ATITUDINE BIZARĂ PSD este de acord cu schimbarea şefilor PNA!

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 4 august 2005

PSD este, în mod cu totul surprinzător, de acord cu decizia ministrului justiţiei, Monica Macovei, de a demite întreaga conducere a PNA. Fostul director al departamentului de strategii guvernamentale în regimul Năstase, Alin Teodorescu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că "PNA a fost înfiinţat pentru a face anchete în cazuri de mare corupţie, iar acest lucru nu s-a întîmplat". După ce a iniţiat o moţiune de cenzură pe marginea pachetului de legi privind reforma în justiţie, PSD consideră, acum, că atît timp cît instituţia nu şi-a dovedit eficienţa, trebuie restructurată. Totuşi, Alin Teodorescu a dat un termen de trei luni pentru testarea eficienţei noii conduceri care se va instala la PNA. Asta, după ce argumentase de ce regimul PSD nu l-a demis pe Ioan Amarie, deşi ştia că nu este eficient.

Ca sociolog, Alin Teodorescu susţine că o instituţie are nevoie de trei ani ca să îşi dovedească eficienţa. Domnia sa mai spune că, în cazul în care schimbarea de la PNA este legală, PSD nu poate decît să aştepte să vadă rezultatele noii conduceri.

Nici ministrul justiţiei, Monica Macovei, nu mai este acum, în viziunea PSD, personajul care face jocurile preşedintelui Traian Băsescu.

Mai nou, ministrul are doar o optică diferită faţă de liderii PSD, care au ales, în loc să demită şefii instituţiilor ineficiente, să schimbe regulamentele din sistemul de justiţie.

Alin Teodorescu apreciază că ineficienţa Parchetelor este confirmată de nemulţumirea cetăţenilor faţă de actul de justiţie. Deputatul PSD a amintit şi de rapoartele critice ale Comisiei Europene la adresa justiţiei din ţara noastră (dintre care cel mai recent în luna aprilie), care arată în mod clar că PNA este un organism ineficient.

Declaraţiile de acum ale social-democraţilor nu se potrivesc, însă, deloc cu cele făcute cu ceva timp în urmă de liderii PSD. Imediat după apariţia raportului Freedom House privind strategia anticorupţie 2001-2004, în care era stipulat că PNA a fost folosit de Guvernul Năstase în propriul interes, social-democraţii au sărit în sprijinul lui Ioan Amarie şi al instituţiei conduse de acesta. Nu mai departe de luna martie, preşedintele executiv al PSD, Adrian Năstase, declara că raportul celor de la Freedom House este subiectiv, realizat în colaborare cu actuala putere, cu scopul de a subordona justiţia politicului. Pe atunci, însă, liderul PSD se mîndreau cu instituţia a cărei ocupaţie principală era "vînătoarea de vrăjitoare", deoarece PNA a fost înfinţat sub guvernarea PSD.

Raport dezastruos pentru activitatea PNA

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, şi-a motivat ieri, în faţa Consiliului Superior al Magistraturii, decizia de a revoca întreaga conducere a PNA. Ministrul a arătat, în plenul CSM, că Parchetul Naţional Anticorupţie (PNA) nu a avut rezultate în lupta împotriva marii corupţii, iar Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întîrziat soluţionarea unor dosare. Domnia sa susţine că, deşi a beneficiat de fondurile şi de personalul necesar, de la 1 noiembrie 2004 şi pînă în prezent, PNA a soluţionat cu "neînceperea urmăririi penale" (NUP) peste 90% dintre dosare.

Ministrul justiţiei a menţionat şi raportul de ţară al Comisiei Europene din 2004, precum şi auditul Freedom House pe tema luptei anticorupţie, care au relevat faptul că procurorii PNA nu au investigat cazuri de mare corupţie. Monica Macovei a adus critici conducerii PNA pentru managementul defectuos şi pentru pasivitate. De asemenea, ministrul a prezentat, succint, deficienţele din activitatea fiecăruia dintre cei opt procurori-şefi ai instituţiei. Una dintre greşelile menţionate în cazul procurorului general al PNA, Ioan Amarie, s-a referit la faptul că acesta s-a pronunţat public în privinţa anumitor dosare. Procurorul general adjunct al PNA, Gheorghe Suhan, a întocmit rechizitorii în puţine dosare şi nu a fost obiectiv, lasîndu-se influenţat de presă, a apreciat ministrul Monica Macovei.

De asemenea, în opinia ministrului justiţiei, procurorul general adjunct al PNA, Adrian Horia Miclescu, procurorul-şef al secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie savîrşite de militari, Ion Panaitescu, precum şi procurorul-şef al secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, Alexandru Florin Chiciu, nu au instrumentat dosare privind marea corupţie.

La rîndul său, procurorul-şef al secţiei de combatere a corupţiei, Vasile Drăghici, a trimis puţine persoane în instanţă. Astfel, în 2004, din peste 1.000 de cauze, secţia a întocmit doar 100 de rechizitorii, a subliniat Monica Macovei. Totodată, ministrul justiţiei a afirmat că procurorul-şef al DIICOT, Gheorghe Muscalu, şi adjunctul acestuia, Petronela Daniela Isac, au tergiversat soluţionarea anumitor dosare şi nu au trimis instanţelor competente cauze ce nu ţineau de instituţia lor, blocînd, astfel, mersul firesc al unor investigaţii.

Membrii CSM au admis, ieri, cererea de demisie din funcţie înaintată de Alexandru Florin Chiciu.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb