După ani de zile în care aşteaptă să devină muzeu, închisoarea de la Râmnicu Sărat, unul dintre cele mai dure locuri de detenţie din perioada comunistă, cunoscut ca "puşcăria izolării totale", a intrat, în sfârşit, într-un proces de transformare după ce, la finalul lunii octombrie, a fost semnat şi ultimul document necesar deschiderii şantierului.
"Moment Istoric pentru Memoria Victimelor Comunismului în România. Astăzi, la sediul IICCMER, a fost semnat contractul pentru desfiinţarea construcţiilor parazitare şi pentru lucrările de săpături aferente cercetării arheologice preventive la "Închisoarea Tăcerii" de la Râmnicu Sărat. Acest moment marchează un pas decisiv spre transformarea fostei închisori într-un Memorial dedicat victimelor comunismului şi un Centru Educaţional privind Comunismul în România, proiect derulat prin PNRR. Pentru a respecta termenele legale, joi, 31 octombrie 2024, va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor, urmând ca, până la mijlocul lunii noiembrie, să fie organizat şantierul", anunţau pe Facebook, la finalul lunii octombrie, reprezentanţii Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER
Şantierul a fost deschis pe şase noiembrie, iar de atunci utilajele lucrează fără oprire.
"La «Închisoarea Tăcerii» de la Râmnicu Sărat se lucrează intens. Tocmai am făcut o vizită pe şantier", a scris luni, 11 noiembrie, pe Facebook, preşedintele Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER), politologul Daniel Şandru.
Fosta închisoare va fi transformată într-un Memorial dedicat victimelor comunismului şi un Centru Educaţional privind Comunismul în România.
"E un memorial care rebuie refăcut şi redat circuitului, pentru ca şi buzoienii să ştie care a fost istoria comunismului, istoria celei mai negre părţi a comunismului, dar este un monument pe care îl redăm circuitului naţional şi international. Este una dintre cele mai teribile închisori care au existat pe teritoriul României, teroare inventată de sovietici şi de cozile de topor din România, teroare care a fost dusă la absolut în câteva locuri, şi Râmnicul este unul dintre ele. Acolo a fost Corneliu Coposu, care ani de zile nu a avut voie să vorbească, a fost o pată extreme de neagră a istoriei noastre, pe care trebuie s-o ştim pentru că nu trebuie să se mai repete aşa ceva", a declarat, la Focus FM, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Lucian Romaşcanu, fost ministru al Culturii.
Fosta închisoare din Râmnicu Sărat, cunoscută ca "Temniţa Tăcerii", sau "puşcăria izolării totale", din cauza regimului sever aplicat deţinuţilor politici, va fi restaurată cu bani europeni. Valoarea proiectului, finanţat prin PNRR este de peste 67 milioane de lei.
"Mă bucur că am reuşit să obţinem finanţare prin PNRR pentru acest obiectiv, a fost uşor întârziat din cauza unor documente plimbate printre ministere, dar, într-un final, lucrurile sau aşezat", a mai adaugat Lucian Romaşcanu.
La Râmnicu Sărat, va fi pus în valoare ansamblul monument istoric şi va fi înfiinţat un centru educaţional privind comunismul, dedicat în principal tinerilor, ce va funcţiona într-o construcţie nouă. Locul reamenajat va fi şi un spaţiu de reflecţie şi onorare a victimelor comunismului. Lucrările sunt programate să se încheie în vara anului 2026.