Au început procedurile de autorizare/avizare în sistemul pensiilor administrate privat

N.I.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 aprilie 2007

Au început procedurile de autorizare/avizare în sistemul pensiilor administrate privat

Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a început ieri procedurile de avizare în sistemul pensiilor administrate privat sau obligatorii (pilonul II) şi aşteaptă cereri din partea companiilor interesate de această piaţă, a informat, ieri, CSSPP. Conform Legii nr. 411/2004, arbitrul pensiilor private va autoriza constituirea societăţilor de pensii administrate privat, administratorul fondurilor, fondurile de pensii şi prospectele schemelor de pensii.

Fondurile de pensii obligatorii, la care se aşteaptă primele contribuţii în ianuarie 2008, vor putea fi administrate numai de societăţi dedicate. Compania înfiinţată în scopul administrării unui fond din pilonul II trebuie să fie o societate pe acţiuni, să aibă ca unic obiect de activitate administrarea fondurilor de pensii şi, opţional, furnizarea de pensii private, denumirea societăţii să conţină sintagma "fond de pensii", iar persoanele fizice să nu deţină mai mult de 5% din capitalul social al societăţii de pensii.

După ce Comisia autorizează constituirea societăţii de pensii şi după înregistrarea acesteia la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, CSSPP va putea elibera şi autorizaţia de administrator de fond de pensii administrat privat sau societatea comercială dedicată fondurilor private din pilonul II.

"Un fond de pensii se constituie prin contract de societate civilă şi trebuie să aibă minimum 50.000 de participanţi. Numărul minim de participanţi trebuie realizat în perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii", se spune într-un comunicat al CSSPP. Administratorul va publica prospectul schemei la sediile companiei şi pe pagina de internet şi va fi obligat să informeze participanţii asupra condiţiilor schemei de pensii private, drepturilor şi obligaţiilor părţilor implicate, a riscurilor financiare, tehnice, precum şi asupra naturii şi distribuţiei acestor riscuri. Totodată, administratorul nu poate refuza participarea unei persoane eligibile la o schemă de pensii private.

În 2008, pilonul II de pensii private obligatorii va avea 2,345 milioane participanţi, iar în 2011 numărul participanţilor la pilonul II va urca la 3,4 milioane participanţi, a precizat recent ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. De asemenea, contribuţiile pe an vor urca de la 510 miliarde lei în 2008, primul an de implementare al pilonului II, la 2,32 miliarde lei în 2011, a mai spus Barbu. Din august, persoanele eligibile să participe la pilonul II vor putea să îşi aleagă în termen de patru luni un fond de pensii private obligatorii la care să adere. În cazul în care nu au ales, vor fi transferaţi în decembrie la un fond de pensii. Primele contribuţii sunt aşteptate la începutul anului 2008.

În primul an de funcţionare a pilonului II al sistemului de pensii, către fonduri de pensii administrate privat vor fi transferate două procente din contribuţia la asigurările sociale de stat, contribuţia transferată urmând să fie majorată cu 0,5% pe an, până la 6%, în interval de opt ani.

Nivelul contribuţiei la pilonul II de pensii private obligatorii, de 2% din salariul brut ar putea fi mărit după "rodarea" pieţei în maximum trei-patru ani, deoarece piaţa îl consideră mic, a declarat recent pentru NewsIn preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, Mircea Oancea. Nivelul contribuţiei la pilonul II de pensii private obligatorii de 2% este considerat mic de viitorii administratori de fonduri de pensii, însă ritmul creşterii de 0,5% pe an ar putea fi mărit după o perioadă de "rodare" a pieţei de maximum trei-patru ani, a spus Oancea.

Potrivit legii, la pilonul II al sistemului de pensii vor participa obligatoriu tinerii cu vârsta până în 35 de ani. Persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani vor putea participa opţional la acest sistem, cele peste 45 de ani neputând participa.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb