citesc pentru obiectivitate

    ... eu nu mai inteleg nic din democratia asta ... nu ne place partidul - cautam sa-l interzicem (germania) ... nu ne place numaratoare - aducem cealata extrema (franta) ... nu ne place candidatul - incercam sa-l asasinam (america)... ... ciudata ordinea asta bazata pe reguli ... parca dreapta era extremista?! ... si totusi stanga are - in conditii de pace - doua tentative la activ ...

    1. ... off topic ... ... nazismul a parut pentru a "contracara" comunistoismul din est (barbarosa o dovedeste) ... "gladio" a avut rolul de a contracara comunistoismul care venea din "soft belly" ... "perestroica" a lasat fara concurenta vestul ... ceea ce a permis corporatiilor sa devina mai pternice decat "statul" ... corporatiile au cumparat staul si acu promit marea cu sarea - verde... ... pentru ca resursele lor politice sa ramana la putere - o alta forma de comunistoism!!! ... care alianta militara?! - pentru cornel!!! ... mi-a placut declaratia lui erik prince - about social engeneering :) ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb